2022. 01. 19. szerda
Márió, Sára
: 356 Ft   : 314 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Lakossági fórum Negyvenszálláson

Lakossági fórum Negyvenszálláson
Illés György Cinó  |  2020. 07. 23., 09:00

A körzet önkormányzati képviselője, Tihanyi Tiborné hívta a településrészt érintő kérdések megvitatására az ott élőket, akik nagy számban jelentek meg a találkozón. A képviselő beszámolója után az egyéni igényeken és panaszokon túl – sok egyéb mellett – szó esett a Negyvenszálláson egyelőre hiányzó szennyvízcsatorna létesítésének kérdéseiről, a közterületek állapotáról, közbiztonságról és a környéken elszaporodott illegális szemétlerakókról. A fórumon részt vett a több kérdésben illetékes Vagyonhasznosítási Kft. vezetője, valamint a város polgármestere is.

Tihanyi Tiborné az új önkormányzat megalakulása után, novemberben a Rokkanttelepen is tartott lakossági fórumot, és ott ígéretet tett arra, hogy a szintén a körzetéhez tartozó, de különálló településrészen, Negyvenszálláson is szervez majd hasonló találkozót a választókkal. Ennek az ígéretnek a teljesítését azonban a koronavírus-járvány miatt kénytelen volt elhalasztani, így arra csak most kerülhetett sor.

A településrész népességéhez mérten rendkívüli érdeklődés mellett zajlott eseményen részt vett, és arról közösségi oldalán is beszámolt Filvig Géza polgármester, valamint Jéri Tamás, a Kalocsai Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetője is.

A választókerületi egyéni képviselők a feladatokat a körzetükben lakóktól kapják. Vannak egyéni kérések és vannak a közösséget érintő problémák – mondta el Tihanyiné az általa rendszeresen megtartott lakossági fórumok szükségességét illetően.
Hozzátette: az egyéni kérésekben igyekszik segíteni, tanácsot adni, illetve közbenjárni az ügy megoldásában. A közösségi problémákkal kapcsolatban fontos, hogy azokat együtt beszéljék meg az ott élőkkel, ezért különösen fontosak a lakossági fórumok, amelyek erre kitűnő alkalmat teremtenek.

Az eszmecsere keretében a képviselő beszámolt az elmúlt időszakban elvégzett feladatokról, köztük a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet során végzett önkormányzati munkáról – erről annak idején folyamatosan beszámoltunk –, a lakossággal való kapcsolattartásról, és meghallgatta a Negyvenszálláson élők észrevételeit, panaszait, kéréseit.

Az elvégzett munkáról

A járványügyi veszélyhelyzettel kapcsolatban Tihanyiné fölidézte, hogy a lakosság számára krízistelefonszámot indítottak, ami az ő körzetében élők közül is sokakat érintett, hiszen sok 65 év fölötti lakik ott. Szájmaszkokat is osztottak, a képviselő pedig minden időskorú választóját fölhívta telefonon, akinek a számát ismerte, noha Negyvenszálláson falugondnok is dolgozik.

A képviselő arról is beszámolt, hogy a Kis utcában, ahol korábban nem volt folyamatos a közvilágítás, a hiányzó szakaszon lámpatesteket helyeztek ki.
Szintén emlékeztetett, hogy korábban a közösségi ház melletti területen tekintélyes mennyiségű hulladék, benne sitt, és műanyagszemét halmozódott föl. A halom elszállításának költsége hat számjegyű volt.

Fő téma: a szennyvízcsatorna

Többen is sürgették a településrész szennyvízhálózatának kiépítését.
Ezzel kapcsolatban visszatetsző volt Tihanyiné számára, hogy a kampány során egyes jelöltek a szennyvízcsatorna kiépítését ígérték, nem térve ki az igen magas költségekre. E helyett az új vezetés a választások után látott hozzá a mindenki által elismerten szükséges beruházás feltételeinek megteremtéséhez, a lehetőségek fölméréséhez.


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírekKözterületi gondok

Itt is terítékre került a régi sláger: a településrészen több helyen kívánnivalót hagy maga után az utak, járdák állapota. Sőt, a Kis utcában – amely a nevével ellentétben meglehetősen hosszú – egyáltalán nincs járda. E hiányosságok javítását, pótlását kérték többen is.

Mások a csapadékvíz-elvezető árkok karbantartását szorgalmazták, a környező földeken gazdálkodók pedig a település két végén lévő földes utak rendbetételét sürgették.

Azt is panaszolták a lakók, hogy a Nagy utcán közlekedő – a településen áthaladó – autósok nem tartják be a 40 Km/h-s sebességkorlátozást, ezért azt kérték, hogy fekvőrendőr telepítésével vegyék elejét a kocsik száguldozásának.

Egy idős lakó azt kérte, hogy a Nagy utca végén egy buszmegállót jelöljenek ki, mivel nagyon hosszú az utca, a megálló több száz méterre van a lakásától, számára pedig már a rövidebb gyaloglás is igen megterhelő.

Szemetelés, vandalizmus, közbiztonság

A külterületi utak mellett sok helyen illegális szemétlerakók vannak – ezek fölszámolását is többen kérték.

Azt is többen kifogásolták, hogy április óta nem működik a zöldhulladék elszállítása, pedig ennek korábban jól kialakított menetrendje volt, aminek visszaállítását kérték a lakók.

Sajnálatos tapasztalat, hogy rongálók töltik ki indulataikat egyszer a hulladékgyűjtőkön, máskor a buszmegállót verik szét, ahogyan a hirdetmények közzétételére szolgáló, üvegezett faliújságot is tönkretették.
Az ilyen esetek megelőzésére kamera kihelyezését kérték a lakók.


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírekAz ötlet nem új, korábban is volt erre szándék, de ennek sajnos egyelőre az adattovábbítási rendszer hiányából fakadó műszaki akadálya van, amelynek orvoslása az egyébként is drága beruházás költségét többszörösére emelné.
Ellenben erre a problémára a településen lakó polgárőr munkája is megoldás lehet.

Omladozó épületek

A lakatlan házak, elhanyagolt magánterületek is szóba kerültek, továbbá a szintén igen leromlott Faluház elhanyagolt állapota is napirendre került.

Az utóbbival kapcsolatban az is elhangzott, hogy a lakók szeretnének ott közösségi programokat tartani. Régen voltak ilyen programok, és erre most is mutatkozik igény, hiszen nagyon összetartó közösség élt, és él most is Negyvenszálláson.


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírekReménykeltő jelek

Ezzel összefüggésben Tihanyi Tiborné örömmel konstatálta, hogy több fiatal család van, köztük kisgyermekes családok, és az utóbbi időben születtek is gyerekek, akik garanciát jelentenek a településrész jövőjét illetően.
A Nagy és a Kis utcában is találhatunk felújított, illetve új építésű házakat.
Ez is azt jelzi, hogy Negyvenszállás korábban fenyegető elnéptelenedési folyamata megállt, sőt megfordulni látszik.

Ezzel függ össze az egyik lakossági kérés is: a gyermekes családok játszótér létesítését szorgalmazták, aminek lehetőségét az illetékesekkel fogja megvizsgálni Tihanyi Tiborné képviselő, aki a fórumot a lakókkal való jó hangulatú, eredményes találkozóként értékelte.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>
2022. 01. 19., 10:43
Online kérdőíves kutatás keretében kérdezik a kalocsai ifjúságot. Most mondjátok, srácok, lányok! Még >>>
2022. 01. 19., 07:37
A Kalocsa Vagyon Kft. munkatársai a mai napon is folytatják a vegetációs időszakra ütemezett fagondozásokat. Még >>>
2022. 01. 18., 19:06
Főképp az ország északi, északnyugati részén okozott károkat a viharos szél. Folyamatosan csörögtek a Katasztrófavédelem telefonjai. Még >>>
2022. 01. 18., 18:11
Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Még >>>
2022. 01. 18., 14:00

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés