2022. 01. 25. kedd
Pál
: 359 Ft   : 317 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Ha lesz kivel, márciusban újra indul a városi önkormányzat járási közfoglalkoztatási programja – 17 fő a tervezett létszám, ehhez 20,2 millió forintot biztosít a város

Ha lesz kivel, márciusban újra indul a városi önkormányzat járási közfoglalkoztatási programja – 17 fő a tervezett létszám, ehhez 20,2 millió forintot biztosít a város
Zsiga Ferenc  |  2022. 01. 02., 09:31

Számokkal alátámasztva fontos és szemléletes megállapítást lehet levonni a városi önkormányzat 2021-ben a korábbi évhez képest már 7 fővel csökkentett járási startmunka közfoglalkoztatási programja megvalósulásáról. A Belügyminisztériumnál lévő, közel 50 százalékos támogatás mellett indított programban 2021-ben hiába számoltak 21 fővel, tartósan csak 17 főt tudtak foglalkoztatni. A 77 százalékos létszámfeltöltöttség arra sarkallta a jövő évi pályázat összeállítóit, hogy a 2022. évben már eleve 17 fővel számoljanak. Ám még így is nagy kérdés, hogy a 2022. március 1-jétől 2023. február 28-ig tartó támogatási időszakban lesznek-e, és ha lesznek is, a munkamorált tekintve milyen munkavállalók állnak majd rendelkezésre, akiket a belvíz, a közút és az illegális hulladéklerakás területén közvetlenül – tehát nem a parkgondozási feladatokat is ellátó Vagyonhasznosítási Kft-nél – foglalkoztathat az önkormányzat.

Immár hosszú évek óta felelős döntésre késztető öröksége a képviselő-testületeknek, hogy mekkora létszámot igényeljenek, amikor a város a járási startmunka közfoglalkoztatási programra pályázik. Fontos, a szociális területet is érintő kérdés ez, hiszen az erre a célra kapott pályázati összeg jóval több, mint pénzügyi forrás és munkaerő gazdálkodás, ugyanis az egyén és a családok megélhetése miatt túlmutat azon.

Ám hiába az erőfeszítés, hogy ezzel a lehetőséggel is élve oldja meg az önkormányzat a kommunális feladatai egy részét a munkaerőpiacról kiszorult, vagy azt egyáltalán nem ismerő, 25. életévüket betöltött, munkavállalásra alkalmas, regisztrált álláskeresőkkel, ha ahogy szokták mondani, „hozott anyaggal” kell dolgozni.

A városi képviselő-testület december 10-i ülésén a grémium az előterjesztés változtatása nélkül, egyhangúlag rábólintott a pályázat benyújtására, így a „pénz, paripa, fegyver” rendelkezésre áll majd a program 2022. március 1-jei indításához.

Azt azonban egyelőre még a Kalocsai Járási Hivatal Munkaügyi Osztálya szakemberei sem látják, hogy a jelenlegi nagy élőmunkaerő - igényes helyzetben lesz-e elegendő kiközvetíthető munkavállaló a települési közmunkaprogramok megvalósításához.

Azt a környező településeket járva tudjuk, gyakran beszámolunk róla, hogy a kisebb települések főleg a Magyar Falu Program és a JETA pályázati forrásaiból nagy ütemben fejlesztik a kommunális ágazatukat. Fűvágó kistraktorokat, rézsűkaszákat, parkgondozó kisgépeket, egyéb eszközöket vásárolnak, hogy megfelelő számú közmunkás híján így próbálják áthidalni a zöldterületek karbantartásánál jelentkező emberhiányt.

Homokmégyhez számos lakott külterület, úgynevezett szállás tartozik. Hillyével, Alsóméggyel, Kiskecskeméggyel, Halommal, Mácsaszállással együtt 7 ezer hektár a ténylegesen lakott közigazgatási terület, és akkor még nem beszéltünk a szállásokhoz vezető utakról, amelyek karbantartása szintén feladatot ró az „anyatelepülésre.”
bővebben ...


Ezek az eszközök rendszerint nagyobb értéket képviselnek, ezért az önkormányzatok inkább saját állományukba veszik fel az arra alkalmas munkavállalókat, mintsem hogy egy ideig-óráig (tisztelet a kivételnek) ott lévő közfoglalkoztatottra bízzák azokat.

A helyzet azért összetett, mert a környékünkön induló nagyobb építkezések, jelenleg a még folyamatban lévő útfelújítások, az új Duna-híd építése – itt most a Paks II. építésének indulásáról nem beszélve –, a kalocsai székhelyű vállalkozások szinte folyamatos létszámbővítése, a munkavállalók napi szintű buszos utaztatása elsősorban Dunaújváros, Kiskőrös, Soltvadkert, Szekszárd városokba – gyakorlatilag közel nullára redukálja a közmunkaprogramba résztvevők számát. Csúnya hasonlattal élve, aki nem vak vagy béna, és dolgozni akar, annak ehhez minden lehetősége meg van.

Az ötezer fő alatti településeknek nyújtott kormányzati támogatás a kommunális területen is jól érezteti a hatását. Míg Dunapatajon, Hajóson - hogy kisebbeket is mondjunk, Drágszélen, Homokmégyen - áthaladva szinte a legkorszerűbb kommunális gépekkel, eszközökkel találkozunk, addig a város területén zömében elhasználódott ilyen eszközöket látunk. Kész csoda, hogy ennek ellenére a város ezen a területen nagyon lépett előre. Az azonban világosan látszik, ha nem kezdünk el fejleszteni, gépesíteni ezen a területen, a város lemaradhat, versenyhátrányba kerülhet.

Fontos tudnivaló, hogy a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő, parkgondozási feladatokat - és sok minden egyebet - ellátó Vagyonhasznosító Kft. a startmunka programban önállóan pályázhat. A városi önkormányzat által most igényelt 17 főből 2 fő dolgozhat majd - külön megállapodás szerint - a cégnél, az illegális hulladéklerakók felszámolásánál. Összegezve tehát, a Vagyonhasznosító által igényelt létszám tovább növeli majd a startmunka közfoglalkoztatási programban résztvevők számát.


Városi létünk, kulturált környezetünk, mindennapi közérzetünk, vonzerőnk a tét, így kíváncsian várjuk a tavaszt: ugyan mekkora létszámmal indulhat és milyen hatékonysággal valósul majd meg Kalocsán a járási startmunka közfoglalkoztatási program?

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 24., 17:59
Számos médium közölte a gyászhírt, a Kossuth Rádió adását megszakítva tájékoztatott olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk halálhíréről. Még >>>
2022. 01. 24., 17:35
Kedden, szerdán és csütörtökön gallyazási munkálatok miatt körültekintőbben kell közlekedni. Még >>>
2022. 01. 24., 09:36
A két egyesület az új polgárőr autókat a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapjának pályázati forrásából szerezte be. Még >>>
2022. 01. 24., 09:02
A másik vendéget lopta meg a delikvens, sőt, a keresztelési ajándékát is visszalopta. Még >>>
2022. 01. 23., 19:10
Ma egész délután zajlottak a baráti meccsek az EMIKA koripályán! Még >>>
2022. 01. 23., 18:29
Élhetőbb város kialakításához hozzátartozik, hogy jó nemzetközi kapcsolatokat ápoljunk olyan partnerekkel, akik a térségünkben jelen vannak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés