2024. 05. 23. csütörtök
Dezső
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Megszűnik a Kalocsai Fegyház és Börtön? – A női fogvatartottak egy részét már februárban az új kiskunhalasi börtönbe szállítják

Zsiga Ferenc  |  2018. 09. 21., 19:42

A mindinkább terjedő negatív hírek tisztázására, miszerint hamarosan megszűnik a Kalocsai Fegyház és Börtön, ma reggel fél nyolckor elektronikus levélben kerestük meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát. Azt kérdeztük: igaz-e a hír, hogy a Kalocsai Fegyházat és Börtönt, ahol elsősorban női elítéltek vannak, a kiskunhalasi Szegedi úti Idegenrendészeti Központba helyezik át? Igaz-e továbbá, hogy a börtön női fogvatartottjait foglalkoztató Adorján-Tex Kft. is Halason folytatja tevékenységét. Miközben Orosz Zoltán őrnagy, a BV Országos Parancsnoksága szóvivője pénteken délelőtt telefonon türelmünket kérte, és mint mondta, dolgoznak a hétfőig bizonyosan megszülető válaszon, Kiskunhalason előre szaladtak az események. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára Bányai Gáborral, a térség országgyűlési képviselőjével és Fülöp Róberttel, Kiskunhalas polgármesterével közös délelőtti sajtótájékoztatón bejelentette: Kiskunhalason, a Szegedi úti idegenrendészeti központ ingatlanjaiban hamarosan börtön létesül. A börtönt várhatóan jövő év februárjában nyitják meg, többségében női fogvatartottakkal. Első körben a kalocsai női börtönből érkeznek fogvatartottak, az ottani felújítási munkálatok lezárultáig. Információnk szerint a változás bejelentésére hétfőre hívtak össze állománygyűlést Kalocsán, amelyre vagy az országos parancsnok, vagy annak egyik helyettese érkezik.

A belügyi államtitkárral közös péntek délelőtti sajtótájékoztató után Kiskunhalason futótűzként terjed a jó hír, amit Bányai Gábor országgyűlési képviselő a nagy látogatottságú közösségi oldalán is közzé tett.

E szerint a Szegedi úti idegenrendészeti központ átalakításával létesülő börtönben 200 bv-alkalmazott foglalkoztatása mellett 500 fogvatartott őrzését tudják majd biztosítani. A képviselő kitért arra is, hogy Kiskunhalasra februártól az enyhébb bűncselekményeket elkövetett fogvatartottak kerülnek majd, akik a letöltendő idejük során, szigorú őrizet mellett, munkát is végezhetnek.

Az államtitkári bejelentés – miszerint:

első körben a kalocsai női börtönből érkeznek fogvatartottak, az ottani felújítási munkálatok lezárultáig – kicsit árnyalja a képet, mert ebben az esetben a kalocsai Fegyház és Börtön nem szűnik meg, csak a belső felújítási munkák elvégzéséig az itteni fogvatartottakat átmenetileg Kiskunhalason tartják majd fogva.

Forrás: KALOhírek


A Kalocsai Fegyház és Börtön legalább egy részének megmaradása mellett szól az is, hogy Bányai Gábor, a halasi országgyűlési választókörzet képviselője szerint az új börtönbe csak az enyhébb büntetési fokozatba sorolt fogvatartottak kerülnek.

Amint az köztudott, Kalocsán a legszigorúbb büntetési fokozatra, fegyházra ítélteket is fogva tartanak, itt életfogytig tartó büntetésüket töltő női fogvatartottak is vannak.

A Szent István király utca felőli homlokzat teljes befejezését követően az ott lezárt járdaszakaszt várhatóan hamarosan, elsőként adják át a gyalogosoknak.
bővebben ...

Annyi bizonyos, Kalocsán hosszú hónapok óta bizonytalanságot okoz az egyik legnagyobb munkáltató, a Fegyház és Börtön, valamint az Adorján-Tex kétséges sorsa.

A hír hallatán dr. Bálint József polgármester portálunknak elmondta: az elrendelt hírzárlat miatt

a város vezetői is hiába érdeklődtek eddig, még informális csatornákon keresztül sem kaptak tényszerű felvilágosítást.

A kiskunhalasi sajtótájékoztatón Fülöp Róbert polgármester emlékeztetett arra, hogy Kiskunhalas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2015-ben egyhangú döntést hozott, mely szerint a helyhatóság támogatja egy börtön létrehozatalát a városban. Fülöp Róbert polgármester azt is elmondta: ezzel a beruházással tovább erősödik majd Kiskunhalas rendészeti szerepe az országban, mely köszönhető az eddigi kiváló együttműködésnek a kormányzattal, valamint a migrációs válság során vállalt szerepének.

Forrás: Halasmédia

Fülöp Róbert szerint a létesülő börtönben további beruházások várhatóak. A halasi büntetés-végrehajtási intézet több mint 200 embernek nyújt majd munkát és biztos megélhetést. Az új intézménynek komoly gazdaságélénkítő szerepe lesz a térségben, hiszen az intézet szükségleteinek kielégítésére igény merül fel beszállítókra. Az új munkahelyek mellett az is fontos, hogy a Szegedi úti kihasználatlan, egyre romló állapotú orosz és magyar katonai épületek megújulnak, hasznosításuk megnyugtató módon rendeződik – mondta a polgármester a sajtótájékoztatón.

Az eset kapcsán azt tapasztaljuk, hogy az egyéb ügyekben is igen szűkszavú és összezáró

rendvédelmi kommunikáció most mintha megbicsaklott volna.

A Kalocsai Fegyház és Börtön hivatásos állománya és az egyéb jogviszonyban foglalkoztatottak még az előtt csak a sajtóból értesülnek a munkahelyüket, egzisztenciájukat érintő változásokról, mielőtt azt velük közvetlenül bárki is hivatalos formában közölte volna.

Az alábbiakban idézünk abból a levélből, amit szeptember 21-én, pénteken 7.54-kor küldtünk a BV Országos Parancsnoksága szóvivőjének.

„Tisztelt cím!

Tájékoztatom, hogy Kalocsán és környékén hónapok óta egyre inkább tartja magát az a híresztelés, hogy a Kalocsai Fegyház és Börtön áthelyezése várható, az áthelyezés helyszíneként a Kiskunhalason, eredetileg a migráció kezelésére, illetve rendvédelmi célokra használt épületkomplexumot jelölik meg. A terjedő hírek szerint a részben a Fegyház és Börtön épületében működő, a tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket gyakorló Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága irányítása alatt álló Adorján-Tex Konfekcióipari és Kereskedelmi Kft. már ezt megelőzően elhagyja a Fegyház és Börtön épületét. A híresztelés egyebek mellett azért okoz kíváncsisággal vegyes nyugtalanságot, mert a BV kalocsai intézete fontos munkáltató a városban és vonzáskörzetében.
Figyelemmel arra, hogy portálunk olvasói, látogatói tőlünk várnak hiteles forrásból származó információt a fentiek megerősítésére, vagy kizárására, tisztelettel kérem, szíveskedjenek információt adni arra vonatkozóan: rövid, illetve közép távon vannak-e a híresztelésnek alapot adó tervek, illetve elképzelések a Kalocsai Fegyház és Börtön áthelyezésére, illetve az Adorján Kft. jelenleg a börtönben folyó tevékenységének más helyszínre történő kiszervezésére…”

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától várhatóan hétfőn érkező válaszról még azon a napon tájékoztatjuk olvasóinkat.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK