2022. 10. 02.
Petra
: 421 Ft   : 429 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Egész nyáron teltház a gyermek fazekas táborban – Hat turnusban hetvenhárom gyerek vette kézbe az agyagot

Egész nyáron teltház a gyermek fazekas táborban – Hat turnusban hetvenhárom gyerek vette kézbe az agyagot
Illés György Cinó  |  2022. 08. 09., 15:00

Múlt héten zárult a Madár Helga vezette gyermek fazekas tábor a Kalocsai Fazekas Alkotóházban. Előtte Kovács László vezetésével haladó műkedvelőknek és szakmabelieknek tartottak felnőtt fazekas tábort. ez utóbbinak táborzárója az utolsóelőtti esti égetéssel veszi kezdetét, és a másnapi kemencebontásnál teljesedik ki, amikor meglátják a táborozók munkájuk eredményét. A gyermektábor hangulatos záróeseménye az utolsó napi kiállítás – lásd videónkon!

Egész nyáron pezsgő élet zajlik a Kalocsai Fazekas Alkotóházban, ahol Kovács László Fazekasmester szervezésében a tornácon és egy külön kis kiállítóteremben egész évben időszaki kiállításokat láthatnak, akik fölkeresik a mester bemutatótermét. Legutóbb július 30-án, szombaton nyílt meg Gombaszöginé Vargacz Teca mandala-kiállítása, amelyről külön cikkben is beszámoltunk.

Egyidejűleg már nyár eleje óta folyamatosan zajlanak az alkotóházban a fazekas táborok: nyár elején a felnőtt tábor, azt követően gyermektáborok. Az utóbbiak heti váltásban, négy héten át délelőttönként, illetve két héten délelőtti és délutáni turnusokban folyt a munka, ahol a Kovács László alkotótársa, Madár Helga fazekas népi iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) művészeti ösztöndíjasa vezetésével ismerkedtek meg a gyerekek az agyagművesség fortélyaival, illetve más kézműves technikákkal.

Tavaly pályázati forrásból valósult mega már korábban is egyre nagyobb népszerűségre szert tevő táboroztatás, így az előző nyáron sok kalocsai gyermek ingyen juthatott a tudáshoz, eredeti tiszta forrásból. Idén sajnos ez a lehetőség már nem adatott meg, ennek ellenére a táborozás összes turnusa betelt.
Így a július 11. és augusztus 5. között zajlott táboroztatás összesen hat turnusa során hetvenhárom gyermek ízlelhette meg az alkotás örömét, és nyert bepillantást a népi kézművesség varázslatos világába.

A táborozók az öt nap során a fazekas fogások, a korongozás, mintázás mellett belekóstolnak a szövés-fonás, batikolás, nemezelés, gipszöntés technikáiba is. A termést ki-ki haza is viheti, azzal, hogy az agyagból készült darabokat visszahozhatják a gyerekek – illetve szüleik –, és a táboroztatás zárultával, előreláthatólag a Paprikafesztivál idején ki is égetik majd.

Az egyes turnusok végén a táborzáró mindig egy különleges alkalom, ahol a hét folyamán készült munkákból kiállítást rendeznek be, amelyre meghívják a szülőket, nagyszülőket.


A látogatók ezen alkalmakkor maguk is odaülhetnek a koronghoz, korhatár nélkül, többnyire, hogy egy kis selejtet gyártsanak…
Talán iratozzanak be a Kovács László fazekasmester vezette felnőtt táborba!
Igaz, a néhány hete zárult táborban jobbára olyanok vesznek részt, akik már magasabb fokon állnak a szakmai ranglétrán, azonban itt a mestertől és egymástól is még van mit tanulniuk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 02., 09:27
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>
2022. 10. 02., 08:39
2022. 10. 01., 10:41
A rezsiválság miatti intézkedéscsomag keretében egyre több uszodát zárnak be országszerte. Még >>>
2022. 09. 30., 18:19
Az észak, északkelet felé távozó felhő- és csapadékzóna mögött az ország nagyobb részén átmenetileg szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, és a délután nagyobb részében már csak kevés helyen lehet záporeső, északkeleten, keleten zivatar. Még >>>
2022. 09. 30., 16:15
Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett. Még >>>
2022. 09. 30., 09:40
Két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK