2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Jézus Szíve búcsú, egy híján százhatvanadszor – Körmenet, virágszirmok, népviselet Kalocsa főbúcsúján

Jézus Szíve búcsú, egy híján százhatvanadszor – Körmenet, virágszirmok, népviselet Kalocsa főbúcsúján
2021. 06. 16., 09:26

Június 13-án vasárnap délelőtt a 10 órai érseki nagymise előtt a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban tartott reggeli miséről indultak a hívek a Jézus Szíve búcsúi körmenetre, amelyhez az utcán is sokan csatlakoztak. Ők háromnegyed tíz körül a templom előtt gyülekeztek.

A több mint másfél évszázados Jézus Szíve búcsú egyik legszebb mozzanata a főmise előtti Jézus Szíve körmenet, amelyen a Szent István király templomtól a Nagytemplomig vonultak a hívek, hogy ott részt vegyenek a búcsút lezáró, Bábel Balázs celebrálta érseki nagymisén. Az Oltáriszentséggel vezetett körmenetre most is egyre többen viseletbe öltözve érkeztek, tovább éltetve a hagyományokat.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kalocsa TV


Erre az alkalomra az Astriceum Érseki Múzeumból kiemelték az évszázados, Jézus Szíve búcsúra készült egyházi ötvösmunkákat, a Lichtensteiger-féle ünnepi ornátust, s ott voltak a Király Ilus által tervezett bordóbársony lobogók is, amelyek mögött vonultak a hívek, akiknek a gyermekek örömmel szórták a lábaik elé a rózsaszirmokat.

A Jézus Szentséges Szíve iránti tisztelet a kereszténységben ősi gyökerekre nyúlik vissza, az újkorban pedig különleges virágzásnak indult. Magyarországon is nagy hagyománya van a Jézus Szíve-kultusznak, amit különösen a jezsuiták terjesztettek, akiknek tevékenysége nyomán Kalocsa vált e mozgalom egyik hazai fellegvárává.

A többnapos Jézus Szíve búcsút már az 1860-as évek közepétől megtartották ezen a vidéken. Később vallási rendezvényként már nem csak Kalocsa és szállásai főbúcsúja volt, hanem még a főegyházmegye határain túl is számon tartották, még a Dunántúlon is megemlékeztek róla, és gyakran többezres lélekszámú ünneplő sokaság gyűlt össze városunkban.

A rendszerváltás után újabb lendületet vett népünnepélyt, benne a körmenettel, ettől az évtől még nagyobb tisztelet övezi, hiszen az ünnepet mint nemzeti értéket a Kalocsai Települési Értéktár Bizottság ez év február 11-én felvette a Kalocsai Települési Értéktárba.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kalocsa TVForrás: Kalocsa TV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés