2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Cursillo – Háromnapos lelkigyakorlat a börtön fogvatartottjainak

Illés György Cinó  |  2016. 06. 21., 16:14

Csütörtök délután kezdődött és a vasárnap délutáni zárómisével ért véget Székely János püspök, valamint világi laikus, illetve diakónus segítői vezetésével, a Kalocsai Fegyház és Börtön tíz fogvatartottjának részvételével zajlott Cursillo. Az egyénben a keresztény értékek megszilárdítását, a keresztény életvezetésre való fölkészülést célzó Cursillo Spanyolország katolikus berkeiből indult hagyománya ma már nemzetközi mozgalommá szélesedett, és más keresztény felekezetek körében is népszerűvé vált. Eredendően civilek számára szervezik, de már többször tartottak ilyen alkalmakat börtönökben is, kedvező tapasztalatokkal. Női börtönben viszont hazánkban most volt ilyen először.

A XX. század negyvenes éveiben az a hívek részéről támasztott igény, hogy a szentmisék mellett más, aktív részvételüket jobban lehetővé tevő alkalmakon is mélyíthessék hitüket a Caminóra való felkészülés végett, találkozott a katolikus egyháznak azzal a törekvésével, hogy csökkentsék a hitéleti alkalmak papközpontúságát, minél jobban bevonva a híveket is a hitéleti eseményekbe. Korábban szinte csak a miséken adott, kötött keretek álltak rendelkezésre, amelyek közt a személyes megnyilatkozásra csak a papnak van lehetősége a prédikáció során, és az egyéb liturgikus alkalmak is a pap vezető szerepére épültek. A Cursillóval azt akarták lehetővé tenni, hogy a hívek lelki vezetőjük segítségével, de a közösség előtt saját maguk is megnyilatkozva, kiscsoportos beszélgetés keretében egymás tapasztalataiból, tanúságtételeiből is építkezve erősíthessék meg keresztény értékrendjüket és Istenhez, Jézushoz fűződő kapcsolatukat.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A Cursillo, vagy teljes nevén Cursillo de Cristiandad – azaz a kereszténység rövid tanfolyama – eredendően a Szent Jakab útján végighaladó zarándoklatra, a Caminóra való fölkészülést segítő, a hitéletben a civil szerepvállalást erősítő lelkigyakorlatnak indult. Később azonban nemzetközi mozgalommá szélesedett: a Mallorca szigetéről indult hagyomány világszerte elterjedt, és a katolikusok mellett ma már a reformátusok, evangélikusok körében, valamint az anglikán egyházban is népszerűvé vált – tudtuk meg a gyakorlatot vezető Székely János püspöktől.

A lelkiségi mozgalom célja a közösség előtti személyes tanúságtételek, előadások, csoportbeszélgetések, elmélkedések segítségével, valamint szentmiséken való részvétel által a hit elmélyítése, a keresztény értékek erősítése a résztvevőkben, hogy életükben sikerrel valósíthassák meg a keresztény élet eszményét. Ugyanakkor nem csak a vallásos emberek számára áll nyitva a lehetőség: várnak mindenkit, akinek nyitott a szíve és a gondolkodása, aki őszintén keresi az élete értelmét, és törekszik a hiteles életre.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A szabad életben a hívek önként jelentkeznek az ilyen alkalmakra, a börtönből azonban nincs lehetőségük ilyen, a keresztény életre nevelő foglalkozásokat látogatni. Ezért a Cursillo mozgalom vezetői kifejezetten a fogvatartottak számára, a börtönökben is szerveznek ilyen lelkigyakorlatot. Több hasonló kezdeményezés után – most először – női börtönt is fölkerestek e programmal, amire városunkban került sor.

A résztvevők a börtönlelkész, dr. Mészáros István ajánlásával jelentkezhettek a rendezvényre, aki a fogvatartottak magaviseletét, hitéleti aktivitását, miselátogatásuk gyakoriságát figyelembe véve választotta ki szerencséseket. A múlt csütörtökön kezdődött lelkigyakorlat során kétszer, pénteken és szombaton reggeli misét hallgattak, vasárnap pedig ünnepélyes zárómisén vehettek részt a kiválasztott fogvatartottak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK