2022. 05. 17. kedd
Paszkál
: 388 Ft   : 369 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

„Jön a Duna” – Harmadfokú árvízvédelmi riasztást jelez előre a prognózis

„Jön a Duna” – Harmadfokú árvízvédelmi riasztást jelez előre a prognózis
Illés György Cinó  |  2021. 07. 19., 21:22

A tetőzés legrosszabb esetben is mintegy három méterrel lesz a harmadik árvízvédelmi fokozatot mindössze kilenc centiméter alulmúló, mindenkori legnagyobb vízállásnál. Az sem biztos, hogy eléri a legalacsonyabb készültségi szintet. Legalábbis Paksnál. Nagybajcsnál viszont a harmadfokú készültségi szintet súroló magasságában nyalogatják majd a hullámok a vízmércét az Eumet.hu szakportál előrejelzése szerint,de a mindenkori legmagasabb vízállástól ott is három méterrel alacsonyabban várható a tetőzés.

Az árhullám két-három nap alatt, Nagybajcsnál szombat délután megkezdődött, és előreláthatólag keddig jut el a tetőpontjára, a vasárnap reggeli szinthez képest mintegy három méter vízszintemelkedéssel, és várhatóan pár nap alatt le is vonul majd. A várható tetőzési szint a harmadfokú, legmagasabb árvízvédelmi készültségi szinthez tartozó 610 centiméteres magasság közelében fog alakulni – olvasható le a vízügyi portál adataiból és előrejelzéséből.

[Meg lehet próbálni kockával kidobni, hogy eléri-e, lásd az Eumet.hu grafikonjain! – A szerk.]


A VÍZÁLLÁS VOLT MÁR A MOST VÁRHATÓNÁL JÓVAL MAGASABB IS, A MINDENKORI LEGNAGYOBB VÍZÁLLÁS ENNÉL TOVÁBBI HÁROM MÉTERREL MAGASABBAN VOLT.

Budapestnél viszont az elsőfokú védekezési szintet sem éri majd el – azt alulról súrolja majd –, lejjebb érve pedig kissé még inkább elsimul az árhullám.

A PAKSNÁL VÁRHATÓ VÍZÁLLÁS-ELŐREJELZÉS SZERINT LEGALÁBB FÉL MÉTERREL, VAGY MÉG NAGYOBB VALÓSZÍNŰSÉGGEL 60-80 CENTIMÉTERREL ALACSONYABBAN TETŐZIK MAJD AZ ÁR A LEGENYHÉBB, ELSŐFOKÚ ÁRVÍZVÉDELMI KÉSZÜLTSÉGI SZINTNÉL.

A kalocsai Duna-szakaszon hétfőre virradó éjjel megkezdődött az áradás, és mintegy négy nap alatt, várhatóan 23-án, pénteken virradóra tetőzik majd, és még aznap ütemesen apadni kezd majd.

A Vízügyi Főigazgatóság hivatalos honlapján közzétett adatok szerint az áradás Nagybajcsnál a várakozásoknak megfelelő időben, de a vártnál is hevesebben vette kezdetét, mostanára elérte a reggelre prognosztizált vízállást, és egyben két centiméterrel meg is haladta az elsőfokú készültségi szintet.


Hasonló árhullám érkezett 2018 őszén – akkor videóra vettük, ahogy elindul a víz, hullámról-hullámra följebb nedvesítve meg a part száraz homokját.
A szél nevében is kérünk elnézést a hanghibáért!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 12., 08:00
Az új paksi blokkok reaktorépülete számos különleges építészeti megoldást vonultat fel a speciális alapozástól a robusztusság biztosításán keresztül a beton minőségééig – hangzott el a Paks II. Zrt. Tudásmenedzsment Akadémiája áprilisi előadásán. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 17., 09:09
Az internetes csalások számos válfajáról hallhattunk már, ám a kiberbűnözők pillanatok alatt reagálnak az aktuális történésekre és gyorsan felismerik, milyen úton húzhatnak hasznot az internet felhasználókból. Még >>>
2022. 05. 16., 17:30
A projekten dolgozó szakemberek úgy szeretnék végezni munkájukat, hogy a legkevesebb fennakadást okozzák a lakóknak. Még >>>
2022. 05. 16., 09:14
Eddig 10 százalékkal többen ajánlották fel adójuk egyszázalékát, mint tavaly ugyanilyenkor. Még >>>
2022. 05. 15., 17:57
Durrdefektet kapott, majd felborult egy tűzoltóautó a Borsod-Abaúj -Zemplén megyei Nagybarcán, amikor egy lakástűzhöz vonult Lénárddarócra. Még >>>
2022. 05. 15., 14:51
Baleset történt az 51-es főúton vasárnap délután. Még >>>
2022. 05. 15., 14:15
Az éves kiképzési tervnek megfelelően hétfőtől repüléseket hajtanak végre a kecskeméti pilóták az ország több városa felett. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés