2022. 11. 29. kedd
Taksony
: 408 Ft   : 394 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Szent György-napi szentmise a rendőrökért a kalocsai Szent István király templomban

Szent György-napi szentmise a rendőrökért a kalocsai Szent István király templomban
Zsiga Ferenc  |  2022. 04. 26., 06:36

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét tartottak a kalocsai Szent István király templomban. Az április 25-én, hétfőn 17 órakor kezdődő eseményen dr. Filvig Géza polgármester és Mayer József rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője Kalocsa Város Önkormányzata elismerő oklevelét adta át Murányiné Kovács Mária rendőr zászlósnak és Tóth Sándor rendőr főtörzszászlósnak az elmúlt időszakban végzett kiemelkedő teljesítményükért és elhivatott szolgálatteljesítésükért.

Az oklevél átadó ünnepségen, majd az azt követő szentmisén részt vett - Dr. Sirok Katalin, a Kalocsai Járási Ügyészség vezetője, Dr. Kálóczi Norbert, a Kalocsai Járásbíróság elnöke, Dr. Kákonyi Gábor főkáptalani ügyész, Széles Gábor bv. dandártábornok, bv. főtanácsos, a Kalocsai Fegyház és Börtön parancsnok-helyettese, valamint a járás több polgármestere és a társszervek képviselői.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Filvig Géza / Facebook


A szentmisén dr. Mészáros István prépost-kanonok, kiskunsági főesperes, a kalocsai Szent István király templom igazgatója szentmisét mutatott be az aktív és nyugállományú rendőrökért, valamint a már elhunyt kollégáikért.


Dr. Mészáros István atya a prédikációjában többek között ezt mondta:

A rendőri munka felelősségteljes hivatás, a rendőrök és a rendőrség munkatársai minden nap azért dolgoznak, hogy mi biztonságban érezhessük magunkat. Köszönet és tisztelet illeti őket munkájukért és elhivatottságukért!” – Áll a Magyar Kormány Facebook oldalán, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából írt köszöntőjükben. Ha jól emlékszem, akkor mi 2014-ben hívtuk meg először ebbe a templomba a rendőröket, hogy fegyvernemi védőszentjük, Szent György vértanú ünnepén megköszönthessük őket és egyben köszönetet is mondjunk nekik. Azóta, a járvány miatt kimaradó éveket leszámítva, mindig itt ünnepeltünk, sőt, nem először történik meg az is, hogy az elismerések átadása ennek a templomnak a falai között zajlik, nagyon helyesen. Miért kell a rendőröket ünnepelni? – tehetné fel a kérdést, aki ide most az utcáról betér. Kevés dolog van, ami annyira foglalkoztatja a ma emberét, mint a biztonság. És ennek személyes garanciája a rendőr. A biztonság több mint alapvető szerepet játszik az ember életében. Aki veszi a fáradtságot és körülnéz a világban belátja, hogy a biztonságra törekvés minden élő szervezet sajátja. A túlélés záloga, hogy a környezethez alkalmazkodjon, minden veszélyforrást számba vegyen, minden változásra reagáljon. Az ember esetében, ha ez a reakció-képesség meghaladja saját erejét, kit hív segítségül saját biztonsága érdekében: a rendőrt. Igen, mert a rendőr mindig kéznél van. Nem véletlenül esett a választás Szent György vértanúra, aki 1992-ben a Magyar Rendőrség fegyvernemi pártfogója lett. Ő a rend, a jogszerűség meggyőződéses védelmezője, a démonok uralmának megszüntetője, szimbolikusan pedig a gonosz, a bűn minden alakjának üldözője és legyőzője, azaz a biztonság garanciája. Kultusza nem mai keletű: a Szent Korona alsó, bizánci részét is az ő képe díszíti, nem idegen ő nekünk. Én ezzel a szentmisével – templomi közösségünk nevében is – szívből kívánom, hogy minden rendőr áldozatos szolgálatán mindig ott legyen Szent György oltalma és pártfogása, hivatástudattal végzett munkájuk pedig soha ne nélkülözze a társadalom megbecsülését!” – mondta Dr. Mészáros István atya, majd a jelenlévőket megáldotta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022-11-28 13:21:11
A rendezvény legfőbb célja az, hogy egy kulturális produkciókkal gazdagított, közösségi élmények megélésére alkalmas karácsonyi vásáron és bolhapiacon vehessenek részt a város és a térség lakói.
2022-11-23 13:47:00
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 29., 09:13
A Merriam-Webster az év szavát az online felületén végzett keresések alapján választja ki, miután kizárta a versenyből a minden évben gyakran keresett, örökzöld szavakat. Még >>>
2022. 11. 29., 08:59
A légköri változások nem befolyásolják számottevő mértékben szervezetünk működését. Még >>>
2022. 11. 28., 14:46
2022. december 6., kedd, 16:30-kor ünnepélyes szalagavatással megnyitja kapuit és vár minden érdeklődőt az Alapszolgáltatási Központ udvarán (Solt, Posta Utca 10) a városi Mikulás Udvar. Még >>>
2022. 11. 28., 09:32
A verseny december végén indul, de a felszerelés ellenőrzésére már előtte sor kerül Franciaországban. Onnan már nem tér haza a felszerelés, hanem egyenesen a rajt helyszínére utazik, majd a csapat ott csatlakozik hozzá karácsony után. Még >>>
2022. 11. 28., 09:19
Kíváncsi a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás elmúlt egy évi tevékenységére? Javaslata, kérdése van? Még >>>
2022. 11. 28., 08:51
A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK