2022. 01. 27. csütörtök
Angelika
: 360 Ft   : 319 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Teljes útzár mellett kezdődnek a Szentháromság tér felújításának befejező munkálatai – Dr. Filvig Gézával a korlátozásokról, a tér megújulásáról beszélgettünk

Zsiga Ferenc  |  2021. 01. 29., 07:15

Az Önkormányzat és az Érsekség 2021. január 13-án aláírt együttműködési megállapodását követő két hét múlva, február 1-jén megkezdődhetnek a Szentháromság tér felújításának befejező munkálatai. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Érseki Hivatala kérelmére az Önkormányzat közterület használati engedélyt adott ki, amelyben engedélyezték: 2021. február 1. és 2021. július 31. között a Szentháromság tér felújítása befejezéséhez szükséges munkálatokat - meghatározott feltételek mellett - végezzék. Sajnos ez azzal jár, hogy a következő néhány hónapban gépjárművel el kell kerülnünk a lezárt Szentháromság teret. Miközben az útlezárások, elterelések, parkolási gondok miatt az egyik szemünk sír, a másik nevet, hiszen ezzel végre karnyújtásnyira került a Szentháromság tér felújításának befejezése. A korlátozásokról, a tér megújulásáról dr. Filvig Géza polgármesterrel beszélgettünk.

Polgármester úr! Gondolta volna, hogy január 13-át követően ilyen hamar pecsét kerül majd a közterület használati és a forgalom korlátozási engedélyre?

Álszentségnek tűnhet egyesek szemében, ha azt mondom, gondoltam, de nem csak gondoltam, tudtam is, hiszen az Érsek atyával kötött együttműködési megállapodást komoly egyeztető munka előzte meg. A város jövője iránti kölcsönös elkötelezettség, a további jó partneri kapcsolat erősítése jegyében folytatott tárgyalásokon az önkormányzat és az érsekség szakemberei is részt vettek, így egy kölcsönösen elfogadott, az együttműködés módját, a feladatokat határidőhöz kötötten részletező dokumentum született. Ebben adtam tulajdonosi hozzájárulást a Szentháromság téren még megvalósításra váró munkálatokhoz. Már akkor tudtuk, hogy ezek a feladatok forgalomkorlátozással, mi több, útlezárással járnak a gyorsabb megvalósítás, a biztonságos munkavégzés és a biztonságos közlekedés érdekében.
Mint emlékezetes, az Érsekséggel kötött együttműködési megállapodás értelmében „…Az Érsekség a Szentháromság tér felújítási munkálatait 2021. december 31 napjáig befejezi…A megállapodás a közvélemény előtt már ismert munkálatokon kívül a közművonalak cseréjére, a csapadékvíz elvezető rendszerek kiépítésére, a világításhálózatra, zöldfelületek kialakítására, a fásításra is kiterjed.” Kalocsa Város Önkormányzata nevében ezekre a szerteágazó feladatokra és a határidőre figyelemmel köszönöm és üdvözlöm a munkálatok gyors megkezdését! Egyben ezúton is köszönetem fejezem ki dr. Bábel Balázs érsek úrnak, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegyének, hogy ilyen nagy volumenű beruházásokat végez Kalocsa épülésére, szépülésére, hogy városunk ettől is szebb, vonzóbb és élhetőbb legyen.

A forgalom elől elzárt területek mely útszakaszokat érintik?

A kérdés megválaszolása előtt ajánlom mindenki figyelmébe azt a Sajtóközleményt és Lakossági felhívást, amelyet a munkatársaim állítottak össze, és valamennyi helyi médiafelületen elérhető. Ebben részletes tájékoztatást adunk a lezárásról, forgalomkorlátozásról, valamint, hogy melyik irányból, merre célszerű haladni. Ráadásul a munkálatok előrehaladtával folyamatosan frissítjük majd az ezzel kapcsolatos információkat a médiumoknál, valamint a kihelyezett útbaigazító táblákon is. Annyit valamennyi városlakónak és a városközpontba látogatónak tudni kell, hogy az egyház kérelmének helyt adva a Szentháromság tér a Szent István utca elejétől a Hunyadi utcáig, várhatóan a következő hat hónapban, tehát július 31-ig lesz lezárva. Ez óhatatlanul nagy kellemetlenséget fog okozni a város lakóinak, ezért mindenkitől megértést, türelmet kérek, hiszen valamennyien, akár saját építkezési tapasztalatainkból is tudjuk, hogy ez bizony nem megy másképp. Természetesen a város és az Érsekség szakemberei megvizsgálták a lehetőségeket, de arra a megállapodásra jutottak, hogy nincs más megoldás, mint hogy az autós forgalmat a biztonságos munkavégzés és közlekedés érdekében is teljesen le kell zárni az építkezés idejére.

Egy ilyen bonyolult, még exhumálással, síráthelyezéssel is járó munka bizonyosan megköveteli a folyamatos egyeztetést, kontrollt. Miként követi majd a megvalósítás ütemét?

Az önkormányzat hivatala részéről a városfejlesztési osztályvezetőt kértem fel, hogy folyamatosan, a helyszínen tájékozódjon az éppen aktuális munkák állásáról, az esetleges nehézségekről, és hetente tájékoztasson. Ennek az a célja, hogy folyamatában tudjuk vizsgálni annak a lehetőségét, hogy a műszaki teljesítés állásától függően lehetőleg ne kelljen a teljes hat hónapot kivárni a közlekedés újraindításáig a Szentháromság téren. Elképzelésem szerint amennyiben a munkák állása megengedi, akár egy sávon, egy irányba, vagy egy sávon, váltakozó forgalom mellett meg kell nyitni az adott útszakaszt a forgalom előtt, hogy a kellemetlenség legalább mérséklődjön. Aki ismer, tudja, hogy személyesen is tájékozódom a legkülönbözőbb ügyekben – itt sem lesz ez másképp.

Kalocsa polgármestereként bizonyosan érzékeli, hogy nagy a várakozás a tér teljes felújításának befejezésére.

Természetesen érzékelem, de azt is, hogy mindenki, az Érsekség, az önkormányzat, a közreműködők a legtöbbet teszik azért, hogy ennek a még megvalósításra váró, a műszaki tartalom mellett kegyeleti szempontokkal párosuló feladatnak a lehető legrövidebb időn belül, a legjobb minőségben, emberségesen és tisztességgel tegyünk eleget. Bármilyen döntést is hoz az ember, mindig van, lesz, akinek az a nemtetszését váltja ki. Ám higgyék el, hogy bennünket az a legfőbb cél vezérel: mielőbb készüljön el a főtér, és ahogy eddig, a lehető legjobb minőségben legyen kivitelezve. Számunkra természetesen az itt élők életminősége, komfortérzete a legfontosabb, ugyanakkor lényeges, hogy a városba látogató vendégeink elégedetten és örömmel vigyék hírét Kalocsának, benne a főszékesegyháznak, a Szentháromság térnek, amely évszaktól függetlenül számomra is a világ egyik legszebb főtere.

Forrás: KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 26., 14:54
Az Európa legnagyobb beltéri betleheméről is híres község, a „Kis-Balaton fővárosa” nem először büszkélkedhet az éves rekorddal. No, de januárban?! Még >>>
2022. 01. 26., 09:31
Az arra jogosultak hamarosan számíthatnak a tavalyi évre vonatkozó személyi jövedelemadó visszatérítésére, ezzel kapcsolatban pedig egy új fontos kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 01. 25., 19:00
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Molnár Gábor, a Fülöp Ferenc Díjas táncos hétfő hajnalban elhunyt! Még >>>
2022. 01. 25., 18:17
Az életmentés csaknem egy órán keresztül zajlott a helyszínen, mire az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek. Még >>>
2022. 01. 25., 15:57
A Kalocsai Járásbíróság gyorsított eljárásban öt év börtönre, és tíz év kiutasításra ítélt egy 31 éves ukrán férfit, akit embercsempészés miatt állított az ügyészség bíróság elé. Még >>>
2022. 01. 25., 15:16
A Petőfi Zenei Díjakat a Duna Televízión közvetített ünnepség keretébe adták át vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés