2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Új laboratóriumi eszközzel bővült a Szent Kereszt Kórház Központi Laboratóriuma – A korábbi egyszerűbb vizsgálat helyett precíz mennyiségi mérés

Új laboratóriumi eszközzel bővült a Szent Kereszt Kórház Központi Laboratóriuma – A korábbi egyszerűbb vizsgálat helyett precíz mennyiségi mérés
Zsiga Ferenc  |  2018. 10. 01., 19:31

Új, nagy értékű laboratóriumi eszköz érkezett a Kalocsai Szent Kereszt Kórház Központi Laboratóriumába, amelyet szeptember 28-án mutatták be a sajtó képviselőinek. A laborautomata egyik előnye, hogy mérési eredményei alapján az alkalmazott, kevésbé hatékony antibiotikum terápiát akár néhány órán belül meg lehet változtatni, például szepszis esetén megmentve ezzel a beteg életét. Az új eszköz alkalmazásával, néhány korábban egyszerűbb módszerrel végzett vizsgálat helyett lehetővé vált a precíz mennyiségi mérés.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház és a Kalocsai Szent Kereszt Kórház közös pályázata révén új, nagy értékű laboratóriumi eszköz érkezett a Kalocsai Szent Kereszt Kórház Központi Laboratóriumába. Az új immunkémiai automatát szeptember 28-án mutatták be a sajtó képviselőinek a kórházban.

Varga Anikót, a Központi Laboratórium osztályvezetőjét Mócza György főigazgató-helyettes mutatta be az újságíróknak, majd felkérte a szakembert, hogy a több millió forint értékű berendezés előnyeit ismertesse. Az osztályvezető arról számolt be, hogy a Kalocsára nemrégiben érkezett immunkémiai automata nagymértékben hozzájárul a minőségi betegellátáshoz. Az új készülék az előzetes összemérések alapján rendkívül pontos, megbízható eszköz, amely ugyan abba a készülékcsaládba tartozik, mint amibe a Központi Laboratórium kémiai automatája is, melyet évek óta megelégedéssel használnak

Az is fontos, hogy a kecskeméti és a kalocsai laboratóriumban is azonos készülékcsaládba tartozó, azonos módszerrel és referencia tartománnyal működő készülékek kerültek, így a két kórházban megforduló betegek mérési eredményei nehézségek nélkül követhetőek és összehasonlíthatóak. A laborgép lehetővé teszi, hogy míg korábban egyes méréseket egyszerűbb módszerrel, gyorsteszttel végeztek, addig most, ha igény merül fel a kórházi osztályok részéről, az új géppel pontos mennyiségi laboreredményeket produkáljanak.

Hajrá mindenkinek, aki ilyen indíttatást érez, van még hiányzó műszer, vannak még másik osztályok, akiknek szintén jól jönne a segítség!
bővebben ...

Az osztályvezető példaként hozta fel: szepszis esetén – ami az esetek nagy részében súlyos, életveszélyes állapotot jelent – nagyon pontosan kell mérni, ugyanis a klinikai terápiát alapvetően ez határozza meg.  Az új gép előnye az is: ha elindul egy antibiotikum kezelés, az immunkémiai automata alkalmazásával nagyon hamar, akár órákon belül kiderül, hogy a betegnek adott gyógyszer hatásos-e. Ez a tény a beteg gyorsabb gyógyulása mellett költségmegtakarítást is eredményez.  


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Varga Anikó rámutatott: az új immunkémiai automatát a Központi Laboratórium teljes szakszemélyzete kezeli majd, ugyanis az osztályon az a személet honosodott meg, hogy mindenki minden készüléken dolgozik, hogy bármilyen probléma, vagy szabadság esetén az adott munkatárs helyettesíthető legyen.

Mint elhangzott: az egész laboratóriumban bevezették a vonalkódos beteg azonosítást, ami minimalizálja a beteg és betegadat tévesztés lehetőségét. Az új készülék is vonalkóddal azonosítja a betegmintákat, azzal csatlakozik a számítógépes rendszerhez, majd a gép a mért eredményeket átküldi a meghatározott beteg elektronikusan vezetett leletére.

Ott jártunkkor az új immunkémiai automata használatának oktatása zajlott, a korszerű gép napokon belül élesben szolgálja a gyógyító munkát, a kalocsai Szent Kereszt Kórház betegeit.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK