2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa és környéke felé fordultak a paksi lakásbefektetők - az atomvárosban már aranyáron is alig van lakóingatlan

Kalocsa és környéke felé fordultak a paksi lakásbefektetők - az atomvárosban már aranyáron  is alig van  lakóingatlan
Zsiga Ferenc  |  2018. 01. 24., 18:38

Minden befektetéshez meg kell találni a megfelelő pillanatot, a jó üzleti ritmusérzék később nulla invesztíció nélkül is milliókat hozhat annak, aki időben lép, megfelelő információk birtokában hoz jó döntést. E felismerésből adódóan közel másfél év óta elsősorban paksi magánszemélyek keresik-kutatják, vásárolják a legmegfelelőbb árú és fekvésű lakásokat, házakat Kalocsán és környékén. Az ok egyszerű: abban bíznak, hogy a Paks II. beruházáshoz kapcsolódóan megépülő Duna-híd után az ingatlankiadásból hosszú távon állandó bevételhez, extra profithoz jutnak. Az egyértelmű kereset- és árnövekedés mára olyan tényeken alapul, amit a Duna menti települések polgármesterei portálunknak éppúgy megerősítettek, mint az általunk megkérdezett ingatlanközvetítő iroda vezetője

Ha a paksiak előre látásában osztozunk, akkor valóban most érdemes lakást, házat vásárolni Kalocsán akár befektetési célból is, hiszen a Duna másik oldalán a Paks II. beruházás bejelentése után szinte azonnal megélénkült a kereslet. Ezt csak fokozta és földrajzi értelemben még ki is terjesztette a jelenleg tervezési stádiumban lévő Duna-híd megépítésének híre. Mindez együtt az évszázad megaberuházásaként aposztrofált Paks II-vel kapcsolatos döntések után Kalocsán és környékén is élénkítette, élénkíti a forgalmat.


Forrás: Internet

Legutóbb Katona Györggyel, Géderlak polgármesterével beszélgetve tudtuk meg, hogy polgármestertársai mellett nála is rendszeresen érdeklődnek paksiak, folyamatosan eladó lakások, házak után kutatnak.


Látó Endre, a KalocsaIngatlan.hu iroda tulajdonos vezetője, ingatlanszakértő arról tájékoztatta portálunkat: általában elmondható, hogy az egyre nagyobb számú paksi érdeklődők tipikusan Széchenyi lakótelepi lakásokat keresnek és vásárolnak. Ennek következtében ezeknek a lakásoknak az ára szinte ugrásszerűen megemelkedett. Hozzá járult ehhez az is, hogy a lakosság Kalocsán és környékén is elöregedőben van. Emiatt az eladási Top-lista élére kerültek a földszinti és első emeleti Széchenyi lakótelepi lakások. Természetesen a befektetők is elsősorban ezekhez ragaszkodnának, de ahogy ezek egyre csak fogynak, immár a korábban eladhatatlan negyedik emeleti lakások is gazdára találnak. Eltekintve az egyes lakótelepi lakások elhelyezkedésétől, fekvésétől és állapotától, általánosságban elmondható, hogy ott az átlagos ár négyzetméterenként 150 ezer forint körül mozog. Ez különösen annak tükrében mutat látványos emelkedést, hogy a 2012-2013-as válsághoz képest a lakásárak jelenleg mintegy 30 százalékkal magasabbak. A paksi vásárlók általában a 1,5-2 szobás, 5-6 millió forint értékű lakásokat keresik. Nem titok, ha megtetszik a lakás, egykettőre nyélbe ütik az üzletet.


Forrás: Internet

A szakember szerint túl azon, hogy a lakáspiacon élénkülés tapasztalható, a családi házak esetében is megnőtt a vásárlási kedv.  Jelenleg a 10-15 millió forint értékű, az 1970-es években épült sátortetős ház a favorit, holott erre később legalább ennyit költ az új tulajdonos. Ám ha már megvásárolta, semmi nem sürgeti. Van hol laknia, és majd bevételeihez ütemezve felújítja. Kalocsán a családi házak átlagára azok állapotának különbözősége miatt nehezen behatárolható, de egy belvároshoz közeli, közepes állapotú sátortetős ház négyzetméterenkénti ára pillanatnyilag eléri a 120-140 ezer forintot. A szakember szerint vélhetően ezeknek a házaknak az értéke is növekedni fog. Ugyanakkor egy már az 1990-es években épült, jó állapotban lévő ház négyzetméterenkénti ára 180 ezer forint.

Talán ez utóbbinak tudható be, hogy a városban alig épül új ház. Az is igaz, hogy az építési telek drága, még a külső városrészekben is legalább 5 millió forint egy közepes méretű építési telek, és akkor még hol van a közművek bevezetése.

Látó Endre azt is elmondta: a Duna-híd bejelentése óta Kalocsán kívül elsősorban a foktői, uszódi, majd a többi Duna menti település ingatlanai iránt nőtt meg a kereslet. Bátya e tekintetben kissé hátrébb szorult.

A helyi vásárlók között egyre több azoknak a fiataloknak a száma, akik külföldön dolgoznak és a kint megkeresett pénzt itthon ingatlanba fektetik. Ezeket a házakat aztán korszerűsítik és külső megjelenésüket is a kor színvonalához igazítják. 

Kérdésre válaszolva Látó Endre rámutatott: tény, hogy Kalocsán a Rokkant telepen és a Szőlők köze városrészben továbbra is nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem eladhatók az ingatlanok.

A szakértő szerint a kalocsaiak a paksiakhoz képest szkeptikusak. Azon a véleményen vannak: majd ha már látják a híd pilléreit, akkor elkezdenek bízni a megaberuházásba való bekapcsolódásba. A Dunán-túliak optimizmusát nyilvánvalóan az is motiválja, hogy városuk az atomerőmű révén lett egyik pillanatról a másikra város, de az ország egyik legnagyobb vidéki átlagjövedelme is ott realizálódik. Pakson jelenleg minimum  dupla akkora ára van a lakóingatlanoknak mint Kalocsán,  legyen az lakás vagy ház.


Forrás: Internet

Az atomvárosban az új lakások árai úgy elszabadultak, hogy egy belvároshoz közeli fekvésű, új építésű 100 négyzetméteres lakás ára 48 millió 500 ezer forint, tehát egyetlen négyzetméter 485 ezer forint. 


Forrás: Internet

Látó Endre szerint a jövőbeni kalocsai ingatlanárakat tekintve azért kár lenne rózsaszín ködbe burkolózni, ugyanis a környéken is sok, egyelőre nem forgalomképes ház van. A prognózist nehezíti, hogy az önkormányzatok közül is többen várnak a kellő, tehát a híd építéséhez kötött  pillanatra, hogy használaton kívüli ingatlanokból alakítsanak ki munkásszállókat. Ennek ellenére Kalocsán az egyetemi városokhoz hasonlóan felélénkülhet az albérletpiac. Valószínű, hogy már a híd építésének megkezdésekor jóval többen szeretnének majd albérlethez jutni a városban, ami egyértelműen az árak emelkedését hozza.

Ám hogy lesz-e Kalocsán és környékén klasszikus értelembe vett ingatlan bumm, az egyelőre a közeljövőn, valljuk be őszintén, részben a közelgő választásokon múlik. Önigazolást persze kár remélni annak, aki most homokba dugja a fejét, van pénze, de a kínálkozó lehetőséget elmulasztja.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK