2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Koronavírus – Az általános és középiskolákban nincs szünet

Koronavírus – Az általános és középiskolákban nincs szünet
Illés György Cinó  |  2020. 03. 12., 11:50

Miután tegnap késő este a Magyar Közlönyben megjelent, ma jogerőre emelkedett és életbe lépett az a kormányrendelet, amely a koronavírus elleni védekezéshez szükséges óvintézkedéseket tartalmazza, és amelynek lényegesebb részleteit Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerda délutáni sajtótájékoztatóján ismertette. Az egyetemeket – egyelőre két hétre – bezárják, aminek kapcsán olyan pletykákat is hallottunk, hogy több kalocsai közép- és általános iskolában is kényszerszünet lesz. Ez azonban nincs így, sőt, a friss kormányrendelet sok már óvintézkedés mellett éppenséggel ezzel ellentétes rendelkezést tartalmaz: az alap- és középfokú oktatási intézményekben nem rendelhető el szünet.

Arról már tegnap hírt adtunk, hogy a Kalocsa Művelődési Központ számos kulturális rendezvény elhalasztásáról döntött, kedden pedig arról számolhattunk be, hogy az önkormányzat lefújta a március 15-ei ünnepségeket, korábban pedig – központi rendelkezés nyomán – a kalocsai Szent Kereszt Kórházban látogatási tilalmat vezettek be.

A kormány tegnap, szerdán a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében országos veszélyhelyzetet rendelt el, amellyel kapcsolatban számos korlátozást léptetett életbe a tegnap éjfél előtt néhány perccel megjelent Magyar Közlönyben.

A RENDELKEZÉSEK A MAI NAPPAL HATÁLYRA EMELKEDTEK, ÉS TOVÁBBI RENDELKEZÉS HÍJÁN KÉT HÉTIG, MÁRCIUS 26-ÁIG ÉRVÉNYESEK.

A rendelet főbb pontjai:

 • Azonnali hatállyalvisszaállítják a határellenőrzést a szlovén és az osztrák határon.
 • Négy országból, Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból hazánk területére sem vonat, sem autóbusz, sem repülőgép nem léphet be.
 • Ezekből az országokból csak magyar állampolgárokléphet be Magyarország területére. A hazatérő, koronavírus-fertőzés gyanús betegek karanténba kerülnek. Fertőzés gyanúja híján két hétrehatósági házi karanténba kell vonulniuk – ez azt jelenti, hogy otthonukat ez idő alatt egyáltalán nem hagyhatják el, amit a rendőrség ellenőriz.
 • A veszélyhelyzet megszűnését követő 15 nappal meghosszabbodik a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányainak érvényessége.
 • Az egyetemek a mai nappal bezárnak.
 • Az általános és középiskolákról viszont a kormányrendelet úgy rendelkezik, hogy azokban rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el. Ehhez mostantól miniszteri, illetve kormány szintű döntésre van szükség.
 • Zárt helyen 100 főnél, szabadtéren 500 főnél több személy részvételével tartandó rendezvényeket tilosmegtartani. Ennek betartása a rendező és a helyiség üzemeltetőjének felelőssége.
 • Felfüggesztik a Külföldi Nyelvtanulási Programot, emellett betiltották a külföldi iskolai kirándulásokat is, a már lefoglalt külföldre irányuló iskolai kirándulásokat le kell mondani.
 • Az egészségügyi dolgozók, a honvédek, honvédelmi alkalmazottak, rendőrök, NAV alkalmazottak, kormánytisztviselők csak az ágazat irányításáért felelős miniszter külön engedélyével hagyhatják el az országot.
 • A rendelet értelmébena veszélyhelyzettel összefüggő intézkedések végrehajtásában a honvédség is közreműködik, támogatja a rendőrségés a hivatásos katasztrófavédelmi szerv munkáját.
 • Az állami tulajdonú, létfontosságú infrastruktúrát működtető gazdasági társaságok működését garantáló különleges szabályok megalkotására a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kap felhatalmazást.
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei