2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Lobogó alatt, harangzúgás közepette, könnyes szemmel vonultak a kalocsaiak az andocsi kegyszoborhoz

2018. 10. 12., 18:22

Idén is – a „régiek” fogadalmához híven – Andocsra zarándokolt kalocsai és környékbeli hívek mintegy ötven fős csoportja. A korábban ferencesek által őrzött és gondozott Nagyboldogasszony kegytemplomban kedves ismerősként fogadták a közösséget, a kegyszobor kalocsai szomorúpamukos ünneplősbe öltöztetve várta őket.

– Az elmúlt héten, szombaton, október 6-án elvégeztük azt a több évszázada hűségesen megtartott zarándoklatot, amit Kalocsa és a szállások katolikus népe máig őriz. A Somogy megyei Andocson korábban ferencesek által őrzött és gondozott Nagyboldogasszony kegytemplomban kedves ismerősként fogadtak idén is bennünket. Lobogó alatt, harangzúgás közepette, könnyes szemmel vonultunk a kegyszoborhoz, ami – stílusosan – kalocsai szomorúpamukos ünneplősbe öltöztetve várt bennünket. Igaz, nem tömegével, többnapi gyalogos zarándokút végén, csak alig több, mint ötvenen, autóbusszal érkezünk. De ott voltunk, és képviseltük Kalocsát és a szállásokat – tájékoztatta portálunkat dr. Mészáros István kalocsai templomigazgató.

Mint megtudtuk, az orgonánál Fülöp Ernő apát-kanonok ült, a szentmisét Kaló Krisztián prépost-kanonok és Mészáros István celebrálták: élőkért, holtakért, jelenlévőkért és otthon maradottakért.
A zarándokok az oltár asztalától a szentmisét követően a fehér asztalhoz telepedtek. A bográcsban most is finomság, Lengyel János felügyelete és hozzáértése mellett vaddisznópörkölt főtt számukra. Volt, aki savanyúsággal, volt, aki süteménnyel járult hozzá a jóízű ebédhez. Majd litániával búcsúztak a kegyhelytől.
Az autóbuszt Etzenhauser Konrád bocsátotta rendelkezésükre, biztonságban mentek és jöttek mindannyian.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Tóth Krisztina

Lehet, van akinek ez unalmasnak tűnik: monoton ismétlődő látogatása egy somogyi kis falunak, ami – látszatra – ugyanolyan, mint a többi. De itt jóval többről van szó. Fogadalomról, amit évről évre hűségesen teljesíteni kell, híven az ősök ígéretéhez. Ezért zarándokoltunk idén is, és róttuk le köteles tiszteletünket az andocsi szentélyben, imádkozva önmagukért és minden jóakaratú emberért – mondta el Mészáros István atya a zarándoklatról.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés