2024. 04. 25. csütörtök
Márk
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Lobogó alatt, harangzúgás közepette, könnyes szemmel vonultak a kalocsaiak az andocsi kegyszoborhoz

2018. 10. 12., 18:22

Idén is – a „régiek” fogadalmához híven – Andocsra zarándokolt kalocsai és környékbeli hívek mintegy ötven fős csoportja. A korábban ferencesek által őrzött és gondozott Nagyboldogasszony kegytemplomban kedves ismerősként fogadták a közösséget, a kegyszobor kalocsai szomorúpamukos ünneplősbe öltöztetve várta őket.

– Az elmúlt héten, szombaton, október 6-án elvégeztük azt a több évszázada hűségesen megtartott zarándoklatot, amit Kalocsa és a szállások katolikus népe máig őriz. A Somogy megyei Andocson korábban ferencesek által őrzött és gondozott Nagyboldogasszony kegytemplomban kedves ismerősként fogadtak idén is bennünket. Lobogó alatt, harangzúgás közepette, könnyes szemmel vonultunk a kegyszoborhoz, ami – stílusosan – kalocsai szomorúpamukos ünneplősbe öltöztetve várt bennünket. Igaz, nem tömegével, többnapi gyalogos zarándokút végén, csak alig több, mint ötvenen, autóbusszal érkezünk. De ott voltunk, és képviseltük Kalocsát és a szállásokat – tájékoztatta portálunkat dr. Mészáros István kalocsai templomigazgató.

Mint megtudtuk, az orgonánál Fülöp Ernő apát-kanonok ült, a szentmisét Kaló Krisztián prépost-kanonok és Mészáros István celebrálták: élőkért, holtakért, jelenlévőkért és otthon maradottakért.
A zarándokok az oltár asztalától a szentmisét követően a fehér asztalhoz telepedtek. A bográcsban most is finomság, Lengyel János felügyelete és hozzáértése mellett vaddisznópörkölt főtt számukra. Volt, aki savanyúsággal, volt, aki süteménnyel járult hozzá a jóízű ebédhez. Majd litániával búcsúztak a kegyhelytől.
Az autóbuszt Etzenhauser Konrád bocsátotta rendelkezésükre, biztonságban mentek és jöttek mindannyian.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Tóth Krisztina

Lehet, van akinek ez unalmasnak tűnik: monoton ismétlődő látogatása egy somogyi kis falunak, ami – látszatra – ugyanolyan, mint a többi. De itt jóval többről van szó. Fogadalomról, amit évről évre hűségesen teljesíteni kell, híven az ősök ígéretéhez. Ezért zarándokoltunk idén is, és róttuk le köteles tiszteletünket az andocsi szentélyben, imádkozva önmagukért és minden jóakaratú emberért – mondta el Mészáros István atya a zarándoklatról.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 24., 09:57
Itt van a tökéletes lávasüti receptje. Egészen megúszós lett, de közben nem hiányzik belőle a rengeteg csokoládé sem. Minden csokirajongónak kötelező megcsinálni! Egyáltalán nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Még >>>
2024. 04. 23., 13:49
E hét pénteken és további négy hétvégén is szuper programokkal várnak mindenkit az Érsekkertben! Még >>>
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK