2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Gyarapítani szeretné szakmai tapasztalatait a TEIT

2018. 05. 11., 13:53

Idei munkájának szerződéses kereteiről, a költségvetésről és a tavalyi beszámolóról tárgyalt május 2-ai, kalocsai ülésén a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás. Amint a Telepaks írja, a tanácskozáson a nemzetközi tapasztalatok gyarapítása is téma volt. Erre szolgál ugyanis egy spanyolországi szakmai út, amire még májusban sort kerítenek, illetve az orosz partnerszervezettel való együttműködés, amelynek további lehetőségeiről is szó esett.

- A legfontosabb, hogy végre megszületett a minisztériummal az RHK-t érintő támogatási szerződés – mondta az ülés végén dr. Bálint József elnök. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezeli a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapot, amelyből az atomtörvény alapján a nukleáris létesítmények környezetében alakult társulásoknak támogatás adható. Egy kormányrendelet alapján minden évben szerződést kötött a minisztérium a társulásokkal. Pozitív változás, hogy idén keretszerződés született, ami lehetővé teszi a folyamatos munkát egész éven át.

Dr. Bálint József elmondta, hogy az összeg meg is érkezett a TEIT számlájára, amelyből alszerződés alapján a tagtelepülések is forráshoz jutnak. A nukleáris létesítményeket befogadó térségben lévő önkormányzatok fejlesztést és működést is finanszírozhatnak a pénzből, illetve ebből látják el közös tájékoztató és ellenőrzési feladatukat.


Forrás: Vida Tünde / Telepaks.net

A társulás elfogadta a 2017. évi tevékenységről szóló beszámolót és partnerszervezeteik kommunikációs vezetőinek tájékoztatását ugyanerre az évre vonatkozóan. Dr. Kovács Antal, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója, valamint Kern Tatjana az orosz partnerekkel való kapcsolattartás terén szerzett tapasztalataikról adott tájékoztatást. Egyebek között szót ejtettek arról az ökológiai táborról, amelyet másodszor rendeznek. A helyszín ezúttal Paks térsége lesz. A táborba TEIT tagtelepüléseken élő gyerekeket is várnak.

Hosszasan tárgyaltak a résztvevők az oroszországi atomvárosok önkormányzati szövetségével kötött együttműködésük jövőjéről. Mint elhangzott, részben kívülálló okokból, nem mélyült el ez a kapcsolat úgy, ahogyan tervezték. Annak érdekében, hogy a jövőbeni lehetőségekről tárgyalhassanak, Szabó Péter, Paks polgármestere meghívta a TEIT tagtelepülések polgármestereit május 17-ére. Paks orosz testvérvárosa delegációját várják a Város napjára, s ezt megelőzően szakmai napot tartanak a novovoronyezsi vendégeknek. Az orosz város polgármestere egyben az önkormányzati szövetség elnöke, így alkalom nyílhat az egyeztetésre.

Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs vezetője is meghívást tolmácsolt a TEIT felé. Elmondta, hogy szívesen látják a társulás tagjait, annak ellenőrző bizottságát, mivel több újdonsággal is szolgálhatnak. Megújult a látogatótér, megépült egy új modul és a tárolásban is új koncepció bevezetésén dolgoznak.

Forrás: Telepaks.net

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK