2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Jézus Szíve búcsú, egy híján százhatvanadszor – Körmenet, virágszirmok, népviselet Kalocsa főbúcsúján

Jézus Szíve búcsú, egy híján százhatvanadszor – Körmenet, virágszirmok, népviselet Kalocsa főbúcsúján
2021. 06. 16., 09:26

Június 13-án vasárnap délelőtt a 10 órai érseki nagymise előtt a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban tartott reggeli miséről indultak a hívek a Jézus Szíve búcsúi körmenetre, amelyhez az utcán is sokan csatlakoztak. Ők háromnegyed tíz körül a templom előtt gyülekeztek.

A több mint másfél évszázados Jézus Szíve búcsú egyik legszebb mozzanata a főmise előtti Jézus Szíve körmenet, amelyen a Szent István király templomtól a Nagytemplomig vonultak a hívek, hogy ott részt vegyenek a búcsút lezáró, Bábel Balázs celebrálta érseki nagymisén. Az Oltáriszentséggel vezetett körmenetre most is egyre többen viseletbe öltözve érkeztek, tovább éltetve a hagyományokat.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kalocsa TV


Erre az alkalomra az Astriceum Érseki Múzeumból kiemelték az évszázados, Jézus Szíve búcsúra készült egyházi ötvösmunkákat, a Lichtensteiger-féle ünnepi ornátust, s ott voltak a Király Ilus által tervezett bordóbársony lobogók is, amelyek mögött vonultak a hívek, akiknek a gyermekek örömmel szórták a lábaik elé a rózsaszirmokat.

A Jézus Szentséges Szíve iránti tisztelet a kereszténységben ősi gyökerekre nyúlik vissza, az újkorban pedig különleges virágzásnak indult. Magyarországon is nagy hagyománya van a Jézus Szíve-kultusznak, amit különösen a jezsuiták terjesztettek, akiknek tevékenysége nyomán Kalocsa vált e mozgalom egyik hazai fellegvárává.

A többnapos Jézus Szíve búcsút már az 1860-as évek közepétől megtartották ezen a vidéken. Később vallási rendezvényként már nem csak Kalocsa és szállásai főbúcsúja volt, hanem még a főegyházmegye határain túl is számon tartották, még a Dunántúlon is megemlékeztek róla, és gyakran többezres lélekszámú ünneplő sokaság gyűlt össze városunkban.

A rendszerváltás után újabb lendületet vett népünnepélyt, benne a körmenettel, ettől az évtől még nagyobb tisztelet övezi, hiszen az ünnepet mint nemzeti értéket a Kalocsai Települési Értéktár Bizottság ez év február 11-én felvette a Kalocsai Települési Értéktárba.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kalocsa TVForrás: Kalocsa TV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK