2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Lobogó alatt, harangzúgás közepette, könnyes szemmel vonultak a kalocsaiak az andocsi kegyszoborhoz

2018. 10. 12., 18:22

Idén is – a „régiek” fogadalmához híven – Andocsra zarándokolt kalocsai és környékbeli hívek mintegy ötven fős csoportja. A korábban ferencesek által őrzött és gondozott Nagyboldogasszony kegytemplomban kedves ismerősként fogadták a közösséget, a kegyszobor kalocsai szomorúpamukos ünneplősbe öltöztetve várta őket.

– Az elmúlt héten, szombaton, október 6-án elvégeztük azt a több évszázada hűségesen megtartott zarándoklatot, amit Kalocsa és a szállások katolikus népe máig őriz. A Somogy megyei Andocson korábban ferencesek által őrzött és gondozott Nagyboldogasszony kegytemplomban kedves ismerősként fogadtak idén is bennünket. Lobogó alatt, harangzúgás közepette, könnyes szemmel vonultunk a kegyszoborhoz, ami – stílusosan – kalocsai szomorúpamukos ünneplősbe öltöztetve várt bennünket. Igaz, nem tömegével, többnapi gyalogos zarándokút végén, csak alig több, mint ötvenen, autóbusszal érkezünk. De ott voltunk, és képviseltük Kalocsát és a szállásokat – tájékoztatta portálunkat dr. Mészáros István kalocsai templomigazgató.

Mint megtudtuk, az orgonánál Fülöp Ernő apát-kanonok ült, a szentmisét Kaló Krisztián prépost-kanonok és Mészáros István celebrálták: élőkért, holtakért, jelenlévőkért és otthon maradottakért.
A zarándokok az oltár asztalától a szentmisét követően a fehér asztalhoz telepedtek. A bográcsban most is finomság, Lengyel János felügyelete és hozzáértése mellett vaddisznópörkölt főtt számukra. Volt, aki savanyúsággal, volt, aki süteménnyel járult hozzá a jóízű ebédhez. Majd litániával búcsúztak a kegyhelytől.
Az autóbuszt Etzenhauser Konrád bocsátotta rendelkezésükre, biztonságban mentek és jöttek mindannyian.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Tóth Krisztina

Lehet, van akinek ez unalmasnak tűnik: monoton ismétlődő látogatása egy somogyi kis falunak, ami – látszatra – ugyanolyan, mint a többi. De itt jóval többről van szó. Fogadalomról, amit évről évre hűségesen teljesíteni kell, híven az ősök ígéretéhez. Ezért zarándokoltunk idén is, és róttuk le köteles tiszteletünket az andocsi szentélyben, imádkozva önmagukért és minden jóakaratú emberért – mondta el Mészáros István atya a zarándoklatról.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>