2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 610.8 Ft/l   Dízel: 618.8 Ft/l   Írjon nekünk

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

Zsiga Ferenc  |  2022. 05. 06., 08:00

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa – Negyvenszálláson, a Rózsafűzér Királyné kápolnánál megtartott hagyományos búzaszentelés. A Dr. Mészáros István prépost-kanonok által celebrált szertartáson részt vett Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Mezőgazdasági Bizottság tagja, Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke, Farkas László, a Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének alelnöke, Dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere és számos, a megye és a város közéletében ismert személyiség. A búzaszentelési szertartás, egyben az idei Magyarok kenyere program indulása szentmisével zárult a negyvenszállási templomban.

A Kalocsán hagyományos, húsvét harmadik vasárnapjára eső búzaszentelés és körmenet ezúttal a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programhoz is kapcsolódott. A magyar örökségdíjas program azzal a céllal jött létre, hogy minden magyar asztalára jusson az isteni ajándékból, a kenyérből. A megyei és az országos sajtó által is figyelemmel kísért esemény jelentőségét és üzenetét minden bizonnyal a búzaszentelést végző Dr. Mészáros István atya szentbeszéde adja vissza, amit az alábbiakban változtatás nélkül olvashatnak.

Az Országgyűlés Nagyrabecsült Alelnöke, Polgármester Úr, Elnök Urak, Krisztusban kedves Testvérek!

Kevés helyen van szokásban, de még mindig tart a katolikus nép itt-ott búzaszentelő körmenetet a vetés megáldásáért, a jó termésért és a természeti csapások elhárításáért. A Magyar Katolikus Püspöki Kar hivatalosan évente négy könyörgő napot ír elő, ezek közül az egyik a búzaszentelés. A másik három pedig: a világbékéért, ez január 1-jén van, majd farsang vasárnapján a világ éhezőiért és augusztus utolsó vasárnapján hálaadás a termés betakarításáért.

A határ, a búza- és gabonaföldek megáldása a latin szertartásban Szent Márk ünnepéhez kapcsolódik, bár eredetileg húsvéti időben tartott bűnbánati-áldáskérő körmenet volt a természeti csapások elhárítására. A hagyomány szerint a IV. század közepén Liberius pápa rendelte el a pogány ambarvalia ünnep helyettesítésére. Nagy Szent Gergely idejéből még az útvonala is ismert. Nyugat Európában a IX. századtól ismerünk rá adatokat. Hazánkban a búzaszentelő körmenetek a középkorig vezethetők vissza. A menet a plébániatemplomból indult a határba, közben a Mindenszentek litániáját énekelték, megfelelő helyre érve a celebráns megáldotta a mezőt (Észak, Kelet, Dél és Nyugat irányában), majd visszatértek a templomba. S bár a körmenet neve búzaszentelő, a vetés minden fajtáját, a fákat és a szőlőt is megáldották ilyenkor. A kommunista éra idején visszaszorult a templom falai közé, hiszen a vallás demonstratív megnyilvánulásai közé számít a körmenet. Büszkén jegyzem meg, hogy ezt mi itt Negyvenszálláson még mindig viseletben, kereszttel és lobogókkal végezzük a búzatábla előtt.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Kákonyi István


De kedves Testvérek! Miért szükséges imádkozni a jó termésért? Hiszen mindent megvehetünk, most már újra vasárnap is, mintha egész héten nem értünk volna rá. Igen. A XXI. századi ember, és talán jobban a városi ember kevésbé érzi ennek az ájtatosságnak a fontosságát, mert bármikor bármit megkap, de a természet ritmusában élő ember tudja, hogy a jó termés mennyire ajándék.

Ahogyan az Istenre hangoltságunk egyre jobban eltűnik, annál inkább észrevesszük, hogy soha nincs jó termés. Vagy sok terem, és akkor nem lehet raktározni, vagy kevés, és akkor nem jut elegendő. Mindkét esetben a termelők járnak rosszul.

A mezőgazdaság mindig is gyenge pontja volt a piacgazdasági szemléletnek. Mindent ki lehet számítani, de a természetet nem. A mezőgazdaság frissen tartja az élet misztériumjellegét a modern világban. Nem nagy örömmel, de tudomásul veszi a pénzvilág, hogy a természetre bízni a termést, az bizony áldozatot kíván. Ha viszont nagyon belenyúlunk a természet rendjébe, az súlyosan visszaüt. Isten a természet rendjén keresztül visszaránt bennünket légvárainkból a valóság talajára, hogy a természet jelzéseiből olvassuk ki természetfeletti kötelességeinket.

Valahogy úgy, ahogy a régiek tették. Beszédes jelei ennek az imádságok nagyszüleink, dédszüleink féltve őrzött imakönyveiben, amelyekben isteni segítséget kérnek esőért, tiszta időért. Jó lenne az ő lelkületüket újra megtanulni. Volt abban valamiféle alázat, a Gondviselésre való ráhagyatkozás. És Isten akaratának elfogadása is… Mert nekünk már semmi sem jó. Ha túl sok eső esett, az a baj, ha kevés, akkor meg az. Hangosan bosszankodunk az autónkban, ha a főutat lezárja előttünk egy traktor, pedig örülni kellene, mégha néhány percet késünk is valahonnan, mert van művelés, lesz az emberi munkának gyümölcse.

Kedves Testvérek!
Kérjük a Mindenható Istent, hogy áldja-, szentelje meg és gyarapítsa földi terményeinket. Legyen kitartás a gazdákban is, fáradozásukat kísérje az Úr áldása. Ő engedje, hogy amit elkezdtünk, azt segítségével mindig be is fejezhessük. S legyen ezen a napon különösen is hangos a könyörgő szó: Isten, áldd meg a magyart! Amen.” – mondta Dr. Mészáros István, majd a határban az elmúlt napok esőzései nyomán különösen szépen zöldülő búzatáblát megáldotta.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Kákonyi István


Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a szertartás végén nyilatkozva kifejtette:

Azért esett a választás Kalocsára, mert Dr. Mészáros István atya küldetéstudata és elkötelezettsége a régi szép hagyományok őrzése és tovább adása iránt- benne a búzaszenteléssel -, természetesen hozzánk is eljutott. A Magyarok Kenyere program a magyar gazdák lelkéből fakad, ők indították útjára a gyűjtést, amely a nemzeti összetartozást is kifejezi, hiszen a magyar nemzet, amelynek határai nem esnek egybe a nemzet és az ország határaival, erős nemzetként, erős hittel, kitartó szorgalommal, a magyar gazdák által biztosított erős pillérrel járul hozzá ahhoz, hogy az ország erős legyen, hogy a nemzet erős tartópillére legyen, és hogy valamennyi magyarnak igazi otthonát biztosítsa.”

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Kákonyi István


Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke a helyszínen elmondta:

A Magyarok Kenyere program 12 éve a nemzeti identitásért, a magyar hagyományokért, a nemzeti összetartozásért jött létre és azért küzd. A magyar gazdatársadalom minden évben tanúbizonyságot tesz arról, hogy a nemes cél érdekében egységes, és hogy milyen nagy erőt képvisel. Ezt a nagy erőt most kell csak igazán megmutatni, hiszen a keleti határunkon túl háború dúl, nyugaton üldözik a keresztényeket. Ebben a helyzetben a magyar gazdáknak az a feladatuk, hogy „megjavítsák ezt az elromlott világot”, és ezt hivatott szolgálni a mai búzaszentelés és a Magyarok Kenyere Program is.”

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Kákonyi István


Farkas László, a Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének alelnöke azt hangsúlyozta:

A magyarok Kenyere program keretében Magyarország területéről és a Kárpát-medence magyar lakta régióiból ajánlanak fel búzát, határon innen és túli magyar gyerekeket segítő szervezetek számára. Hála a magyar gazdáknak, mostanra az egész Kárpát-medencében elmondhatjuk: „egy kenyéren vagyunk:”Az elmúlt évben a gazdák felajánlása következtében közel 1100 tonna gabona gyűlt össze. Jelen helyzetben kézenfekvő, hogy idén kiemelten a kárpát-aljaiaknak fogjuk küldeni a búzát, liszt formájában, de a magyar gazdák vetőmagot, műtrágyát is biztosítanak a háborúval sújtott területen élő és gazdálkodó gazdatársaik számára”

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Kákonyi István

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 17., 15:28
A március 11-én Soltvadkerten megtartott Weinhardt János Asztalitenisz Emlékversenyen négy csapattal vett részt az ASC Kalocsa. A megye egyes mezőny aranyérmét Vida–Győri párosunk szerezte meg.
2023. 03. 16., 15:18
Az egyetlen ismert Petőfi sírversnek és az eredeti sírkőnek a múzeum udvarán emléksarkot rendeztek be. Az ünnepélyes avatót március 15-én délelőtt tartották. Ünnepi műsort a Belvárosi Általános Iskola tanulói adtak. Köszöntőt mondott dr. Filvig Géza polgármester. A sírkő és a vers történetét Romsics Imre múzeumigazgató ismertette.
2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.
2023-03-16 16:52:52
A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub szervezésében a horvát kultúra kalocsai gyökereit ismerteti Patachich Ádám és Antunovity János életén keresztül Bikfalvi Géza a Tomori Pál Városi Könyvtár előadótermében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 20., 13:13
Elfogtak és őrizetbe vettek a kalocsai rendőrök egy 54 éves férfit, akinek bevonták a vezetői engedélyét egy hónapja, amikor ittasan balesetezett. Most azonban ismét volán mögé ült, szintén részegen, ráadásul a vezetői engedélye nélkül. Még >>>
2023. 03. 20., 08:47
Napos, tavaszias idő várható a jövő héten: folytatódik a felmelegedés, megszűnnek a hajnali fagyok és pénteken akár 22 Celsius-fok is lehet a legmelegebb órákban. Még >>>
2023. 03. 19., 09:43
Értékes nyereményekkel indítja újra útjára a vízivást népszerűsítői kampányát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a víz világnapjához (március 22.) kapcsolódóan. Még >>>
2023. 03. 18., 11:12
Akik szerint Magyarország – és a pápa – magára maradt a béke pártján, azok kedvéért itt egy remek videó! Így olvas be egy igazi, tisztességes baloldali a képmutató EP héjáknak! Még >>>
2023. 03. 17., 14:44
Világszerte romlik az emberek alvásminősége, erre szeretné felhívni a figyelmet a minden évben megrendezésre kerülő alvás világnapja, ami mindig a tavaszi napéjegyenlőség előtt kerül megrendezésre. Még >>>
2023. 03. 17., 09:47
Március 21-én parkgondozási munkálatokat végeznek a városban. Még >>>