2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Koronavírus – Az általános és középiskolákban nincs szünet

Koronavírus – Az általános és középiskolákban nincs szünet
Illés György Cinó  |  2020. 03. 12., 11:50

Miután tegnap késő este a Magyar Közlönyben megjelent, ma jogerőre emelkedett és életbe lépett az a kormányrendelet, amely a koronavírus elleni védekezéshez szükséges óvintézkedéseket tartalmazza, és amelynek lényegesebb részleteit Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerda délutáni sajtótájékoztatóján ismertette. Az egyetemeket – egyelőre két hétre – bezárják, aminek kapcsán olyan pletykákat is hallottunk, hogy több kalocsai közép- és általános iskolában is kényszerszünet lesz. Ez azonban nincs így, sőt, a friss kormányrendelet sok már óvintézkedés mellett éppenséggel ezzel ellentétes rendelkezést tartalmaz: az alap- és középfokú oktatási intézményekben nem rendelhető el szünet.

Arról már tegnap hírt adtunk, hogy a Kalocsa Művelődési Központ számos kulturális rendezvény elhalasztásáról döntött, kedden pedig arról számolhattunk be, hogy az önkormányzat lefújta a március 15-ei ünnepségeket, korábban pedig – központi rendelkezés nyomán – a kalocsai Szent Kereszt Kórházban látogatási tilalmat vezettek be.

A kormány tegnap, szerdán a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében országos veszélyhelyzetet rendelt el, amellyel kapcsolatban számos korlátozást léptetett életbe a tegnap éjfél előtt néhány perccel megjelent Magyar Közlönyben.

A RENDELKEZÉSEK A MAI NAPPAL HATÁLYRA EMELKEDTEK, ÉS TOVÁBBI RENDELKEZÉS HÍJÁN KÉT HÉTIG, MÁRCIUS 26-ÁIG ÉRVÉNYESEK.

A rendelet főbb pontjai:

 • Azonnali hatállyalvisszaállítják a határellenőrzést a szlovén és az osztrák határon.
 • Négy országból, Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból hazánk területére sem vonat, sem autóbusz, sem repülőgép nem léphet be.
 • Ezekből az országokból csak magyar állampolgárokléphet be Magyarország területére. A hazatérő, koronavírus-fertőzés gyanús betegek karanténba kerülnek. Fertőzés gyanúja híján két hétrehatósági házi karanténba kell vonulniuk – ez azt jelenti, hogy otthonukat ez idő alatt egyáltalán nem hagyhatják el, amit a rendőrség ellenőriz.
 • A veszélyhelyzet megszűnését követő 15 nappal meghosszabbodik a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányainak érvényessége.
 • Az egyetemek a mai nappal bezárnak.
 • Az általános és középiskolákról viszont a kormányrendelet úgy rendelkezik, hogy azokban rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el. Ehhez mostantól miniszteri, illetve kormány szintű döntésre van szükség.
 • Zárt helyen 100 főnél, szabadtéren 500 főnél több személy részvételével tartandó rendezvényeket tilosmegtartani. Ennek betartása a rendező és a helyiség üzemeltetőjének felelőssége.
 • Felfüggesztik a Külföldi Nyelvtanulási Programot, emellett betiltották a külföldi iskolai kirándulásokat is, a már lefoglalt külföldre irányuló iskolai kirándulásokat le kell mondani.
 • Az egészségügyi dolgozók, a honvédek, honvédelmi alkalmazottak, rendőrök, NAV alkalmazottak, kormánytisztviselők csak az ágazat irányításáért felelős miniszter külön engedélyével hagyhatják el az országot.
 • A rendelet értelmébena veszélyhelyzettel összefüggő intézkedések végrehajtásában a honvédség is közreműködik, támogatja a rendőrségés a hivatásos katasztrófavédelmi szerv munkáját.
 • Az állami tulajdonú, létfontosságú infrastruktúrát működtető gazdasági társaságok működését garantáló különleges szabályok megalkotására a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kap felhatalmazást.
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK