2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Mészáros István templomigazgató: Pünkösdkor az Egyház születésnapját ünnepeljük

2019. 06. 08., 10:40

Pünkösd napját, azaz a Szentlélek eljövetelét és egyben az egyház megalapítását a keresztény világ 2019-ben május 9-én, vasárnap, a húsvét utáni ötvenedik napon ünnepli. Ez alkalomból a keresztény egyházak országszerte ünnepi miséket, illetve istentiszteleteket tartanak. Pünkösdöt a keresztény egyház születésnapjának is tartják. Az Apostolok Cselekedetei szerint ugyanis Krisztus mennybemenetele után az apostolok, Mária és a legközelebbi tanítványok közösen ünnepeltek: Szent Péter prédikációját követően sokan megtértek, belőlük alakultak az első keresztény gyülekezetek. Az egyházi örömünnep alkalmából Dr. Mészáros István c. prépost, a kalocsai Szent István (Jezsuita) templom igazgatóját kértük fel, hogy ossza meg velünk Pünkösddel kapcsolatos gondolatait.

Pünkösd öröme nem fér bele egyetlen napba, ahogyan legnagyobb ünnepeinket, Karácsonyt és Húsvétot is másnappal ünnepeljük az Egyházban. Mindezt a polgári élet is tiszteletben tartja, amikor munkaszünetet enged számunkra. A Szentlélek Istent ünnepeljük tehát, akit az Atya és Fiú vigasztalóul és bátorítóul küldött el, és Aki hétszeres kegyelmével megszenteli a világot.

Kevésbé ismerjük ezt a harmadik isteni személyt, pedig működése teszi Jézus üdvözítő művét tejessé, méltó ezért őt dicsérni, és lélekben újra átélni azt az örömet, amelyben az apostolok részesültek az első pünkösd alkalmával.

Öröm... Ez a Szentlélek egyik gyümölcse. Mennyire nagy szükségünk van rá.Ez az öröm messze több, mint puszta jókedv, ez az emberi lélek derűje, amellyel képesek vagyunk az élet nehézségei között is keresztény optimizmussal élni.

De a Szentlélek működése nemcsak az első pünkösdkor kezdődött el. Isten Lelke lebegett a vizek felett – olvassuk a Teremtés könyvében.
A Szentlélek az Atyával és a Fiúval kezdettől fogva egészen az utolsó ítéletig üdvösségünk tervén munkálkodik. Az Ószövetség nyíltan hirdette az Atyát, a Fiút csak homályosan. Az Újszövetség kinyilatkoztatta a Fiút, és sejteni engedte a Lélek istenségét. Elküldésével a Lélek most köztünk lakik, és világosabban nyilatkoztatja ki magát.

Az, hogy hiszünk a Szentlélekben azt jelenti, hogy valljuk: a Szentlélek a Szentháromság egyik személye, egylényegű az Atyával és a Fiúval, „akit éppúgy imádunk és dicsőítünk, mint az Atyát és a Fiút.”

Most pünkösdkor, az Egyház születésnapja van. Hiszek-e a Lélek erejében?

A Lélek tűz, víz, szél, de legfőképpen szeretet.

Mindent betölt, mindenütt jelen van. Rajtunk áll, hogy engedjük-e működni bennünk és közöttünk. Kérjük szabadon segítségét, hogy az Egyház, mi, a krisztusi közösség építői, az Örömhír hiteles tanúi lehessünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés