2023. 05. 30. kedd
Janka, Zsanett
: 371 Ft   : 346 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Jézus Szíve búcsú, egy híján százhatvanadszor – Körmenet, virágszirmok, népviselet Kalocsa főbúcsúján

Jézus Szíve búcsú, egy híján százhatvanadszor – Körmenet, virágszirmok, népviselet Kalocsa főbúcsúján
2021. 06. 16., 09:26

Június 13-án vasárnap délelőtt a 10 órai érseki nagymise előtt a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban tartott reggeli miséről indultak a hívek a Jézus Szíve búcsúi körmenetre, amelyhez az utcán is sokan csatlakoztak. Ők háromnegyed tíz körül a templom előtt gyülekeztek.

A több mint másfél évszázados Jézus Szíve búcsú egyik legszebb mozzanata a főmise előtti Jézus Szíve körmenet, amelyen a Szent István király templomtól a Nagytemplomig vonultak a hívek, hogy ott részt vegyenek a búcsút lezáró, Bábel Balázs celebrálta érseki nagymisén. Az Oltáriszentséggel vezetett körmenetre most is egyre többen viseletbe öltözve érkeztek, tovább éltetve a hagyományokat.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kalocsa TV


Erre az alkalomra az Astriceum Érseki Múzeumból kiemelték az évszázados, Jézus Szíve búcsúra készült egyházi ötvösmunkákat, a Lichtensteiger-féle ünnepi ornátust, s ott voltak a Király Ilus által tervezett bordóbársony lobogók is, amelyek mögött vonultak a hívek, akiknek a gyermekek örömmel szórták a lábaik elé a rózsaszirmokat.

A Jézus Szentséges Szíve iránti tisztelet a kereszténységben ősi gyökerekre nyúlik vissza, az újkorban pedig különleges virágzásnak indult. Magyarországon is nagy hagyománya van a Jézus Szíve-kultusznak, amit különösen a jezsuiták terjesztettek, akiknek tevékenysége nyomán Kalocsa vált e mozgalom egyik hazai fellegvárává.

A többnapos Jézus Szíve búcsút már az 1860-as évek közepétől megtartották ezen a vidéken. Később vallási rendezvényként már nem csak Kalocsa és szállásai főbúcsúja volt, hanem még a főegyházmegye határain túl is számon tartották, még a Dunántúlon is megemlékeztek róla, és gyakran többezres lélekszámú ünneplő sokaság gyűlt össze városunkban.

A rendszerváltás után újabb lendületet vett népünnepélyt, benne a körmenettel, ettől az évtől még nagyobb tisztelet övezi, hiszen az ünnepet mint nemzeti értéket a Kalocsai Települési Értéktár Bizottság ez év február 11-én felvette a Kalocsai Települési Értéktárba.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kalocsa TVForrás: Kalocsa TV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 05. 27., 14:54
A végig magyar és német nyelven konferált program záróakkordjaként az emlékművet - mely a Hartát újratelepítő 229 család nevét örökíti meg - a nemzetiszínű szalag átvágásával Font Sándor, Ritter Imre országgyűlési képviselők, Dollenstein László polgármester és Frőlich Henrikné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke avatta fel.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 05. 29., 07:28
A héten is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Még >>>
2023. 05. 28., 14:22
A sofőrrel szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott. Még >>>
2023. 05. 27., 09:17
A köpönyeg.hu szerint a többórás napsütés mellett gomolyfelhők lesznek az égen, és főleg délen zápor, zivatar is előfordul. Még >>>
2023. 05. 26., 13:42
Az elmúlt egy évben közel egy százalékkal növekedett a munkanélküliségi ráta Magyarországon, az elmúlt hónapokban azonban újra csökkenésnek indult a mutató. Még >>>
2023. 05. 26., 10:44
Május utolsó vasárnapján a gyermekeké a főszerep - Gyermeknapi programokkal és vidámparkkal várja a kisebbeket és nagyobbakat is a KIKK és a KJE az Érsekkertben! Még >>>
2023. 05. 26., 10:35
Irány a friss levegő - a várható hőmérséklet 21-27 fok körül alakul. Még >>>