2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Januártól lényeges határidő-változás a trófeabírálatban

Januártól lényeges határidő-változás a trófeabírálatban
Zsiga Ferenc  |  2021. 12. 21., 16:08

A trófea jelentősége, megbecsülése szinte egyidős az emberiséggel, hiszen a vadász számára a trófea egy olyan maradandó emléket állt, amire visszagondolva újraélednek az elejtéshez kötődő pillanatok, történések. A vadásztrófea éppen ezért nemcsak koponyát, agancsot, agyarat vagy szarvat jelent, hanem olyan értéket, aminek az évek során mind jobban nő a megbecsülése.

Mindennek legutóbb Homokmégyen lehettünk tanúi a III. Tájegységi Trófeaszemlén, ahol országosan is kimagasló eredmények születtek. Kalocsán és környékén is több száz vadászt tartanak nyilván, a változásra ezért is hívjuk fel a figyelmet.

Ahogy az ott is elhangzott, a trófea bírálata az adott vadfajra jellemző bírálati képletekkel történik. A bírálati képlet három részből áll, amelyben a bírálók meghatározzák az egyes trófea értékmérő pontértékeit.

Az objektív meghatározást mérőeszközökkel (mérőszalag, tolómérő, súlymérleg) végzik, a szubjektív megítélés a trófea esztétikai megjelenését mutató szépségtényezők (szín, gyöngy stb.) alapján történik, míg a szabályostól eltérő (szimmetriát zavaró) trófea-felépítés levonandó értékeket jelöl.

Az értékmérők fontosságának megfelelően, minden trófeajellemzőt a képletben meghatározott pontszámmal értékelnek. A bírálók összeadják a részpontokat, levonják a hibapontokat, amiből a trófea elér egy pontértéket, majd kiderül, milyen minősítést érdemel.

A LEGNAGYOBB JELENTŐSÉGE AZ OBJEKTÍVEN MÉRHETŐ ÉRTÉKEKNEK VAN – AZ ÉRTÉKELÉSKOR AZ ELÉRHETŐ PONTSZÁM 80-90 SZÁZALÉKÁT EZEK AZ ADATOK ADJÁK.

Nemrégiben azonban változás történt a trófeabírálatban. De nem az értékelésben, hanem a trófeának a vadászati hatóság felé, trófeabírálat céljából való bemutatásának határidejében, miután az

ORSZÁGGYŰLÉS 2021. DECEMBER 14-ÉN ELFOGADTA AZ EGYES AGRÁRTÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ T/17436-OS SZÁMÚ TÖRVÉNYJAVASLATOT.

Eszerint a vadászatra jogosult az elejtett gímszarvas, dámszarvas, szikaszarvas és az őz agancsát, a muflon csigáját, valamint a vaddisznó tizenhat centiméternél hosszabb agyarát

MÁR NEM A VADFAJ TRÓFEÁS EGYEDÉNEK VADÁSZATI IDÉNYÉT KÖVETŐ HARMINC NAPON BELÜL, HANEM AZ ELEJTÉSTŐL SZÁMÍTOTT HARMINC NAPON BELÜL LESZ KÖTELES A VADÁSZATI HATÓSÁGNAK TRÓFEABÍRÁLAT CÉLJÁBÓL BEMUTATNI.

A ragadozók esetében továbbra sem lesz kötelező a trófeabírálat, de aki róka-, borz- vagy aranysakál-koponyát bíráltatna, annak is ​az elejtést követő 30 napon belül kell majd ezt megtennie – írja az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK).

A Vadászati törvény trófeabírálatra vonatkozó módosítása 2022. január 1-től lép hatályba.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)Forrás:magyarmezogazdasag.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK