2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Új „munkatárs”, Zsófi, a terápiás kutya állt szolgálatba a kalocsai Szent Kereszt Kórházban

Zsiga Ferenc  |  2023. 02. 09., 12:30

A 2022. év utolsó előtti napján új „kolléga” kezdte meg szolgálatát a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Rehabilitációs Nappali Kórházában és Foglalkoztatójában. Szolgálatba lépésének már az első pillanatai is formabotóak voltak. Lábkörmei kopogásával verte fel a folyosó csendjét, gyorsan mindent körbe szimatolt, majd izgatottan körbejárta a Nappali Kórházat, hogy mindenkitől bezsebeljen egy-egy simogatást. Az új jövevényről Bagó István szakmai koordinátort kérdeztük.

A szakember elmondta:

Amikor megérkezett Zsófi, a terápiás kutya, valamint lelkes gazdája, a képzett és tapasztalt terapeuta, Bükiné Cziner Dóra (Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány), a hatás nem maradt el: kortól, nemtől és betegségtől függetlenül mindenkinek mosolyt csalt az arcára Zsófi kedvessége, nyitottsága, barátságos természete, nem utolsó sorban pedig trükkjeinek tárháza. Munkájukat azóta is töretlenül végzik, sőt, az is hamar kiderült, hogy Dóritól nagyon sokat lehet tanulni a felelős állattartásról, a kutyák kommunikációjáról, ember és állat viszonyáról és még önmagunkról is.”Milyen szakterületeken veszik hasznát a terápiás kutyusnak?
A kutyaterápia bevezetése jól illeszkedik abba a szemléletbe, amelyet dr. Máthé Éva osztályvezető főorvosnő, Molnár-Bakos Szandra főnővér és munkatársai képviselnek. A lehető legszélesebb eszköztárral, változatos módszerekkel támogatott terápiák és foglalkozások segítik a betegek felépülését a Nappali Kórházban. A választék valóban színes és széles: kreatív foglalkozások, kertészkedés, fazekasműhely, addiktológiai csoportok, színjátszás, relax-csoport, mozgáscsoport, valamint különböző munkaterápiás lehetőségek állnak a betegek rendelkezésére. A Nappali Kórház tárgyi felszereltsége pedig további közös tevékenységek végzéséhez biztosít teret, így délutánonként nem maradhat el a közös filmnézés, zenehallgatás, pingpongozás, futópad- vagy szobakerékpár használat.”

Forrás: KALOhírek / Archívum


Miként mérhetők az elért eredmények?
Aki már dolgozott a mentálhigiéné területén, vagy a szociális szférában, biztosan tudja, hogy a sikerek nehezen mérhetőek. Minden apró változás, sőt esetenként egy stabilabb állapot elérése is gyakran hatalmas előrelépést jelent a betegek állapotában. Orvosaink, ápolóink, a Nappali Kórház dolgozói, pszichológusaink és szociális munkásunk joggal lehetnek büszkék a közösen végzett munkára. Az elmúlt években rengeteg embert sikerült visszavezetnünk a munka világába. Segíteni tudtunk egy produktívabb, minőségibb, egészségesebb életvitel kialakításában és sok esetben a józan élet újratanulásában és fenntartásában. A legnagyobb sikert mindannyiunk számára azok az esetek jelentik, amikor a beteg, aki évek óta az utcára is képtelen volt kilépni, teljes értékű munkavállalóvá, aktív közösségi emberré válik a terápia segítségével. Vagy éppen a kritikus testi-lelki állapotban lévő alkoholista, aki már nem tudott ital nélkül létezni, kijózanodva képessé válik újra a felelősségteljes életre.

Ezért is mondjuk: Isten hozott benneteket a csapatba Dóri és Zsófi! Biztosak vagyunk benne, hogy számos ember felépülését fogjátok a jövőben segíteni. Egy dolgot már ilyen rövid idő alatt is elértetek: a betegek most is izgatottan várják a következő pénteket, hogy részt vehessenek a kutyaterápiás foglalkozásaitokon!”

 

A kórházi büdzsét tekintve egy kutyus és gazdája azért némi plusz kiadást jelent az egészségügyi intézmények számára.
Kétségtelen, hogy az elhivatottság és a lelkesedés vitathatatlanul a munkánk legfontosabb eleme, ugyanakkor terápiáinkkal, foglalkozásainkkal kapcsolatban számos költség is felmerül: Dóri és Zsófi munkáját a kórházi alapítvány jóvoltából tudjuk jelenleg biztosítani.

Amennyiben bárki úgy érzi, szívesen támogatná azt, hogy minél tovább tudjanak nálunk tevékenykedni, vagy más foglalkozások kapcsán felmerülő költségek előteremtésében is örömmel segítene, támogathat bennünket. Mindezt megteheti a „Kalocsai Kórházért, Betegeinkért Alapítvány” számlaszámra történő befizetéssel „Nappali Kórház részére” közleménnyel.” – mondta Bagó István, szakmai koordinátor.

A Kalocsai Kórházért, Betegeinkért Alapítvány bankszámlaszáma: 11600006-00000000-13858250

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>