2022. 05. 17. kedd
Paszkál
: 388 Ft   : 369 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Januártól lényeges határidő-változás a trófeabírálatban

Januártól lényeges határidő-változás a trófeabírálatban
Zsiga Ferenc  |  2021. 12. 21., 16:08

A trófea jelentősége, megbecsülése szinte egyidős az emberiséggel, hiszen a vadász számára a trófea egy olyan maradandó emléket állt, amire visszagondolva újraélednek az elejtéshez kötődő pillanatok, történések. A vadásztrófea éppen ezért nemcsak koponyát, agancsot, agyarat vagy szarvat jelent, hanem olyan értéket, aminek az évek során mind jobban nő a megbecsülése.

Mindennek legutóbb Homokmégyen lehettünk tanúi a III. Tájegységi Trófeaszemlén, ahol országosan is kimagasló eredmények születtek. Kalocsán és környékén is több száz vadászt tartanak nyilván, a változásra ezért is hívjuk fel a figyelmet.

Ahogy az ott is elhangzott, a trófea bírálata az adott vadfajra jellemző bírálati képletekkel történik. A bírálati képlet három részből áll, amelyben a bírálók meghatározzák az egyes trófea értékmérő pontértékeit.

Az objektív meghatározást mérőeszközökkel (mérőszalag, tolómérő, súlymérleg) végzik, a szubjektív megítélés a trófea esztétikai megjelenését mutató szépségtényezők (szín, gyöngy stb.) alapján történik, míg a szabályostól eltérő (szimmetriát zavaró) trófea-felépítés levonandó értékeket jelöl.

Az értékmérők fontosságának megfelelően, minden trófeajellemzőt a képletben meghatározott pontszámmal értékelnek. A bírálók összeadják a részpontokat, levonják a hibapontokat, amiből a trófea elér egy pontértéket, majd kiderül, milyen minősítést érdemel.

A LEGNAGYOBB JELENTŐSÉGE AZ OBJEKTÍVEN MÉRHETŐ ÉRTÉKEKNEK VAN – AZ ÉRTÉKELÉSKOR AZ ELÉRHETŐ PONTSZÁM 80-90 SZÁZALÉKÁT EZEK AZ ADATOK ADJÁK.

Nemrégiben azonban változás történt a trófeabírálatban. De nem az értékelésben, hanem a trófeának a vadászati hatóság felé, trófeabírálat céljából való bemutatásának határidejében, miután az

ORSZÁGGYŰLÉS 2021. DECEMBER 14-ÉN ELFOGADTA AZ EGYES AGRÁRTÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ T/17436-OS SZÁMÚ TÖRVÉNYJAVASLATOT.

Eszerint a vadászatra jogosult az elejtett gímszarvas, dámszarvas, szikaszarvas és az őz agancsát, a muflon csigáját, valamint a vaddisznó tizenhat centiméternél hosszabb agyarát

MÁR NEM A VADFAJ TRÓFEÁS EGYEDÉNEK VADÁSZATI IDÉNYÉT KÖVETŐ HARMINC NAPON BELÜL, HANEM AZ ELEJTÉSTŐL SZÁMÍTOTT HARMINC NAPON BELÜL LESZ KÖTELES A VADÁSZATI HATÓSÁGNAK TRÓFEABÍRÁLAT CÉLJÁBÓL BEMUTATNI.

A ragadozók esetében továbbra sem lesz kötelező a trófeabírálat, de aki róka-, borz- vagy aranysakál-koponyát bíráltatna, annak is ​az elejtést követő 30 napon belül kell majd ezt megtennie – írja az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK).

A Vadászati törvény trófeabírálatra vonatkozó módosítása 2022. január 1-től lép hatályba.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)Forrás:magyarmezogazdasag.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 12., 08:00
Az új paksi blokkok reaktorépülete számos különleges építészeti megoldást vonultat fel a speciális alapozástól a robusztusság biztosításán keresztül a beton minőségééig – hangzott el a Paks II. Zrt. Tudásmenedzsment Akadémiája áprilisi előadásán. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 17., 13:46
A rendőrök a térfigyelő kamerák felvételei és az összegyűjtött információk alapján beazonosították a testvérpárt, akik nem voltak ismeretlenek a hatóság előtt. Még >>>
2022. 05. 17., 09:09
Az internetes csalások számos válfajáról hallhattunk már, ám a kiberbűnözők pillanatok alatt reagálnak az aktuális történésekre és gyorsan felismerik, milyen úton húzhatnak hasznot az internet felhasználókból. Még >>>
2022. 05. 16., 17:30
A projekten dolgozó szakemberek úgy szeretnék végezni munkájukat, hogy a legkevesebb fennakadást okozzák a lakóknak. Még >>>
2022. 05. 16., 09:14
Eddig 10 százalékkal többen ajánlották fel adójuk egyszázalékát, mint tavaly ugyanilyenkor. Még >>>
2022. 05. 15., 17:57
Durrdefektet kapott, majd felborult egy tűzoltóautó a Borsod-Abaúj -Zemplén megyei Nagybarcán, amikor egy lakástűzhöz vonult Lénárddarócra. Még >>>
2022. 05. 15., 14:51
Baleset történt az 51-es főúton vasárnap délután. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés