2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Bűnbánat – Keresztúti ájtatosság a börtön fogvatartottjaival

Illés György Cinó  |  2016. 02. 17., 19:21

A Szent István király Templomban az idei nagyböjt első péntekén tartották azt az ájtatosságot, amelynek keretében Krisztus szenvedéseinek stációit járta végig a börtön lakóiból alakult csoport, egy-egy állomásnál nagyböjti gondolatokat olvasva föl.

A katolikus egyházban nagyböjt péntekjein közösségben végzik a keresztúti áhítatot, amelyet rendszerint papi személy vezet. Az idei nagyböjt első péntekén a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban délután három órakor kezdődött hitéleti alkalmat dr. Mészáros István templomigazgató vezette, akit a Kalocsai Fegyház és Börtön fogvatartottjai követtek – idén tehát az elítéltek jártak elöl a bűnbánatban.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A keresztúti ájtatosság elmélkedő imádság, amellyel a hívők fölidézik Jézus keresztútjának történéseit. Végzéséhez hozzátartozik a mozgás, azaz végig kell járni a stációkat, mert ez segíti az átélést és azonosulást a szenvedő Jézussal. Betegség vagy más súlyos akadály esetén ez elhagyható, s egy-egy szentképet vagy úgynevezett stációs feszületet szemlélve is végezhető.
A megfelelő fölkészültséggel végzett keresztúti ájtatosság teljes búcsúval, azaz az összes „ideig tartó büntetésnek” – vagyis a bocsánatos bűnök miatt a purgatóriumban majdan eltöltendő szenvedésnek – az elengedésével jár. Nagyböjt minden péntekén tartanak keresztúti ájtatosságot, bár az év más időszakában, és más napokon is végezhető, és nem föltétlenül közösségben.
A keresztúti áhítat a liturgikus cselekmények – szentmise, zsolozsma, szentségek – után és a rózsafüzér mellett a leghatékonyabb imádságos gyakorlat.

Forrás: Magyar Katolikus Lexikon

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK