2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Bűnbánat – Keresztúti ájtatosság a börtön fogvatartottjaival

Illés György Cinó  |  2016. 02. 17., 19:21

A Szent István király Templomban az idei nagyböjt első péntekén tartották azt az ájtatosságot, amelynek keretében Krisztus szenvedéseinek stációit járta végig a börtön lakóiból alakult csoport, egy-egy állomásnál nagyböjti gondolatokat olvasva föl.

A katolikus egyházban nagyböjt péntekjein közösségben végzik a keresztúti áhítatot, amelyet rendszerint papi személy vezet. Az idei nagyböjt első péntekén a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban délután három órakor kezdődött hitéleti alkalmat dr. Mészáros István templomigazgató vezette, akit a Kalocsai Fegyház és Börtön fogvatartottjai követtek – idén tehát az elítéltek jártak elöl a bűnbánatban.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A keresztúti ájtatosság elmélkedő imádság, amellyel a hívők fölidézik Jézus keresztútjának történéseit. Végzéséhez hozzátartozik a mozgás, azaz végig kell járni a stációkat, mert ez segíti az átélést és azonosulást a szenvedő Jézussal. Betegség vagy más súlyos akadály esetén ez elhagyható, s egy-egy szentképet vagy úgynevezett stációs feszületet szemlélve is végezhető.
A megfelelő fölkészültséggel végzett keresztúti ájtatosság teljes búcsúval, azaz az összes „ideig tartó büntetésnek” – vagyis a bocsánatos bűnök miatt a purgatóriumban majdan eltöltendő szenvedésnek – az elengedésével jár. Nagyböjt minden péntekén tartanak keresztúti ájtatosságot, bár az év más időszakában, és más napokon is végezhető, és nem föltétlenül közösségben.
A keresztúti áhítat a liturgikus cselekmények – szentmise, zsolozsma, szentségek – után és a rózsafüzér mellett a leghatékonyabb imádságos gyakorlat.

Forrás: Magyar Katolikus Lexikon

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK