2022. 09. 27. kedd
Adalbert
: 407 Ft   : 420 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Egyre keresettebbek a Kádár-kocka sátortetős házak – hónapról hónapra feljebb kúsznak az árak

Zsiga Ferenc  |  2018. 06. 05., 08:48

A még mindig nem lecsengett devizahitel csapda okozta családi nyomorgások, az építőipari anyagok és munkadíjak árának drasztikus növekedése, a hitelfelvételtől való félelem is közrejátszik abban, hogy Kalocsán és környékén, de a járás egész területén egyre keresettebbek, kapósabbak a Kádár korszak emblematikus építményei, a sátortetős családi házak. A hetvenes-nyolcvanas évek építményei, a Kádár-kockák iránti keresletet csak fokozza, hogy egyesek kis túlzással szinte kacsalábon forgó palotákat varázsolnak a magyar falu máig legjellegzetesebb házaiból. Aki nem tart attól, hogy egyszer csak maga alá temeti a felvett hitel, az úgy vásároljon egyet, hogy aztán korszerű műszaki megoldásokkal, a modern építészet megannyi, esztétikailag is figyelemre méltó elemével növelje a ház értékét, családja komfortérzetét.

Az már most látszik, hogy a „fridzsiderszocializmus” után újra sikk lesz ezeknek a házaknak a felújított változatában lakni. Hogy miért?

Mert az egységesen 100 négyzetméter körüli alapterületű, az egymásba nyíló szobák miatti viszonylag jó elrendezésű épületek még megfizethető rezsiköltségek mellett biztosítják egy négytagú család kertkapcsolatos lakhatását, kényelmes elhelyezését.

Ahogy sokan mondják: még sem panel, és lassan kevesebbe kerül.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A jó hír az, hogy a készlet különösen a községekben szinte kifogyhatatlan. Ellenben a rossz hír az, hogy

a központi elhelyezkedésű, jó állapotban lévő, már némi felújításon átesett, kerttel, garázzsal rendelkező Kádár-kockák száma egyre fogy, ezek mennyisége véges.

A „Kádár-kocka” azért nem fedi le teljesen a fogalmat, mert ugyan ennek az időszaknak a közepétől egészen a végéig, az 1990-es évek elejéig L-alaprajzú házak is épültek, az „L” rövidebb szára foglalta magába az előszobát.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ha szabad egy kis személyeset belevinnem: életem meghatározó élménye volt, amikor tizenévesen szülőfalum központjában, a régi kispolgári házat alapokig visszabontva építettük a máig mutatós L-alaprajzú sátortetős házat, amelyre az akkoriban menő, még mindig jó állapotban lévő piros pala tetőborítás került.

A vezetékes víz, központi fűtés, gyerek- és fürdőszoba, a ház alapterületének akár tízszeresét, húszszorosát kitevő kert elengedhetetlen része ezeknek a házaknak, aztán a gáz bevezetése és a szennyvíz-csatorna hálózatra való rákötés, később a vezetékes telefon tette teljessé a komfortérzetet.

Na, ha már a nyilvánvaló sablon kinézete, korszerűtlen műszaki megoldásai ellenére látszólag az „egekig marasztaltuk” a Kádár-kockát, nézzük, mi az ára egy ilyen portának.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Nemrégiben Foktőn, egy az árvízvédelmi töltés tövében, tehát a periférián lévő ilyen 80 négyzetméteres, két és fél szobás házat 5 millió forintért adtak el, mert a tulajdonos külföldön dolgozik és ott is marad. Azt hangsúlyozták, hogy ez egy nyomott, a kényszer szülte ár.

A különböző portálokon tájékozódva találkoztunk egy klasszikus, 80 négyzetméteres Kádár-kockával Kalocsán, az 51-es út bevezető szakaszának jobb oldalán. Ez a ház kinézetre is rossz állapotban van, úgy 6-7 millió között várja az új gazdáját.

Noha az ilyen házakért a város kiemeltebb részein állapottól függően akár 10-12-14 millió forintot is elkérnek, ezekkel a hirdetési oldalakon szinte egyáltalán nem találkozni.

Valószínűleg azért, mert gyorsan elkelnek, ugyanis számos olyat látni, amely felújítás alatt áll.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Tájékozódásunk szerint

a környező települések közül Miskén kínálják a legnyomottabb áron ezeket a családi házakat.

Ott jellemzően 4-5 millió forint egy sátortetős ház, de találkoztunk egy a gazdája szerint 3 milliót érővel is.

Szakmáron 5-6 millió a sátortetős házak átlag ára. Érdekes módon ugyan Bátya közelebb van a városhoz,

a szakmári és a bátyai házak árai szinte teljesen megegyeznek.

A képzeletbeli településtisztasági rangsort évtizedek óta vezető Hartán a sátortetős családi házak ára 6-7-8 millió forint, egyedül Harta-Nagykékesen láttunk egy két szoba + nappalisat 4,3 millióért.

Hajós városi rangja az ingatlan árakban is megmutatkozik.

Ott a Pincefaluban annyi az ára egy pincének felépítménnyel, mint máshol egy családi háznak, azaz 4 -5-6 millió forint. A városban a Kádár-kocka ára fekvésétől és állapotától függően 6-8-9-10 millió forint körül mozog, de akkor még jócskán viszi majd a pénzt a felújítás.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A legnagyobb fejlődést mutató

Dunapatajon a Szelidi-tó közelsége is közrejátszhat abban, hogy ott a jó állapotú sátortetősek 8, akár 9 millióért találnak gazdára.

Egyébiránt Szeliden egy kisebb tégla nyaralót is úgy 4,5-5 millióért árulnak.

Érdekes módon a Duna menti településeken alig találni olyan eladó családi házat, amit intenzíven vagy régóta hirdetnének.

Az eladó sátortetős változat ritka, ám régi parasztházból nagyobb a kínálat.

Ezeknél a jellemző ár a ház, a telek nagyságától függően 3-5 millió forint.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Egyes vélemények szerint

a Kalocsa-Paks Duna-híd megépítésének hosszú távon egyszerre lesz árfelhajtó és elszívó hatása.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy a hídhoz, azaz a túloldalon lévő, a biztos megélhetést biztosító Paksi Atomerőműhöz való közelség az ingatlanok árára is kihatással lesz, a nagyobb kereslet miatti árfelhajtó hatás érvényesülhet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 25., 15:17
Az elvi döntés már korábban megszületett Kalocsa víziközmű-vagyonának és az ivóvíz és szennyvíz ellátás – benne a rendszer fejlesztése és karbantartása – feladatainak az állam részére történő átadásáról. Kedden a testület zárt ülésen véglegesítette a döntést. A testületi ülés után Király Róbert képviselő tartott sajtótájékoztatót.
2022-09-23 09:23:00
Budapesti és pécsi állásbörzéken vesz részt a következő hetekben a Paks II. Zrt. – Karrierportálunkon minden fontos információt közzéteszünk, de az ilyen rendezvények a személyes találkozás lehetőségét teremtik meg, ami meghatározó lehet egy életpályára vonatkozó döntés során – fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 27., 16:15
Az 5106-os úton akadályozza a forgalmat a baleset. Még >>>
2022. 09. 27., 11:17
Ha jártatok már gyerekekkel játszótéren, a következő anya-típusokkal már biztos, hogy találkoztatok! Még >>>
2022. 09. 26., 11:26
Az eseményen gratuláltak Dr. Maráz Róbert PhD. Általános Sebészeti Osztály főorvosának „Az Európai Sebészeti Testület tagja Emlősebészet területén" címéhez. Még >>>
2022. 09. 25., 17:49
Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség hétfőtől szombatig a vasúti biztonság érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján. Még >>>
2022. 09. 25., 15:33
Pályázni lehet bármely (a) új, (b) saját feltalálói tevékenységen alapuló, (c) iparilag alkalmazható és (d) piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredménnyel. Még >>>
2022. 09. 25., 09:27
Egy 56 éves férfi vesztette életét a balesetben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés