2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Teljes útzár mellett kezdődnek a Szentháromság tér felújításának befejező munkálatai – Dr. Filvig Gézával a korlátozásokról, a tér megújulásáról beszélgettünk

Zsiga Ferenc  |  2021. 01. 29., 07:15

Az Önkormányzat és az Érsekség 2021. január 13-án aláírt együttműködési megállapodását követő két hét múlva, február 1-jén megkezdődhetnek a Szentháromság tér felújításának befejező munkálatai. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Érseki Hivatala kérelmére az Önkormányzat közterület használati engedélyt adott ki, amelyben engedélyezték: 2021. február 1. és 2021. július 31. között a Szentháromság tér felújítása befejezéséhez szükséges munkálatokat - meghatározott feltételek mellett - végezzék. Sajnos ez azzal jár, hogy a következő néhány hónapban gépjárművel el kell kerülnünk a lezárt Szentháromság teret. Miközben az útlezárások, elterelések, parkolási gondok miatt az egyik szemünk sír, a másik nevet, hiszen ezzel végre karnyújtásnyira került a Szentháromság tér felújításának befejezése. A korlátozásokról, a tér megújulásáról dr. Filvig Géza polgármesterrel beszélgettünk.

Polgármester úr! Gondolta volna, hogy január 13-át követően ilyen hamar pecsét kerül majd a közterület használati és a forgalom korlátozási engedélyre?

Álszentségnek tűnhet egyesek szemében, ha azt mondom, gondoltam, de nem csak gondoltam, tudtam is, hiszen az Érsek atyával kötött együttműködési megállapodást komoly egyeztető munka előzte meg. A város jövője iránti kölcsönös elkötelezettség, a további jó partneri kapcsolat erősítése jegyében folytatott tárgyalásokon az önkormányzat és az érsekség szakemberei is részt vettek, így egy kölcsönösen elfogadott, az együttműködés módját, a feladatokat határidőhöz kötötten részletező dokumentum született. Ebben adtam tulajdonosi hozzájárulást a Szentháromság téren még megvalósításra váró munkálatokhoz. Már akkor tudtuk, hogy ezek a feladatok forgalomkorlátozással, mi több, útlezárással járnak a gyorsabb megvalósítás, a biztonságos munkavégzés és a biztonságos közlekedés érdekében.
Mint emlékezetes, az Érsekséggel kötött együttműködési megállapodás értelmében „…Az Érsekség a Szentháromság tér felújítási munkálatait 2021. december 31 napjáig befejezi…A megállapodás a közvélemény előtt már ismert munkálatokon kívül a közművonalak cseréjére, a csapadékvíz elvezető rendszerek kiépítésére, a világításhálózatra, zöldfelületek kialakítására, a fásításra is kiterjed.” Kalocsa Város Önkormányzata nevében ezekre a szerteágazó feladatokra és a határidőre figyelemmel köszönöm és üdvözlöm a munkálatok gyors megkezdését! Egyben ezúton is köszönetem fejezem ki dr. Bábel Balázs érsek úrnak, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegyének, hogy ilyen nagy volumenű beruházásokat végez Kalocsa épülésére, szépülésére, hogy városunk ettől is szebb, vonzóbb és élhetőbb legyen.

A forgalom elől elzárt területek mely útszakaszokat érintik?

A kérdés megválaszolása előtt ajánlom mindenki figyelmébe azt a Sajtóközleményt és Lakossági felhívást, amelyet a munkatársaim állítottak össze, és valamennyi helyi médiafelületen elérhető. Ebben részletes tájékoztatást adunk a lezárásról, forgalomkorlátozásról, valamint, hogy melyik irányból, merre célszerű haladni. Ráadásul a munkálatok előrehaladtával folyamatosan frissítjük majd az ezzel kapcsolatos információkat a médiumoknál, valamint a kihelyezett útbaigazító táblákon is. Annyit valamennyi városlakónak és a városközpontba látogatónak tudni kell, hogy az egyház kérelmének helyt adva a Szentháromság tér a Szent István utca elejétől a Hunyadi utcáig, várhatóan a következő hat hónapban, tehát július 31-ig lesz lezárva. Ez óhatatlanul nagy kellemetlenséget fog okozni a város lakóinak, ezért mindenkitől megértést, türelmet kérek, hiszen valamennyien, akár saját építkezési tapasztalatainkból is tudjuk, hogy ez bizony nem megy másképp. Természetesen a város és az Érsekség szakemberei megvizsgálták a lehetőségeket, de arra a megállapodásra jutottak, hogy nincs más megoldás, mint hogy az autós forgalmat a biztonságos munkavégzés és közlekedés érdekében is teljesen le kell zárni az építkezés idejére.

Egy ilyen bonyolult, még exhumálással, síráthelyezéssel is járó munka bizonyosan megköveteli a folyamatos egyeztetést, kontrollt. Miként követi majd a megvalósítás ütemét?

Az önkormányzat hivatala részéről a városfejlesztési osztályvezetőt kértem fel, hogy folyamatosan, a helyszínen tájékozódjon az éppen aktuális munkák állásáról, az esetleges nehézségekről, és hetente tájékoztasson. Ennek az a célja, hogy folyamatában tudjuk vizsgálni annak a lehetőségét, hogy a műszaki teljesítés állásától függően lehetőleg ne kelljen a teljes hat hónapot kivárni a közlekedés újraindításáig a Szentháromság téren. Elképzelésem szerint amennyiben a munkák állása megengedi, akár egy sávon, egy irányba, vagy egy sávon, váltakozó forgalom mellett meg kell nyitni az adott útszakaszt a forgalom előtt, hogy a kellemetlenség legalább mérséklődjön. Aki ismer, tudja, hogy személyesen is tájékozódom a legkülönbözőbb ügyekben – itt sem lesz ez másképp.

Kalocsa polgármestereként bizonyosan érzékeli, hogy nagy a várakozás a tér teljes felújításának befejezésére.

Természetesen érzékelem, de azt is, hogy mindenki, az Érsekség, az önkormányzat, a közreműködők a legtöbbet teszik azért, hogy ennek a még megvalósításra váró, a műszaki tartalom mellett kegyeleti szempontokkal párosuló feladatnak a lehető legrövidebb időn belül, a legjobb minőségben, emberségesen és tisztességgel tegyünk eleget. Bármilyen döntést is hoz az ember, mindig van, lesz, akinek az a nemtetszését váltja ki. Ám higgyék el, hogy bennünket az a legfőbb cél vezérel: mielőbb készüljön el a főtér, és ahogy eddig, a lehető legjobb minőségben legyen kivitelezve. Számunkra természetesen az itt élők életminősége, komfortérzete a legfontosabb, ugyanakkor lényeges, hogy a városba látogató vendégeink elégedetten és örömmel vigyék hírét Kalocsának, benne a főszékesegyháznak, a Szentháromság térnek, amely évszaktól függetlenül számomra is a világ egyik legszebb főtere.

Forrás: KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK