2024. 05. 23. csütörtök
Dezső
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Novemberben átadják a Fegyház és Börtön felújított épülettömbjét – Először a Szent István király út felől szüntetik meg a járdalezárást

Zsiga Ferenc  |  2018. 08. 29., 09:22

Október végére befejeződik, várhatóan novemberben hivatalosan is átadják a Kalocsai Fegyház és Börtön három utcát érintő épülettömbjének külső felújítását. A nagy múltú, 1897-ben eredetileg Törvényszéknek épült, városképet meghatározó épületegyüttes külső felújítsa mindenben az eredeti állapotot tükrözi. A Fegyház és Börtön épülete a szép és igényes külső kivitelezési munkának köszönhetően már a végleges befejezés előtt a város legszebb középületei közé tartozik. Orosz Zoltán őrnagy, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője arról tájékoztatta portálunkat: a Szent István király utcai homlokzat teljes befejezését követően az ott lezárt járdaszakaszt elsőként adják át a gyalogosoknak. A beállványozott épületrészek alatt lévő járdát a Grősz József és a Hunyadi János utcában csak az október végi befejezést követően nyitják meg a gyalogos forgalom számára. Mindez azt jelenti, hogy mind gyalogosoknak, mind a járműveknek fokozott óvatossággal kell közlekedniük a Hunyadi János utcában, ahol a Szent István Gimnázium tanévkezdését követően jelentősen megnő a forgalom.

Mint korábban beszámoltunk róla, a Kalocsai Fegyház és Börtön külső felújítása egy tavalyi, sikeres közbeszerzési pályázat után indult el. 2018. április 23-tól felállványozták a teljes épületegyüttest, majd azonnal elkezdték a visszabontásokat, javításokat.

A munkálatok magukba foglalják a Szent István király utca és a Grősz József utca felől a homlokzat teljes felújítását, ablakok mázolását, csatornarendszer javítását, lábazat szigetelését.

Ezeknek a munkálatoknak a jelentős részét már a tavaszi, majd a nyári hónapokban elvégezték a szakemberek, de a kivitelezés befejezésének várható határidejéig, 2018. november 1-ig még bőven van mit tenni a város egyik legnagyobb épülettömbjén.

Orosz Zoltán szóvivő portálunknak adott válaszában megköszönte a városlakók türelmét, és mint mondta: mivel az egész környezet műemlék jellegű, így e szerint eljárva, az eredeti állapot visszaállítása a cél. Ám az ilyen jellegű munka értelemszerűen több időt vesz igénybe.

Ahogy az ezt megelőző cikkünkben, az olvasót most is szívesen invitáljuk a városképet meghatározó Szent István király út 26. szám alatt, barokk stílusban megépült épületegyüttes történetének és jelenének megismerésére.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Hihetetlen, de bő egy év alatt felépítették

A Kalocsai Fegyház és Börtön épületét Kiss István budapesti építészmérnök tervezte. Az építkezési munkálatok 1896 tavaszán kezdődtek az Igazságügyi Minisztérium által biztosított költségvetési forrásból. 1897-ben helyi ünnepség keretében adták át az épületet, majd a következő év nyarán avatta fel dr. Erdély Sándor igazságügy miniszter az eredetileg is törvénykezés céljára épült barokk stílusú épületegyüttest, amelyben helyet kapott a Királyi Törvényszék, a Királyi Ügyészség, a Királyi Járásbíróság, telekkönyvi hivatal, és a törvényszéki fogház.

Egykor 115 férfi és 15 női elítéltet fogadott be

Egy korabeli újságcikk szerint a fogházban 44 egyszemélyes zárka, 12 öt fős zárka volt férfi fogvatartottak részére, a nők részére 5 egyes, és 2 ötös zárkát alakítottak ki, a fogház befogadóképességét 115 egészséges férfi és 15 egészséges nő számában jelölték meg. A fogházban 8 sötétzárka volt a „nem alkalmazkodó rabok” részére. A betegeknek kórházi részleget hoztak létre a főépületben. A katolikus vallású foglyok számára kápolna, a többi felekezet részére imaterem, valamint egy tanterem állt rendelkezésre a közösségi rendezvényekre. A pincében főzőkonyhát, mosókonyhát, fertőtlenítő kamrát és fürdő kamrát alakítottak ki, és az egész épületet központi vízfűtéses rendszerrel fűtötték. Ez utóbbi irigylésre adott okot a civil társadalomban. Az épület átadásakor a fogház mellett a rabok foglalkoztatására is alakítottak ki helyiséget. 1948-ig az elítéltek karbantartási, mezőgazdasági és kosárfonási munkát végeztek.

1916-tól első női dologház a közveszélyes munkakerülőknek

A Kalocsai Törvényszéki Fogház mellett 1916-tól létrehozták az első női dologházat, amelybe a közveszélyes munkakerülőket zárták. A dologházi munkára ítélteket magánszemélyek is foglalkoztathatták. A dologház működtetését a fogház személyzete végezte, ami helyileg a törvényszéki épület melletti utcában volt.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Megszűnt a Kalocsai Megyei Bíróság, bővülhetett a börtön

1950. április 30-án 22.600/1950/IV.01./IM. rendelet alapján a Kalocsai Megyei Bíróság megszűnt. 1950. augusztus 15-én költöztették át a Márianosztrai Női Börtön fogvatartottait Kalocsára, s ettől kezdve, mint Kalocsai Országos Börtön, a női elítéltek börtönbüntetését hajtotta végre. Ekkor az épületből a bírósági személyzet kiköltözött. Sajnálatos, hogy a római katolikus kápolnát is lebontották. A fogvatartottak foglalkoztatására varrodai szalagokat hoztak létre, és 1954-ig egy babaüzem is működött.

1953-tól folyamatos a munkaruhagyártás. 1976-tól a vegyesipari részleg azoknak az elítélteknek biztosít munkalehetőséget, akik a szalagrendszerű termelésben nem foglalkoztathatók. Az 1990-es évek közepétől kalocsai gépi- és kézi hímző részleg működik, és külső idényjellegű mezőgazdasági munkát is végeznek a fogvatartottak.

Befogadóképesség 240 fő, de a létszám meghaladja a 350 főt

Az intézmény 1967-től Büntetés-végrehajtási Intézet Kalocsa, 1972-től Kalocsai Fegyház és Szigorított Börtön, majd 1979-től Kalocsai Fegyház és Börtön elnevezéssel működött.
Az intézet alapterülete 6327 négyzetméter, ebből az Adorján Tex Kft. kalocsai telephelye 3789 négyzetméteren működik. A börtön befogadóképessége 240 fő, a mai jelenlévő létszám meghaladja a 350 főt. A fogvatartottak elhelyezésére 73 lakózárka áll rendelkezésre.

Kalocsai Fegyház és Börtön a fegyház fokozatú, a börtön fokozatú és az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt nőket, valamint a Kalocsai Járásbíróság rendelkezése alapján elrendelt előzetesen letartóztatottakat, a bv. intézet fenntartási munkáinak elvégzése céljából börtön fokozatú férfi elítélteket fogad be.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Úgy látszik, marad a városközpontban

Mint emlékezetes, a városi önkormányzatok több cikluson át foglalkoztak a városközpontban lévő, annak funkciója miatt egyesek szerint nem oda illő épület további sorsáról és hasznosításáról. Ám ezek a kezdeményezések sorra elakadtak. Az okok között elsőként az szerepelt: senki nem merte megkockáztatni, hogy egy esetleges költözés - ennek egyik lehetséges helyszíne a foktői laktanya épülete volt – esetleg azzal jár, hogy a munkaadók között előkelő helyen álló büntetés-végrehajtás esetleg gondol egyet és másik, városon kívüli települést, helyszínt választ női börtönnek. Ez esetben a laktanyák bezárásával indult dominóelv folytatódott volna, több tucat értékes munkahely veszik el.

Őszintén szólva a fegyintézeti funkciót hirdető táblán, az ablakokon lévő rácsokon kívül direktben sem a városlakók, sem a turisták szinte semmit nem észlelnek abból, hogy a falakon belül milyen tevékenység folyik.

A városképet tekintve mindenképpen szerencsés, hogy a nagy összegű felújítást követően várhatóan újra régi pompájába tündöklő épületegyüttes a központi költségvetés felett rendelkező állam tulajdonában és fenntartásában marad.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK