2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Ismét megnyugtató válaszokat kapott a TEIT az atomerőműben

2018. 02. 16., 13:36

Minden kérdésükre megnyugtató választ kaptak a TEIT Ellenőrző Bizottságának tagjai, akik nemrégiben a társulás vezetőivel kiegészülve tettek látogatást a Paksi Atomerőműben – írja a Telepaks Médiacentrum égisze alatt működő Paksi Hírnök, részletezve, hogy a látogatásnak ugyan a négyes blokk épületének süllyedésével kapcsolatban felröppent hírek adtak apropót, de ez cseppet sem volt példa nélküli, hiszen – ahogy emlékeztettek rá – évente több alkalommal sort kerítenek hasonlóra.

A bizottság elnöke, Fülöp János faddi polgármester 1979-ben az erőmű építésén, majd 1983. és 2003. között az üzemeltetésen dolgozott, így első kézből vannak információi. A portál hozzá fordult kérdéseivel.
– Tisztában vagyok azzal a magas színvonalú műszaki és biztonsági kultúrával, amellyel volt kollégáim üzemeltetik az atomerőművet – szögezte le.

Fülöp János a Paksi Hírnöknek azt is elmondta, hogy teljesen nyugodt az épületsüllyedésről szóló hírek ellenére és a települése lakosságát is meg tudja nyugtatni. – Választási év van, minden átpolitizálódott, nem szakmai alapokon születnek ezek a hírek – vázolta.


Forrás: Vida Tünde / Telepaks.net

- Az elmúlt évek során bármikor bármilyen ok miatt hasonló kéréssel kerestük meg az atomerőművet, mindenre választ kaptunk. A környék lakossága értékeli ezt a nyitottságot, amivel a Paksi Atomerőmű a TEIT települések felé fordul – részletezte.

Arról is beszélt, hogy az épületmozgás miatt érkeztek lakossági kérdések, ezért kezdeményezte a mostani látogatást, amely során lementek „mínusz hat méterre” azaz a reaktor alá, megnézték az épületet kívül, belül, láthatták a földrengésbiztonság növelését szolgáló megerősítéseket, a mozgás monitorozását szolgáló mérő pontokat.

- Nyilván szabad szemmel nem lehet megállapítani egy milliméteres elmozdulást, de természetesen hiszünk a szakemberek, a mérési eredményeknek. Nem gondolnám, hogy egy 30-40 méter magas épületnél ennek bármiféle jelentősége lehet. Azt merem mondani, hogy aludjanak nyugodtan, azt tesszük mi is – zárta szavait.

Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató, aki a településvezetőkből, civilekből álló csoportot elkísérte a 3-as és 4-es blokkot magába foglaló úgy nevezett kettes kiépítésre is mutatta az épület falain, mennyezetén látható megerősítéseket. – Megmutattuk azt a háromezer tonna vasat, amit beépítettünk és megmutattuk a monitorozó rendszert is – tájékoztatta a portált.

A kommunikációs igazgató arra is emlékeztetett, hogy, amikor a stresszteszt kapcsán vizsgálták a Paksi Atomerőmű földrengésállóságát, az kiválóan vizsgázott. – A paksi Atomerőmű kibírna egy fukusimai méretű földrengést, aminek lássuk be nagyon kicsi az esélye – fogalmazott. Kiemelte, hogy miután egy atomerőműről van szó, mint sok egyebet, ezt a kérdést is rendszeresen vizsgálják, így, ha bármi történne, időben észre vennék és megtehetnék a szükséges intézkedéseket.

Dr. Kovács Antal tájékoztatása szerint, körülbelül háromszáz mérési pont van az atomerőműben, amelyek közül többet fel is kerestek. A szenzorokat ott helyezték el, ahol az épület falai „a legnagyobb feszültségnek vannak kitéve”. – Körbe jártuk a reaktort, láthatta mindenki, hogy nincs a sehol repedés. Ez egy kontroll alatt tartott, rendszeresen vizsgált, a beavatkozási szinttől messze lévő süllyedés – mondta a kommunikációs vezető.

Gáncs István, Tengelic polgármestere, a TEIT alelnöke szerint teljesen megnyugtató válaszokat kaptak saját kérdéseikre, s a lakosságtól érkező felvetésekre, s a helyszínen maguk is meggyőződhettek az elmondottakról.

Elmondta, hogy a most kapott információkat – ahogy teszik ezt 25 éve – továbbítják a már jól kiépített csatornákon a települések lakossága felé. Hozzáfűzte, hogy az erőművezetéstől kapott tájékoztatás szerint az utóbbi időben ismét sok adatszolgáltatásra kötelezik az atomerőművet, majd ezek elferdítésével minden szakmai alapot nélkülöző „felfújt álhíreket” gyártanak.

Forrás: Telepaks.net

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK