2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Cursillo – Háromnapos lelkigyakorlat a börtön fogvatartottjainak

Illés György Cinó  |  2016. 06. 21., 16:14

Csütörtök délután kezdődött és a vasárnap délutáni zárómisével ért véget Székely János püspök, valamint világi laikus, illetve diakónus segítői vezetésével, a Kalocsai Fegyház és Börtön tíz fogvatartottjának részvételével zajlott Cursillo. Az egyénben a keresztény értékek megszilárdítását, a keresztény életvezetésre való fölkészülést célzó Cursillo Spanyolország katolikus berkeiből indult hagyománya ma már nemzetközi mozgalommá szélesedett, és más keresztény felekezetek körében is népszerűvé vált. Eredendően civilek számára szervezik, de már többször tartottak ilyen alkalmakat börtönökben is, kedvező tapasztalatokkal. Női börtönben viszont hazánkban most volt ilyen először.

A XX. század negyvenes éveiben az a hívek részéről támasztott igény, hogy a szentmisék mellett más, aktív részvételüket jobban lehetővé tevő alkalmakon is mélyíthessék hitüket a Caminóra való felkészülés végett, találkozott a katolikus egyháznak azzal a törekvésével, hogy csökkentsék a hitéleti alkalmak papközpontúságát, minél jobban bevonva a híveket is a hitéleti eseményekbe. Korábban szinte csak a miséken adott, kötött keretek álltak rendelkezésre, amelyek közt a személyes megnyilatkozásra csak a papnak van lehetősége a prédikáció során, és az egyéb liturgikus alkalmak is a pap vezető szerepére épültek. A Cursillóval azt akarták lehetővé tenni, hogy a hívek lelki vezetőjük segítségével, de a közösség előtt saját maguk is megnyilatkozva, kiscsoportos beszélgetés keretében egymás tapasztalataiból, tanúságtételeiből is építkezve erősíthessék meg keresztény értékrendjüket és Istenhez, Jézushoz fűződő kapcsolatukat.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A Cursillo, vagy teljes nevén Cursillo de Cristiandad – azaz a kereszténység rövid tanfolyama – eredendően a Szent Jakab útján végighaladó zarándoklatra, a Caminóra való fölkészülést segítő, a hitéletben a civil szerepvállalást erősítő lelkigyakorlatnak indult. Később azonban nemzetközi mozgalommá szélesedett: a Mallorca szigetéről indult hagyomány világszerte elterjedt, és a katolikusok mellett ma már a reformátusok, evangélikusok körében, valamint az anglikán egyházban is népszerűvé vált – tudtuk meg a gyakorlatot vezető Székely János püspöktől.

A lelkiségi mozgalom célja a közösség előtti személyes tanúságtételek, előadások, csoportbeszélgetések, elmélkedések segítségével, valamint szentmiséken való részvétel által a hit elmélyítése, a keresztény értékek erősítése a résztvevőkben, hogy életükben sikerrel valósíthassák meg a keresztény élet eszményét. Ugyanakkor nem csak a vallásos emberek számára áll nyitva a lehetőség: várnak mindenkit, akinek nyitott a szíve és a gondolkodása, aki őszintén keresi az élete értelmét, és törekszik a hiteles életre.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A szabad életben a hívek önként jelentkeznek az ilyen alkalmakra, a börtönből azonban nincs lehetőségük ilyen, a keresztény életre nevelő foglalkozásokat látogatni. Ezért a Cursillo mozgalom vezetői kifejezetten a fogvatartottak számára, a börtönökben is szerveznek ilyen lelkigyakorlatot. Több hasonló kezdeményezés után – most először – női börtönt is fölkerestek e programmal, amire városunkban került sor.

A résztvevők a börtönlelkész, dr. Mészáros István ajánlásával jelentkezhettek a rendezvényre, aki a fogvatartottak magaviseletét, hitéleti aktivitását, miselátogatásuk gyakoriságát figyelembe véve választotta ki szerencséseket. A múlt csütörtökön kezdődött lelkigyakorlat során kétszer, pénteken és szombaton reggeli misét hallgattak, vasárnap pedig ünnepélyes zárómisén vehettek részt a kiválasztott fogvatartottak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK