2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Jön a Duna! – Pénteken volt a mélypont, vasárnap már szemmel láthatóan áradt

Illés György Cinó  |  2018. 10. 30., 12:08

Pénteken volt a sohasem látott alacsony dunai vízállás mélypontja Paksnál, azóta lendületesen emelkedett a vízszint, bár tegnap kissé megtorpant az emelkedés, és a következő napokra újra kisebb apadást prognosztizálnak, így egyelőre árvíztől még nem kell tartani. Az országot bejárta az érdi régészeti lelet híre, amikor is egy egész halom arany és ezüstpénzt találtak a visszahúzódott Duna partján. Nos, aki eddig nem bukkant hasonlóra, most már várhat a következő kisvízi rekordig.

Annyi sétáló, túrázó embert már rég nem lehetett látni a Duna-parton, mint most, a rekord alacsony vízállás miatt. Legutóbb talán a 2013-as árhullám idején voltak ennyien a parton, de akkor sokan közülük buzgón töltötték és rakták a homokzsákokat, míg most csak kirándulnak, sétálnak, quadoznak a széles homokfövenyen, vagy a kiszáradt mellékágak itt-ott már poros utakra emlékeztető medreiben.

Meszesi Duna-part 2018. október 27-én

Ezt még egy darabig megtehetik, mert ugyan a két napja érkezett árhullám a legmélyebben fekvő részeket már elzárta, még a tegnapi „tetőzés” utáni egy centméteres visszaesést követően e pillanatban is 40 centméteres állással a korábbi legalacsonyabb szint fölött alig két arasszal jelez a vízmérce.

Péntek hajnalban a korábbi legkisebb vízállásnál egy híján harminc centiméterrel alacsonyabban dőlt meg a Paksnál az alacsony vízállás rekordja – derül ki az Országos Vízjelző Szolgálat honlapján közzétett adatokból, majd előbb lassan, majd hirtelen emelkedni kezdett a víz. Olyan hirtelen, hogy bennragadtunk a Foktői-szigeten

VASÁRNAP ESTE, NÉHÁNY ÓRÁS GYALOGTÚRÁNKRÓL VISSZATÉRVE MÁR MEGFIGYELHETTÜK, AMINT LÁTVÁNYOSAN, SZÓ SZERINT SZEMLÁTOMÁST EMELKEDETT A DUNA VIZE, LÁBNYOMRÓL LÁBNYOMRA, DŰNÉRŐL DŰNÉRE FOGLALVA VISSZA A PUSKAPOR SZÁRAZSÁGÚ PARTI HOMOKFÖVENYT.

A homokzsákok emlegetésével a videó végén, természetesen, csak vicceltünk!

Igaz, hogy a mélypont után

KÉT NAP ALATT 138 CENTIMÉTERT EMELKEDETT A DUNA VÍZSZINTJE,

ami elég tetemesnek tűnik, ám a következő időszakra hasonlóan dinamikus emelkedést nem jósolnak, sőt,

AZ ELŐREJELZÉSEK SZERINT AZ IDŐLEGES MEGTORPANÁS UTÁN, MEG IS FORDUL A FOLYAMAT.

A mostani csapadékhullám a Duna vízgyűjtő területén szinte mindenütt esőt – illetve havat – hozott, ami által a vízgyűjtő terület északi, északnyugati részeiről a következő napokban, hetekben egyre több víz érkezhet. Várhatóan tehát újabb rekordok az elkövetkezendő hetekben már nem fogak megdőlni a Dunán.

A komolyabb égi áldásra nemcsak az őszi vetése állapota miatt van szükség, hanem azért is, mert

A KIS-DUNA HÓDJAI ÉS VIDRÁI IS MÁR TARTALÉKAIK VÉGÉN JÁRNAK:


némelyik halastavukban szinte már csak dögök úszkálnak – ennek megfelelően förtelmes büdös is –, egyszóval, már nem soká tudnának életben maradni vele. Az alacsony dunai vízállás miatt könnyen megközelíthetővé és megfigyelhetővé vált vízi emlősökről külön Napi gyors cikkben is írunk.

A természetes víz hiánya komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságnak, a szárazság akadályozza az őszi munkálatokat.
bővebben ...

Most a jelek szerint a hőmérsékleti rekordok vannak soron, ma éjjel is az ebben az évszakban szokatlan viszonyok uralkodtak: közel húsz fokos melegben csaknem viharos szél fújt, összegészében inkább nyári, mint őszi benyomást keltve október utolsó napjaiban.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK