2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai Duna-szakaszon keresték a Hableány utolsó dél-koreai áldozatát – Külön kutatócsoport alakult a folyam átvizsgálására

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 31., 10:26

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársaiból alakult kutatócsoport technikai eszközök, keresőkutya alkalmazásával vizsgálja át a Duna Budapest alatti szakaszát, hogy a május 29-én, a Margit-híd pesti oldali lábánál elsüllyedt Hableány nevű sétahajó eddig fel nem lelt utolsó dél-koreai halálos áldozatára bukkanjanak. Az akciócsoport az elmúlt héten a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó Duna-szakaszt teljes terjedelmében, hosszában és szélességében is átkutatta. A nagy létszámú csoport rendőrségi járművei vasárnap a meszesi strand homokos fövényén parkoltak. A szakemberek azóta már a Bajai Rendőrkapitányság illetékességi területén folytatják a kutatómunkát.

Mint megtudtuk, a csoport modern technikai eszközökkel, keresőkutyával monitorozza a Dunát, munkájukat szükség szerint búvárok segítik, de a folyam korábban hetekig tartó megfigyelését már nem tartják indokoltnak.

Forrás: Tóth Krisztián

A kutatócsoport vasárnap még a Kalocsai Rendőrkapitányság, ma már a Bajai Rendőrkapitányság illetékességi területén végzi a munkát, amelyet a dél-koreai nagykövetség munkatársa kísér figyelemmel. A Duna jelenlegi vízállása kedvez a kutatómunkának, amely értelemszűrűen a folyam magyarországi szakaszának végéig tart.

Mint emlékezetes, a Hableány egyik áldozatát Hartánál fedezték fel, a helybéliek elmondásából tudjuk, hogy ott a Duna kanyarodása miatt viszonylag gyakori, hogy a víz sajátos áramlási viszonyai miatt vízbefúltat emelnek partra.

Portálunknak a Viking Sigyn kapitányának egyik volt, Kalocsa mellett élő kapitánytársa is nyilatkozott, és érdekes adalékkal szolgált a helyzet megítéléséhez.

A területünkön végzett kutatás alkalmat adott arra, hogy a Hableány tragédiájával kapcsolatos eseményeket egy csokorba szedjük.

2019. május 29-én este felborult és másodpercek alatt elsüllyedt a Hableány nevű sétahajó a Margit-hídnál, miután nekiütközött a Viking Sigyn nevű szállodahajó. 

A sétahajón 33 dél-koreai és a 2 fős magyar személyzet tartózkodott. Hét túlélőt találtak. A tragédia másnapján 7 holttestet emeltek ki a vízből, további 21 ember sorsáról akkor még semmit nem lehetett tudni.

A mentőakciót tíz percen belül megkezdték, de ebben a Viking Sigyn személyzete nem vett részt. A rossz látási viszonyok, a magas vízállás miatt a túlélők kimentése nem volt egyszerű feladat.

A Dunába 9 méter mélyre süllyedt roncsot az erős sodrás miatt a búvárok napokig nem tudták megközelíteni, erre a Dél-Koreából és Ausztriából érkezett búvárok sem voltak képesek.

A Hableánynak ütköző szállodahajó kapitányát, az ukrán Jurij C-t halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetésének gyanújával letartóztatták. Óvadékért szabadlábra helyezték, de tegnap egy újabb gyanúsítás okán ismét őrizetve vették. A Kúria döntése alapján eddigi szabadlábon hagyása is törvénysértő volt, így erre már nem kerülhet sor.

Több nappal a tragédia után búvárok hoztak felszínre holttesteket a hajóroncsból, illetve a Duna különböző szakaszain találtak áldozatokat.

KÖZTÜK A KALOCSAI JÁRÁS TERÜLETÉN, A BUDAPESTTŐL 100 KILOMÉTERRE LÉVŐ HARTÁN, A GABONAKIKÖTŐBEN.

Június 11-én kezdték meg a roncs kiemelését, amelyben további áldozatokat találtak.

Két hónappal a katasztrófa után egy halálos áldozat holtteste még mindig nem került elő, de a kormány ígérete szerint a keresést mindaddig folytatják, amíg az eredményes nem lesz.

Eközben egyes szakemberek szerint könnyen lehet, hogy a még fel nem lelt holttest már nincs a magyar Duna-szakaszon, azt a levonuló árhullám az ország folyami határán túlra sodorhatta. Az idő múlásával egyre csökken a valószínűsége annak, ha találnak is holttestet, vagy annak maradványait, az azonosítható állapotban lesz-e.

Ma hírek szerint, ahogy a KALOhírek is megírta, a dél-koreai mentőalakulat nem folytatja tovább a keresést. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés