2022. 01. 22. szombat
Artúr, Vince
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Alacsony a felvételi vizsgapontszám? – Korai aggódni, elég lehet!

Illés György Cinó  |  2016. 02. 03., 13:30

Február végére ígérték az országos statisztikák közzétételét a középiskolai központi felvételi vizsgák eredményeiről. Az eddigi visszajelzések szerint várhatóan az itteni eredmény belesimul az országos trendbe, ami a korábbi évek tapasztalatai alapján is várható. Az alacsonyabb átlageredmény miatt a korábban megszokottnál alacsonyabb is elegendő lehet. Azonban a nagyszámú, igen alacsony pontszámú dolgozat aggasztó trendet mutat. A gyengébb eredmények mögött álló okokról is beszélgettünk Perity Lajossal, a vizsgának helyet adó Szent István Gimnázium igazgatójával, aki a diákokat buzdította a felvételre jelentkezésre.

Az alacsonyabb teljesítmények fő oka az időhiány, amint arról már korábban is írtunk. Igaz, a feladatlap sok példát tartalmaz, amit az indokol, hogy az általános iskolai tudásanyag teljes vertikumáról, átfogóan szeretnének képet nyerni. Ettől azonban még bele kellene férni az idejükbe a vizsgázóknak.

Perity Lajos igazgató tapasztalatai szerint a diákoknak általában nem az alapműveletekkel, illetve ehhez hasonló elemi ismeretekkel van olyan súlyos gondjuk, hogy az indokolja a gyenge teljesítményeket, hanem a tudásuk alkalmazására való képességük nem elég fejlett. Ebben az általános iskolai tantervek túlfeszítettsége is közrejátszhat.

Túl sokat akarunk markolni! Annyi mindent akarunk megtanítani a gyerekeknek, hogy elaprózódnak a dolgok, és nem jut idő a tudást elmélyíteni, készségszintre fejleszteni. Ez hiányzik a vizsgázóknak a megmérettetés során, hiszen a feladatok épp az ilyen, gyakorlati előnyre fordítható tudást kéri számon – fejtette ki véleményét az intézményvezető.

Emellett a vizsgarutin is hiányzik, ami az általános iskolás tanulók esetében érthető.

– A felvételizőknek ez az első igazi vizsgahelyzet életükben. Most ismerik meg ezt az érzést. Van, akinek még javítja is a teljesítményét a drukk, van, aki leblokkol tőle. De vizsgarutinja egyiküknek sincs – hozta föl Perity Lajos a diákok védelmében, de saját szakterületénél maradva annyit azért hozzátett:

Akárhogyan is, matematikából az 50% alatti átlag(!)pontszám mindenképpen riasztóan alacsony! Vannak olyan előkészítő szakkörök, fölvételivizsga-előkészítők, ahol kifejezetten erre a megmérettetésre próbálják fölvértezni a gyerekeket, akik így általában érezhetően jobban is teljesítenek. De e nélkül is meg lehet ütni a mértéket, különösen látva, hogy az általános iskolák száma is csökken, az idei átlagpontszám is alacsonyabb, így az alacsonyabb pontértékű felvételi vizsga is elég lehet – mondta Perity Lajos, aki korábban szüleiknek írott levélben is bátorította diákokat a jelentkezésre .
Most ezúton is bíztatta azokat, akik a gimnáziumost célozták meg, hogy ne riassza el őket a vártnál esetleg alacsonyabb pontszám, hanem adják be bátran jelentkezésüket!

A fentiek alapján ez más intézményeknél is így lehet, egyelőre tehát korai szomorkodni a rossz fölvételi eredmény miatt!

Perity Lajos igazgató ezzel a grafikonnal szemléltette a trendeket a jelentkezők szüleinek küldött levélben:

Minden évnél a baloldali oszlop a magyar, a jobboldali a matematika dolgozatok átlageredményét mutatja. A vízszintes vonal az összes év átlageredménye, tehát magyarból 31,43 pont, matematikából 22,68 pont.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 22., 12:58
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott „csaló portál” jelent meg az interneten – figyelmeztetett tegnapi közleményében a hivatal. Még >>>
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés