2022. 05. 16. hétfő
Botond, Mózes
: 385 Ft   : 369 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

A Szentháromság téren az úttest kiépítése régészeti feltárások miatt késlekedik – A főszékesegyház melletti sétány kialakítása javában zajlik

A Szentháromság téren az úttest kiépítése régészeti feltárások miatt késlekedik – A főszékesegyház melletti sétány kialakítása javában zajlik
Zsiga Ferenc  |  2021. 07. 09., 07:58

A Szentháromság téren jelenleg a végső formájában zöld növényzettel, virágokkal díszített sétány kialakításán dolgoznak a szakemberek. Az új pihenőhely kiváló lehetőséget nyújt majd a helyiek és a turisták számára, hogy a kihelyezett padoknak is köszönhetően akár hosszabb időt töltsenek el a barokk környezetben. A Szentháromság téren továbbra is áthaladó út építése (nagykanyar) szintén folyamatban van, ám ezek a munkálatok a régészeti feltárások miatt egyelőre késlekednek.

Aki a Szentháromság tér felé jár, az maga is tapasztalhatja, hogy a rekkenő meleg ellenére – július 8-án 100 éves rekordot döntött az átlaghőmérséklet - a tér még nem burkolt részén mindenütt megfeszített erővel, szorgalmasan dolgoznak.

Jó hír, hogy a gyalogosok nemrégiben egy szélesebb, sárga színű burkolóelemekből épült járdát kaptak vissza a Barokk cukrászda előtti szakaszon, valamint az ezzel szembeni területen - a fentebb említett - sétány kialakításán dolgoznak a munkások.

Vörös Márta főegyházmegyei főépítész a helyszín közös bejárásakor elmondta: „A tér felújítása az engedélyezett tervek szerint halad. Már jól látszik annak a zöld területnek a szegélye, melyet a Tomori szobor köré építünk ki. Ez a kis tér kiváló pihenőhely lesz, ugyanis ide egy olyan városrészt képzeltünk el, mely a turistákat és a helybélieket egyaránt vonzza majd. Már a gyalogos járda helye is kivehető a lekerekített szegély és a vízfolyóka közötti részen. Fontos, hogy itt bárki, például babakocsival is biztonságosan közlekedhet.” –hangsúlyozta a főépítész.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Figyelemmel arra, hogy a közösségi médiában fel - fel tűnik a kérdés: az autósok és az egyéb járművel közlekedők visszakapják - e valaha a „nagykanyarnak” is nevezett, a Szent István király utat a Kossuth Lajos utcával összekötő útszakaszt? - ezt is megkérdeztük a főépítésztől.

Vörös Márta válaszában kifejtette:

Sajnos az útfelületet még nem tudjuk készíteni, mivel a támfal helye, amely mögött a korai romokat mutatja be, még mindig régészeti terület. Folyamatosan sok középkori csontmaradvány kerül elő, de már az is látható, hogy az orosz katonasírok exhumálása is megkezdődött. Viszonylag nagy területet sikerült kézbe venni, így természetes, hogy egy ilyen történelmi helyen sok az olyan csontmaradvány, amelyet exhumálni kell. Az orosz katonasírok exhumálásáról július 19-ét követően, a Honvédelmi Minisztériummal közösen tudunk majd bővebb információval szolgálni, egy sajtótájékoztató keretében” - ígérte Vörös Márta.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A főépítész hozzátette:

A Szentháromság téren rövidesen ivóvízvezeték cserére is sor kerül, mely részben a Hunyadi utca egy kis szakaszát is érinti. Miközben az elkészült részeken a lámpatestek a helyükre kerülnek, hozzányúlunk a főszékesegyház mögötti területhez. Elképzelésünk szerint a Nagyboldogasszony Főszékesegyház és a már említett közút között járdát alakítunk ki. Ez a járda úgyanúgy mint korábban, a térről a Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény előtti zebrához vezet. Abban bízom, hogy a szeptemberre tervezett Paprikafesztiválon már az új sétány egy-egy padján is megpihenhetünk.” – zárta a tájékoztatást Vörös Márta főépítész.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A Szentháromság tér ütemezett felújításának látványtervei Kalocsa város honlapján tekinthetők meg. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 12., 08:00
Az új paksi blokkok reaktorépülete számos különleges építészeti megoldást vonultat fel a speciális alapozástól a robusztusság biztosításán keresztül a beton minőségééig – hangzott el a Paks II. Zrt. Tudásmenedzsment Akadémiája áprilisi előadásán. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 16., 17:30
A projekten dolgozó szakemberek úgy szeretnék végezni munkájukat, hogy a legkevesebb fennakadást okozzák a lakóknak. Még >>>
2022. 05. 16., 09:14
Eddig 10 százalékkal többen ajánlották fel adójuk egyszázalékát, mint tavaly ugyanilyenkor. Még >>>
2022. 05. 15., 17:57
Durrdefektet kapott, majd felborult egy tűzoltóautó a Borsod-Abaúj -Zemplén megyei Nagybarcán, amikor egy lakástűzhöz vonult Lénárddarócra. Még >>>
2022. 05. 15., 14:51
Baleset történt az 51-es főúton vasárnap délután. Még >>>
2022. 05. 15., 14:15
Az éves kiképzési tervnek megfelelően hétfőtől repüléseket hajtanak végre a kecskeméti pilóták az ország több városa felett. Még >>>
2022. 05. 15., 09:04
A rejtett városban talán a rómaiak elől bujkáló korai keresztények húzták meg magukat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés