2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Megérkezett Moszkvából az engedély: áthelyezhetők a Szentháromság téren eltemetett szovjet katonák földi maradványai

Zsiga Ferenc  |  2021. 05. 05., 08:14

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Érseki Hivatalához megérkezett Moszkvából az Orosz Honvédelmi Minisztérium engedélye: a Szentháromság téren eltemetett szovjet katonák földi maradványai áthelyezhetők a kalocsai temető előre meghatározott parcellájába. Ezzel a régen várt jogi aktussal az utolsó akadály is elhárult a Szentháromság tér teljes rekonstrukciója mielőbbi befejezése előtt. A hír forrása, Vörös Márta, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főépítésze portálunknak elmondta: az engedélynek köszönhetően a munkálatok az előre meghatározott ütemterv és határidők szerint folytatódhatnak.

Május 4-én, kedden Vörös Márta, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főépítésze örömmel tájékoztatta szerkesztőségünket: Moszkvából, az Orosz Honvédelmi Minisztériumtól megérkezett az a régen várt engedély, amely lehetővé teszi, hogy a Szentháromság téren lévő szovjet katonai sírokat áthelyezzék. A hírt dr. Filvig Géza polgármester is megerősítette.

Végre eljutottunk odáig, hogy a tavaly szeptemberben beadott kérelmünkre megkaptuk Oroszország nemzetközi egyezményeken alapuló engedélyét. Ez a dokumentum képezi az alapját a magyar Honvédelmi Minisztérium azon határozatának, melynek birtokában hamarosan elkezdjük azt a régészeti munkát, melynek során az 1945-ben és 1946-ban, a Szentháromság téren eltemetett volt szovjet katonák, illetve egy hölgy holtestét tudjuk exhumálni, majd megtörténhet az újratemetés.” - mondta Vörös Márta.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hozzátette: „Magát az exhumálást a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének munkatársai végzik. Az első helyszíni bejárásra a jövő héten kerül sor. Ám a fizikai munkálatok megkezdésére sem kell sokat várni, a szakemberek még ebben a hónapban nekilátnak a feladatnak.
Először exhumálják a földi maradványokat, amelyeket ideiglenesen azokban a tároló dobozokban helyezik el, amelyeket az érseki kastély egyik jégvermébe fogunk tárolni mindaddig, amíg a régészek végére nem érnek a munkának. Azaz, amíg ki nem derül, pontosan mennyi, a Szentháromság téren eltemetett holttest volt. Megjegyzem, erre vonatkozóan pontosnak vélt adatok, feljegyzések, személyes beszámolók állnak rendelkezésre. Amikor a „terepmunkával” készen vannak, akkor a földi maradványokat ünnepélyes keretek között temetjük újra a kalocsai köztemető azon részében, amelyet az önkormányzat ingyenesen biztosított számunkra.”- fűzte hozzá a főépítész.

Vörös Mártakitért arra is, hogy a rendszerváltás hajnalán szétbontott szovjet katonai emlékművet az újratemetés alkalmából újraépítik.

A hír kapcsán felmerült: az eddig hiányzó engedély birtokában mikor fejeződhet be a Szentháromság tér teljes rekonstrukciója?

A kérdésre Vörös Márta kifejtette:

Igen, jogos a kérdés! Erre azt tudom mondani: ha a megkezdett ütemben tudunk haladni, akkor az önkormányzattal közösen rögzített határidőt tartani tudjuk.” (Ez 2021. december 31. – A szerk.) A helyszínen tartott sajtótájékoztató végén Vörös Márta aláhúzta: a katonai sírok feltárásával párhuzamosan készül az Asztrik szobor, melynek posztamense az érseki kastély előtt látható. Az előzőeken túl további jó hír, hogy hamarosan elkészül a tér Szent István király út felöli részének térkövezése, így annak befejezésével már megnyílhat a forgalom a gyalogosok és a kerékpárosok előtt.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei