2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Új laboratóriumi eszközzel bővült a Szent Kereszt Kórház Központi Laboratóriuma – A korábbi egyszerűbb vizsgálat helyett precíz mennyiségi mérés

Új laboratóriumi eszközzel bővült a Szent Kereszt Kórház Központi Laboratóriuma – A korábbi egyszerűbb vizsgálat helyett precíz mennyiségi mérés
Zsiga Ferenc  |  2018. 10. 01., 19:31

Új, nagy értékű laboratóriumi eszköz érkezett a Kalocsai Szent Kereszt Kórház Központi Laboratóriumába, amelyet szeptember 28-án mutatták be a sajtó képviselőinek. A laborautomata egyik előnye, hogy mérési eredményei alapján az alkalmazott, kevésbé hatékony antibiotikum terápiát akár néhány órán belül meg lehet változtatni, például szepszis esetén megmentve ezzel a beteg életét. Az új eszköz alkalmazásával, néhány korábban egyszerűbb módszerrel végzett vizsgálat helyett lehetővé vált a precíz mennyiségi mérés.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház és a Kalocsai Szent Kereszt Kórház közös pályázata révén új, nagy értékű laboratóriumi eszköz érkezett a Kalocsai Szent Kereszt Kórház Központi Laboratóriumába. Az új immunkémiai automatát szeptember 28-án mutatták be a sajtó képviselőinek a kórházban.

Varga Anikót, a Központi Laboratórium osztályvezetőjét Mócza György főigazgató-helyettes mutatta be az újságíróknak, majd felkérte a szakembert, hogy a több millió forint értékű berendezés előnyeit ismertesse. Az osztályvezető arról számolt be, hogy a Kalocsára nemrégiben érkezett immunkémiai automata nagymértékben hozzájárul a minőségi betegellátáshoz. Az új készülék az előzetes összemérések alapján rendkívül pontos, megbízható eszköz, amely ugyan abba a készülékcsaládba tartozik, mint amibe a Központi Laboratórium kémiai automatája is, melyet évek óta megelégedéssel használnak

Az is fontos, hogy a kecskeméti és a kalocsai laboratóriumban is azonos készülékcsaládba tartozó, azonos módszerrel és referencia tartománnyal működő készülékek kerültek, így a két kórházban megforduló betegek mérési eredményei nehézségek nélkül követhetőek és összehasonlíthatóak. A laborgép lehetővé teszi, hogy míg korábban egyes méréseket egyszerűbb módszerrel, gyorsteszttel végeztek, addig most, ha igény merül fel a kórházi osztályok részéről, az új géppel pontos mennyiségi laboreredményeket produkáljanak.

Hajrá mindenkinek, aki ilyen indíttatást érez, van még hiányzó műszer, vannak még másik osztályok, akiknek szintén jól jönne a segítség!
bővebben ...

Az osztályvezető példaként hozta fel: szepszis esetén – ami az esetek nagy részében súlyos, életveszélyes állapotot jelent – nagyon pontosan kell mérni, ugyanis a klinikai terápiát alapvetően ez határozza meg.  Az új gép előnye az is: ha elindul egy antibiotikum kezelés, az immunkémiai automata alkalmazásával nagyon hamar, akár órákon belül kiderül, hogy a betegnek adott gyógyszer hatásos-e. Ez a tény a beteg gyorsabb gyógyulása mellett költségmegtakarítást is eredményez.  


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Varga Anikó rámutatott: az új immunkémiai automatát a Központi Laboratórium teljes szakszemélyzete kezeli majd, ugyanis az osztályon az a személet honosodott meg, hogy mindenki minden készüléken dolgozik, hogy bármilyen probléma, vagy szabadság esetén az adott munkatárs helyettesíthető legyen.

Mint elhangzott: az egész laboratóriumban bevezették a vonalkódos beteg azonosítást, ami minimalizálja a beteg és betegadat tévesztés lehetőségét. Az új készülék is vonalkóddal azonosítja a betegmintákat, azzal csatlakozik a számítógépes rendszerhez, majd a gép a mért eredményeket átküldi a meghatározott beteg elektronikusan vezetett leletére.

Ott jártunkkor az új immunkémiai automata használatának oktatása zajlott, a korszerű gép napokon belül élesben szolgálja a gyógyító munkát, a kalocsai Szent Kereszt Kórház betegeit.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés