2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Megszűnik a Kalocsai Fegyház és Börtön? – A női fogvatartottak egy részét már februárban az új kiskunhalasi börtönbe szállítják

Zsiga Ferenc  |  2018. 09. 21., 19:42

A mindinkább terjedő negatív hírek tisztázására, miszerint hamarosan megszűnik a Kalocsai Fegyház és Börtön, ma reggel fél nyolckor elektronikus levélben kerestük meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát. Azt kérdeztük: igaz-e a hír, hogy a Kalocsai Fegyházat és Börtönt, ahol elsősorban női elítéltek vannak, a kiskunhalasi Szegedi úti Idegenrendészeti Központba helyezik át? Igaz-e továbbá, hogy a börtön női fogvatartottjait foglalkoztató Adorján-Tex Kft. is Halason folytatja tevékenységét. Miközben Orosz Zoltán őrnagy, a BV Országos Parancsnoksága szóvivője pénteken délelőtt telefonon türelmünket kérte, és mint mondta, dolgoznak a hétfőig bizonyosan megszülető válaszon, Kiskunhalason előre szaladtak az események. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára Bányai Gáborral, a térség országgyűlési képviselőjével és Fülöp Róberttel, Kiskunhalas polgármesterével közös délelőtti sajtótájékoztatón bejelentette: Kiskunhalason, a Szegedi úti idegenrendészeti központ ingatlanjaiban hamarosan börtön létesül. A börtönt várhatóan jövő év februárjában nyitják meg, többségében női fogvatartottakkal. Első körben a kalocsai női börtönből érkeznek fogvatartottak, az ottani felújítási munkálatok lezárultáig. Információnk szerint a változás bejelentésére hétfőre hívtak össze állománygyűlést Kalocsán, amelyre vagy az országos parancsnok, vagy annak egyik helyettese érkezik.

A belügyi államtitkárral közös péntek délelőtti sajtótájékoztató után Kiskunhalason futótűzként terjed a jó hír, amit Bányai Gábor országgyűlési képviselő a nagy látogatottságú közösségi oldalán is közzé tett.

E szerint a Szegedi úti idegenrendészeti központ átalakításával létesülő börtönben 200 bv-alkalmazott foglalkoztatása mellett 500 fogvatartott őrzését tudják majd biztosítani. A képviselő kitért arra is, hogy Kiskunhalasra februártól az enyhébb bűncselekményeket elkövetett fogvatartottak kerülnek majd, akik a letöltendő idejük során, szigorú őrizet mellett, munkát is végezhetnek.

Az államtitkári bejelentés – miszerint:

első körben a kalocsai női börtönből érkeznek fogvatartottak, az ottani felújítási munkálatok lezárultáig – kicsit árnyalja a képet, mert ebben az esetben a kalocsai Fegyház és Börtön nem szűnik meg, csak a belső felújítási munkák elvégzéséig az itteni fogvatartottakat átmenetileg Kiskunhalason tartják majd fogva.

Forrás: KALOhírek


A Kalocsai Fegyház és Börtön legalább egy részének megmaradása mellett szól az is, hogy Bányai Gábor, a halasi országgyűlési választókörzet képviselője szerint az új börtönbe csak az enyhébb büntetési fokozatba sorolt fogvatartottak kerülnek.

Amint az köztudott, Kalocsán a legszigorúbb büntetési fokozatra, fegyházra ítélteket is fogva tartanak, itt életfogytig tartó büntetésüket töltő női fogvatartottak is vannak.

A Szent István király utca felőli homlokzat teljes befejezését követően az ott lezárt járdaszakaszt várhatóan hamarosan, elsőként adják át a gyalogosoknak.
bővebben ...

Annyi bizonyos, Kalocsán hosszú hónapok óta bizonytalanságot okoz az egyik legnagyobb munkáltató, a Fegyház és Börtön, valamint az Adorján-Tex kétséges sorsa.

A hír hallatán dr. Bálint József polgármester portálunknak elmondta: az elrendelt hírzárlat miatt

a város vezetői is hiába érdeklődtek eddig, még informális csatornákon keresztül sem kaptak tényszerű felvilágosítást.

A kiskunhalasi sajtótájékoztatón Fülöp Róbert polgármester emlékeztetett arra, hogy Kiskunhalas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2015-ben egyhangú döntést hozott, mely szerint a helyhatóság támogatja egy börtön létrehozatalát a városban. Fülöp Róbert polgármester azt is elmondta: ezzel a beruházással tovább erősödik majd Kiskunhalas rendészeti szerepe az országban, mely köszönhető az eddigi kiváló együttműködésnek a kormányzattal, valamint a migrációs válság során vállalt szerepének.

Forrás: Halasmédia

Fülöp Róbert szerint a létesülő börtönben további beruházások várhatóak. A halasi büntetés-végrehajtási intézet több mint 200 embernek nyújt majd munkát és biztos megélhetést. Az új intézménynek komoly gazdaságélénkítő szerepe lesz a térségben, hiszen az intézet szükségleteinek kielégítésére igény merül fel beszállítókra. Az új munkahelyek mellett az is fontos, hogy a Szegedi úti kihasználatlan, egyre romló állapotú orosz és magyar katonai épületek megújulnak, hasznosításuk megnyugtató módon rendeződik – mondta a polgármester a sajtótájékoztatón.

Az eset kapcsán azt tapasztaljuk, hogy az egyéb ügyekben is igen szűkszavú és összezáró

rendvédelmi kommunikáció most mintha megbicsaklott volna.

A Kalocsai Fegyház és Börtön hivatásos állománya és az egyéb jogviszonyban foglalkoztatottak még az előtt csak a sajtóból értesülnek a munkahelyüket, egzisztenciájukat érintő változásokról, mielőtt azt velük közvetlenül bárki is hivatalos formában közölte volna.

Az alábbiakban idézünk abból a levélből, amit szeptember 21-én, pénteken 7.54-kor küldtünk a BV Országos Parancsnoksága szóvivőjének.

„Tisztelt cím!

Tájékoztatom, hogy Kalocsán és környékén hónapok óta egyre inkább tartja magát az a híresztelés, hogy a Kalocsai Fegyház és Börtön áthelyezése várható, az áthelyezés helyszíneként a Kiskunhalason, eredetileg a migráció kezelésére, illetve rendvédelmi célokra használt épületkomplexumot jelölik meg. A terjedő hírek szerint a részben a Fegyház és Börtön épületében működő, a tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket gyakorló Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága irányítása alatt álló Adorján-Tex Konfekcióipari és Kereskedelmi Kft. már ezt megelőzően elhagyja a Fegyház és Börtön épületét. A híresztelés egyebek mellett azért okoz kíváncsisággal vegyes nyugtalanságot, mert a BV kalocsai intézete fontos munkáltató a városban és vonzáskörzetében.
Figyelemmel arra, hogy portálunk olvasói, látogatói tőlünk várnak hiteles forrásból származó információt a fentiek megerősítésére, vagy kizárására, tisztelettel kérem, szíveskedjenek információt adni arra vonatkozóan: rövid, illetve közép távon vannak-e a híresztelésnek alapot adó tervek, illetve elképzelések a Kalocsai Fegyház és Börtön áthelyezésére, illetve az Adorján Kft. jelenleg a börtönben folyó tevékenységének más helyszínre történő kiszervezésére…”

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától várhatóan hétfőn érkező válaszról még azon a napon tájékoztatjuk olvasóinkat.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>
2023. 03. 23., 14:51
A Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásai őrizetbe vettek egy 21 éves fajszi férfit, aki ittasan, az eltiltás hatálya alatt úgy vezetett, hogy cserbenhagyás – és egy korábbi ittas vezetés – miatt büntetőeljárás volt folyamatban ellene. Még >>>
2023. 03. 23., 13:34
A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán. Még >>>
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>