2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 393 Ft   : 367 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Megérkezett Moszkvából az engedély: áthelyezhetők a Szentháromság téren eltemetett szovjet katonák földi maradványai

Zsiga Ferenc  |  2021. 05. 05., 08:14

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Érseki Hivatalához megérkezett Moszkvából az Orosz Honvédelmi Minisztérium engedélye: a Szentháromság téren eltemetett szovjet katonák földi maradványai áthelyezhetők a kalocsai temető előre meghatározott parcellájába. Ezzel a régen várt jogi aktussal az utolsó akadály is elhárult a Szentháromság tér teljes rekonstrukciója mielőbbi befejezése előtt. A hír forrása, Vörös Márta, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főépítésze portálunknak elmondta: az engedélynek köszönhetően a munkálatok az előre meghatározott ütemterv és határidők szerint folytatódhatnak.

Május 4-én, kedden Vörös Márta, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főépítésze örömmel tájékoztatta szerkesztőségünket: Moszkvából, az Orosz Honvédelmi Minisztériumtól megérkezett az a régen várt engedély, amely lehetővé teszi, hogy a Szentháromság téren lévő szovjet katonai sírokat áthelyezzék. A hírt dr. Filvig Géza polgármester is megerősítette.

Végre eljutottunk odáig, hogy a tavaly szeptemberben beadott kérelmünkre megkaptuk Oroszország nemzetközi egyezményeken alapuló engedélyét. Ez a dokumentum képezi az alapját a magyar Honvédelmi Minisztérium azon határozatának, melynek birtokában hamarosan elkezdjük azt a régészeti munkát, melynek során az 1945-ben és 1946-ban, a Szentháromság téren eltemetett volt szovjet katonák, illetve egy hölgy holtestét tudjuk exhumálni, majd megtörténhet az újratemetés.” - mondta Vörös Márta.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hozzátette: „Magát az exhumálást a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének munkatársai végzik. Az első helyszíni bejárásra a jövő héten kerül sor. Ám a fizikai munkálatok megkezdésére sem kell sokat várni, a szakemberek még ebben a hónapban nekilátnak a feladatnak.
Először exhumálják a földi maradványokat, amelyeket ideiglenesen azokban a tároló dobozokban helyezik el, amelyeket az érseki kastély egyik jégvermébe fogunk tárolni mindaddig, amíg a régészek végére nem érnek a munkának. Azaz, amíg ki nem derül, pontosan mennyi, a Szentháromság téren eltemetett holttest volt. Megjegyzem, erre vonatkozóan pontosnak vélt adatok, feljegyzések, személyes beszámolók állnak rendelkezésre. Amikor a „terepmunkával” készen vannak, akkor a földi maradványokat ünnepélyes keretek között temetjük újra a kalocsai köztemető azon részében, amelyet az önkormányzat ingyenesen biztosított számunkra.”- fűzte hozzá a főépítész.

Vörös Mártakitért arra is, hogy a rendszerváltás hajnalán szétbontott szovjet katonai emlékművet az újratemetés alkalmából újraépítik.

A hír kapcsán felmerült: az eddig hiányzó engedély birtokában mikor fejeződhet be a Szentháromság tér teljes rekonstrukciója?

A kérdésre Vörös Márta kifejtette:

Igen, jogos a kérdés! Erre azt tudom mondani: ha a megkezdett ütemben tudunk haladni, akkor az önkormányzattal közösen rögzített határidőt tartani tudjuk.” (Ez 2021. december 31. – A szerk.) A helyszínen tartott sajtótájékoztató végén Vörös Márta aláhúzta: a katonai sírok feltárásával párhuzamosan készül az Asztrik szobor, melynek posztamense az érseki kastély előtt látható. Az előzőeken túl további jó hír, hogy hamarosan elkészül a tér Szent István király út felöli részének térkövezése, így annak befejezésével már megnyílhat a forgalom a gyalogosok és a kerékpárosok előtt.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK