2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Megérkezett Moszkvából az engedély: áthelyezhetők a Szentháromság téren eltemetett szovjet katonák földi maradványai

Zsiga Ferenc  |  2021. 05. 05., 08:14

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Érseki Hivatalához megérkezett Moszkvából az Orosz Honvédelmi Minisztérium engedélye: a Szentháromság téren eltemetett szovjet katonák földi maradványai áthelyezhetők a kalocsai temető előre meghatározott parcellájába. Ezzel a régen várt jogi aktussal az utolsó akadály is elhárult a Szentháromság tér teljes rekonstrukciója mielőbbi befejezése előtt. A hír forrása, Vörös Márta, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főépítésze portálunknak elmondta: az engedélynek köszönhetően a munkálatok az előre meghatározott ütemterv és határidők szerint folytatódhatnak.

Május 4-én, kedden Vörös Márta, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főépítésze örömmel tájékoztatta szerkesztőségünket: Moszkvából, az Orosz Honvédelmi Minisztériumtól megérkezett az a régen várt engedély, amely lehetővé teszi, hogy a Szentháromság téren lévő szovjet katonai sírokat áthelyezzék. A hírt dr. Filvig Géza polgármester is megerősítette.

Végre eljutottunk odáig, hogy a tavaly szeptemberben beadott kérelmünkre megkaptuk Oroszország nemzetközi egyezményeken alapuló engedélyét. Ez a dokumentum képezi az alapját a magyar Honvédelmi Minisztérium azon határozatának, melynek birtokában hamarosan elkezdjük azt a régészeti munkát, melynek során az 1945-ben és 1946-ban, a Szentháromság téren eltemetett volt szovjet katonák, illetve egy hölgy holtestét tudjuk exhumálni, majd megtörténhet az újratemetés.” - mondta Vörös Márta.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hozzátette: „Magát az exhumálást a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének munkatársai végzik. Az első helyszíni bejárásra a jövő héten kerül sor. Ám a fizikai munkálatok megkezdésére sem kell sokat várni, a szakemberek még ebben a hónapban nekilátnak a feladatnak.
Először exhumálják a földi maradványokat, amelyeket ideiglenesen azokban a tároló dobozokban helyezik el, amelyeket az érseki kastély egyik jégvermébe fogunk tárolni mindaddig, amíg a régészek végére nem érnek a munkának. Azaz, amíg ki nem derül, pontosan mennyi, a Szentháromság téren eltemetett holttest volt. Megjegyzem, erre vonatkozóan pontosnak vélt adatok, feljegyzések, személyes beszámolók állnak rendelkezésre. Amikor a „terepmunkával” készen vannak, akkor a földi maradványokat ünnepélyes keretek között temetjük újra a kalocsai köztemető azon részében, amelyet az önkormányzat ingyenesen biztosított számunkra.”- fűzte hozzá a főépítész.

Vörös Mártakitért arra is, hogy a rendszerváltás hajnalán szétbontott szovjet katonai emlékművet az újratemetés alkalmából újraépítik.

A hír kapcsán felmerült: az eddig hiányzó engedély birtokában mikor fejeződhet be a Szentháromság tér teljes rekonstrukciója?

A kérdésre Vörös Márta kifejtette:

Igen, jogos a kérdés! Erre azt tudom mondani: ha a megkezdett ütemben tudunk haladni, akkor az önkormányzattal közösen rögzített határidőt tartani tudjuk.” (Ez 2021. december 31. – A szerk.) A helyszínen tartott sajtótájékoztató végén Vörös Márta aláhúzta: a katonai sírok feltárásával párhuzamosan készül az Asztrik szobor, melynek posztamense az érseki kastély előtt látható. Az előzőeken túl további jó hír, hogy hamarosan elkészül a tér Szent István király út felöli részének térkövezése, így annak befejezésével már megnyílhat a forgalom a gyalogosok és a kerékpárosok előtt.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK