2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 370 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Szent György-napi szentmise a rendőrökért a kalocsai Szent István király templomban

Szent György-napi szentmise a rendőrökért a kalocsai Szent István király templomban
Zsiga Ferenc  |  2022. 04. 26., 06:36

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét tartottak a kalocsai Szent István király templomban. Az április 25-én, hétfőn 17 órakor kezdődő eseményen dr. Filvig Géza polgármester és Mayer József rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője Kalocsa Város Önkormányzata elismerő oklevelét adta át Murányiné Kovács Mária rendőr zászlósnak és Tóth Sándor rendőr főtörzszászlósnak az elmúlt időszakban végzett kiemelkedő teljesítményükért és elhivatott szolgálatteljesítésükért.

Az oklevél átadó ünnepségen, majd az azt követő szentmisén részt vett - Dr. Sirok Katalin, a Kalocsai Járási Ügyészség vezetője, Dr. Kálóczi Norbert, a Kalocsai Járásbíróság elnöke, Dr. Kákonyi Gábor főkáptalani ügyész, Széles Gábor bv. dandártábornok, bv. főtanácsos, a Kalocsai Fegyház és Börtön parancsnok-helyettese, valamint a járás több polgármestere és a társszervek képviselői.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Filvig Géza / Facebook


A szentmisén dr. Mészáros István prépost-kanonok, kiskunsági főesperes, a kalocsai Szent István király templom igazgatója szentmisét mutatott be az aktív és nyugállományú rendőrökért, valamint a már elhunyt kollégáikért.


Dr. Mészáros István atya a prédikációjában többek között ezt mondta:

A rendőri munka felelősségteljes hivatás, a rendőrök és a rendőrség munkatársai minden nap azért dolgoznak, hogy mi biztonságban érezhessük magunkat. Köszönet és tisztelet illeti őket munkájukért és elhivatottságukért!” – Áll a Magyar Kormány Facebook oldalán, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából írt köszöntőjükben. Ha jól emlékszem, akkor mi 2014-ben hívtuk meg először ebbe a templomba a rendőröket, hogy fegyvernemi védőszentjük, Szent György vértanú ünnepén megköszönthessük őket és egyben köszönetet is mondjunk nekik. Azóta, a járvány miatt kimaradó éveket leszámítva, mindig itt ünnepeltünk, sőt, nem először történik meg az is, hogy az elismerések átadása ennek a templomnak a falai között zajlik, nagyon helyesen. Miért kell a rendőröket ünnepelni? – tehetné fel a kérdést, aki ide most az utcáról betér. Kevés dolog van, ami annyira foglalkoztatja a ma emberét, mint a biztonság. És ennek személyes garanciája a rendőr. A biztonság több mint alapvető szerepet játszik az ember életében. Aki veszi a fáradtságot és körülnéz a világban belátja, hogy a biztonságra törekvés minden élő szervezet sajátja. A túlélés záloga, hogy a környezethez alkalmazkodjon, minden veszélyforrást számba vegyen, minden változásra reagáljon. Az ember esetében, ha ez a reakció-képesség meghaladja saját erejét, kit hív segítségül saját biztonsága érdekében: a rendőrt. Igen, mert a rendőr mindig kéznél van. Nem véletlenül esett a választás Szent György vértanúra, aki 1992-ben a Magyar Rendőrség fegyvernemi pártfogója lett. Ő a rend, a jogszerűség meggyőződéses védelmezője, a démonok uralmának megszüntetője, szimbolikusan pedig a gonosz, a bűn minden alakjának üldözője és legyőzője, azaz a biztonság garanciája. Kultusza nem mai keletű: a Szent Korona alsó, bizánci részét is az ő képe díszíti, nem idegen ő nekünk. Én ezzel a szentmisével – templomi közösségünk nevében is – szívből kívánom, hogy minden rendőr áldozatos szolgálatán mindig ott legyen Szent György oltalma és pártfogása, hivatástudattal végzett munkájuk pedig soha ne nélkülözze a társadalom megbecsülését!” – mondta Dr. Mészáros István atya, majd a jelenlévőket megáldotta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK