2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Novemberben átadják a Fegyház és Börtön felújított épülettömbjét – Először a Szent István király út felől szüntetik meg a járdalezárást

Zsiga Ferenc  |  2018. 08. 29., 09:22

Október végére befejeződik, várhatóan novemberben hivatalosan is átadják a Kalocsai Fegyház és Börtön három utcát érintő épülettömbjének külső felújítását. A nagy múltú, 1897-ben eredetileg Törvényszéknek épült, városképet meghatározó épületegyüttes külső felújítsa mindenben az eredeti állapotot tükrözi. A Fegyház és Börtön épülete a szép és igényes külső kivitelezési munkának köszönhetően már a végleges befejezés előtt a város legszebb középületei közé tartozik. Orosz Zoltán őrnagy, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője arról tájékoztatta portálunkat: a Szent István király utcai homlokzat teljes befejezését követően az ott lezárt járdaszakaszt elsőként adják át a gyalogosoknak. A beállványozott épületrészek alatt lévő járdát a Grősz József és a Hunyadi János utcában csak az október végi befejezést követően nyitják meg a gyalogos forgalom számára. Mindez azt jelenti, hogy mind gyalogosoknak, mind a járműveknek fokozott óvatossággal kell közlekedniük a Hunyadi János utcában, ahol a Szent István Gimnázium tanévkezdését követően jelentősen megnő a forgalom.

Mint korábban beszámoltunk róla, a Kalocsai Fegyház és Börtön külső felújítása egy tavalyi, sikeres közbeszerzési pályázat után indult el. 2018. április 23-tól felállványozták a teljes épületegyüttest, majd azonnal elkezdték a visszabontásokat, javításokat.

A munkálatok magukba foglalják a Szent István király utca és a Grősz József utca felől a homlokzat teljes felújítását, ablakok mázolását, csatornarendszer javítását, lábazat szigetelését.

Ezeknek a munkálatoknak a jelentős részét már a tavaszi, majd a nyári hónapokban elvégezték a szakemberek, de a kivitelezés befejezésének várható határidejéig, 2018. november 1-ig még bőven van mit tenni a város egyik legnagyobb épülettömbjén.

Orosz Zoltán szóvivő portálunknak adott válaszában megköszönte a városlakók türelmét, és mint mondta: mivel az egész környezet műemlék jellegű, így e szerint eljárva, az eredeti állapot visszaállítása a cél. Ám az ilyen jellegű munka értelemszerűen több időt vesz igénybe.

Ahogy az ezt megelőző cikkünkben, az olvasót most is szívesen invitáljuk a városképet meghatározó Szent István király út 26. szám alatt, barokk stílusban megépült épületegyüttes történetének és jelenének megismerésére.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Hihetetlen, de bő egy év alatt felépítették

A Kalocsai Fegyház és Börtön épületét Kiss István budapesti építészmérnök tervezte. Az építkezési munkálatok 1896 tavaszán kezdődtek az Igazságügyi Minisztérium által biztosított költségvetési forrásból. 1897-ben helyi ünnepség keretében adták át az épületet, majd a következő év nyarán avatta fel dr. Erdély Sándor igazságügy miniszter az eredetileg is törvénykezés céljára épült barokk stílusú épületegyüttest, amelyben helyet kapott a Királyi Törvényszék, a Királyi Ügyészség, a Királyi Járásbíróság, telekkönyvi hivatal, és a törvényszéki fogház.

Egykor 115 férfi és 15 női elítéltet fogadott be

Egy korabeli újságcikk szerint a fogházban 44 egyszemélyes zárka, 12 öt fős zárka volt férfi fogvatartottak részére, a nők részére 5 egyes, és 2 ötös zárkát alakítottak ki, a fogház befogadóképességét 115 egészséges férfi és 15 egészséges nő számában jelölték meg. A fogházban 8 sötétzárka volt a „nem alkalmazkodó rabok” részére. A betegeknek kórházi részleget hoztak létre a főépületben. A katolikus vallású foglyok számára kápolna, a többi felekezet részére imaterem, valamint egy tanterem állt rendelkezésre a közösségi rendezvényekre. A pincében főzőkonyhát, mosókonyhát, fertőtlenítő kamrát és fürdő kamrát alakítottak ki, és az egész épületet központi vízfűtéses rendszerrel fűtötték. Ez utóbbi irigylésre adott okot a civil társadalomban. Az épület átadásakor a fogház mellett a rabok foglalkoztatására is alakítottak ki helyiséget. 1948-ig az elítéltek karbantartási, mezőgazdasági és kosárfonási munkát végeztek.

1916-tól első női dologház a közveszélyes munkakerülőknek

A Kalocsai Törvényszéki Fogház mellett 1916-tól létrehozták az első női dologházat, amelybe a közveszélyes munkakerülőket zárták. A dologházi munkára ítélteket magánszemélyek is foglalkoztathatták. A dologház működtetését a fogház személyzete végezte, ami helyileg a törvényszéki épület melletti utcában volt.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Megszűnt a Kalocsai Megyei Bíróság, bővülhetett a börtön

1950. április 30-án 22.600/1950/IV.01./IM. rendelet alapján a Kalocsai Megyei Bíróság megszűnt. 1950. augusztus 15-én költöztették át a Márianosztrai Női Börtön fogvatartottait Kalocsára, s ettől kezdve, mint Kalocsai Országos Börtön, a női elítéltek börtönbüntetését hajtotta végre. Ekkor az épületből a bírósági személyzet kiköltözött. Sajnálatos, hogy a római katolikus kápolnát is lebontották. A fogvatartottak foglalkoztatására varrodai szalagokat hoztak létre, és 1954-ig egy babaüzem is működött.

1953-tól folyamatos a munkaruhagyártás. 1976-tól a vegyesipari részleg azoknak az elítélteknek biztosít munkalehetőséget, akik a szalagrendszerű termelésben nem foglalkoztathatók. Az 1990-es évek közepétől kalocsai gépi- és kézi hímző részleg működik, és külső idényjellegű mezőgazdasági munkát is végeznek a fogvatartottak.

Befogadóképesség 240 fő, de a létszám meghaladja a 350 főt

Az intézmény 1967-től Büntetés-végrehajtási Intézet Kalocsa, 1972-től Kalocsai Fegyház és Szigorított Börtön, majd 1979-től Kalocsai Fegyház és Börtön elnevezéssel működött.
Az intézet alapterülete 6327 négyzetméter, ebből az Adorján Tex Kft. kalocsai telephelye 3789 négyzetméteren működik. A börtön befogadóképessége 240 fő, a mai jelenlévő létszám meghaladja a 350 főt. A fogvatartottak elhelyezésére 73 lakózárka áll rendelkezésre.

Kalocsai Fegyház és Börtön a fegyház fokozatú, a börtön fokozatú és az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt nőket, valamint a Kalocsai Járásbíróság rendelkezése alapján elrendelt előzetesen letartóztatottakat, a bv. intézet fenntartási munkáinak elvégzése céljából börtön fokozatú férfi elítélteket fogad be.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Úgy látszik, marad a városközpontban

Mint emlékezetes, a városi önkormányzatok több cikluson át foglalkoztak a városközpontban lévő, annak funkciója miatt egyesek szerint nem oda illő épület további sorsáról és hasznosításáról. Ám ezek a kezdeményezések sorra elakadtak. Az okok között elsőként az szerepelt: senki nem merte megkockáztatni, hogy egy esetleges költözés - ennek egyik lehetséges helyszíne a foktői laktanya épülete volt – esetleg azzal jár, hogy a munkaadók között előkelő helyen álló büntetés-végrehajtás esetleg gondol egyet és másik, városon kívüli települést, helyszínt választ női börtönnek. Ez esetben a laktanyák bezárásával indult dominóelv folytatódott volna, több tucat értékes munkahely veszik el.

Őszintén szólva a fegyintézeti funkciót hirdető táblán, az ablakokon lévő rácsokon kívül direktben sem a városlakók, sem a turisták szinte semmit nem észlelnek abból, hogy a falakon belül milyen tevékenység folyik.

A városképet tekintve mindenképpen szerencsés, hogy a nagy összegű felújítást követően várhatóan újra régi pompájába tündöklő épületegyüttes a központi költségvetés felett rendelkező állam tulajdonában és fenntartásában marad.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK