2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsán a Szent István templomban vette kezdetét az államalapítás háromnapos ünnepe – Új, cifrapamukos oltárterítőket áldottak meg

Zsiga Ferenc  |  2021. 08. 19., 20:19

Augusztus 19-én este Szent István király főünnepének vigiliáján a kalocsai Szent István templom a hívek hálaadástól volt hangos. Az Államalapítót ünnepelték, aki Magyarország fővédőszentje, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye védőszentje, és a templom patrónusa is. A templombúcsú kegyelmei mellé most egy újmise is társult: Tomaskovity Szabolcs káplán, akit Bábel Balázs érsek idén, június 26-án szentelt Kalocsán áldozópappá, elfogadta a meghívást, és újmisét mondott, majd a szentmise végén áldásban részesítette a híveket.

A szentmise eseményeiről dr. Mészáros István prépost, templomigazgató tájékoztatta szerkesztőségünket:

„Ám volt még más is, ami ezen az estén örömre adott okot: az Isten háza, ami mindannyiunk otthona, megint ékesebb, szebb lett.

Az oltár az egyház jelképrendszerében régtől Krisztus trónusa, de magának Krisztusnak is szimbóluma, ezt fogalmazza meg már az első századokban Szent Ambrus, amikor azt mondja: „Mi más Krisztus oltára, mint testének képe?” Szeretjük az oltárt, az Úr asztalát, ahová Isten népe meghívást nyert. Ez számunkra Krisztus jászola, az Utolsó Vacsora asztala, a Kálvária, a kereszt, a hívők szíve és hite.
Illő tehát, hogy a legszebbel borítsuk be:

a búcsú előestéjén új, „cifrapamukos”, kézi-gépi hímzett oltárterítő-garnitúrát áldottunk meg, s ezzel a főoltár és a négy mellékoltár, a szószék, a szobrok és minden kiegészítő nagyünneplősbe öltözött.”
„Itt köszönöm meg Pandur Istvánné népi iparművésznek gyönyörű munkáját, ő volt az íróasszony. Novák Jánosné, Bényi Rózsa és Vida Istvánné géppel-, Szarvas Lászlóné, Lakatosné Tóth Zsuzsanna, Kasziba Sándorné és Kollár Ferencné kézzel hímezték mindezt, nagy hozzáértéssel. Végül, mosta, keményítette és vasalta Kiss Gyuláné. De mindenképpen szeretném itt megemlíteni Kákonyi Istvánnét is, aki ugyan szerényen mindig a háttérben marad, de ha ő nem lenne, akkor ezek a terítők sem, bizonyosan. 

Képgaléria megtekintése (38 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírekJutalmazza meg mindannyiukat bőkezűen az Úr!"– mondta István atya, aki a továbbiakban elmondta:


„Az áldás szövege ez volt: „Teremtő Istenünk, alázattal lépünk szentélyedbe, oltárod elé. Hálát adunk neked, mert megengeded, hogy örömmel élvezhessük munkánk gyümölcsét. Most, amikor szeretett népünk díszét neked felajánljuk, arra kérünk, hogy áldásoddal foglald le magadnak és tedd méltóvá a szent cselekmények végzéséhez. Legyen kedves előtted adományunk, nekünk pedig, bár érdemtelenek vagyunk rá, bocsásd meg bűneinket, hallgasd meg kéréseinket és gondviselő szereteteddel őrizd meg életünket.

És a mindenható Istennek, az Atyának, Fiúnak és Szentléleknek áldása szálljon le ezekre az oltárterítőkre, és maradjon is rajtuk mindenkor. Amen.”

Képgaléria megtekintése (38 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A SZENTMISE VÉGÉN A TEMPLOMBAN VÖRÖS-ÉS FEHÉRBORRAL, FRISSEN SÜLT POGÁCSÁVAL VENDÉGELTÉK MEG A HÍVEKET, AKIK SZENT ISTVÁN KIRÁLY KÉPÉVEL ÉS AZ ÚJMISÉS EMLÉKKÉPÉVEL A KEZÜKBEN LÉPTEK KI A TEMPLOMBÓL.

Idén is számosan viseletbe öltöztek, és nem csak kalocsaiba, hanem – az újmisés iránti tiszteletből és szeretetből – bunyevác viseletbe is. Szabolcs atya büszkén ápolja bunyevác gyökereit, nyelvüket is megtanulta és ha van rá lehetőség, bunyevác viseletet is ölt. Vele is tovább él a hagyomány.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK