2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Bűnbánat – Keresztúti ájtatosság a börtön fogvatartottjaival

Illés György Cinó  |  2016. 02. 17., 19:21

A Szent István király Templomban az idei nagyböjt első péntekén tartották azt az ájtatosságot, amelynek keretében Krisztus szenvedéseinek stációit járta végig a börtön lakóiból alakult csoport, egy-egy állomásnál nagyböjti gondolatokat olvasva föl.

A katolikus egyházban nagyböjt péntekjein közösségben végzik a keresztúti áhítatot, amelyet rendszerint papi személy vezet. Az idei nagyböjt első péntekén a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban délután három órakor kezdődött hitéleti alkalmat dr. Mészáros István templomigazgató vezette, akit a Kalocsai Fegyház és Börtön fogvatartottjai követtek – idén tehát az elítéltek jártak elöl a bűnbánatban.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A keresztúti ájtatosság elmélkedő imádság, amellyel a hívők fölidézik Jézus keresztútjának történéseit. Végzéséhez hozzátartozik a mozgás, azaz végig kell járni a stációkat, mert ez segíti az átélést és azonosulást a szenvedő Jézussal. Betegség vagy más súlyos akadály esetén ez elhagyható, s egy-egy szentképet vagy úgynevezett stációs feszületet szemlélve is végezhető.
A megfelelő fölkészültséggel végzett keresztúti ájtatosság teljes búcsúval, azaz az összes „ideig tartó büntetésnek” – vagyis a bocsánatos bűnök miatt a purgatóriumban majdan eltöltendő szenvedésnek – az elengedésével jár. Nagyböjt minden péntekén tartanak keresztúti ájtatosságot, bár az év más időszakában, és más napokon is végezhető, és nem föltétlenül közösségben.
A keresztúti áhítat a liturgikus cselekmények – szentmise, zsolozsma, szentségek – után és a rózsafüzér mellett a leghatékonyabb imádságos gyakorlat.

Forrás: Magyar Katolikus Lexikon

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés