2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Október végére befejeződik a börtön épületének külső felújítása – A nagy múltú komplexum újra eredeti állapotában tündököl

Zsiga Ferenc  |  2018. 05. 05., 19:40

Legkésőbb november 1-ig befejeződik a Kalocsa Fegyház és Börtön épületének külső felújítása. Április 23-án állványoztak, jelenleg a visszabontási és javítási munkálatok folynak. A műemléki környezetre figyelemmel az eredeti állapot visszaállítása a cél – tájékoztatta portálunkat Orosz Zoltán őrnagy, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője. A nagy múltú, 1897-ben a törvénykezés céljára átadott épületegyüttes 1954 augusztusától fogadja be a női elítélteket, és miként az épület sarkán lévő alkotás is megemlékezik róluk, a fegyintézet első lakói a politikai okokból elítélt Márianosztrai Női Börtön részben kalocsai szerzetes nő fogvatartottai voltak. Ettől kezdve mint Kalocsai Országos Börtönben, majd változó elnevezéssel a női elítéltek börtönbüntetését hajtották és hajtják végre a barokk stílusú épületegyüttesben.

Ám térjünk vissza a jelenbe. A szóvivő példás gyorsasággal, kevesebb mint egy órán belül elektronikusan megérkezett válaszából azt is megtudtuk: a büntetés-végrehajtási szervezet fő célja az ország büntetés-végrehajtási intézeteinek folyamatos karbantartása, felújítása, megszépítése, így nemcsak Kalocsán, hanem szinte valamennyi börtönben folynak külső és belső munkálatok.

Orosz Zoltán őrnagy leveléből kiderül: a Kalocsai Fegyház és Börtön külső felújítása egy tavalyi, sikeres közbeszerzési eljárás következtében indult el. 2018. április 23-án felállványozták a teljes épületegyüttest, majd azonnal elkezdték a visszabontásokat, javításokat.


Forrás: KALOhírek

A munkálatok magukba foglalják

a Szent István király utca és a Grősz József utca felől a homlokzat teljes felújítását, ablakok mázolását, csatornarendszer javítását, lábazat szigetelését.

Ezeket a munkálatokat

a tavaszi, nyári és őszi időszakban végzik el a szakemberek, a kivitelezés befejezésének várható határideje 2018. november 1.

Az egész környezet műemlék jellegű, így e szerint eljárva, az eredeti állapot visszaállítása a cél – tájékoztatta portálunkat Orosz Zoltán szóvivő, aki azt kérte, hogy a további munkálatok ütemezésére és műszaki tartalmára egy későbbi, esetleg júniusi időpontban térjünk vissza.

Aki egy kis időt rászán, azt szívesen invitálom a városképet meghatározó Szent István király út 26. szám alatt barokk stílusban megépült épületegyüttes történetének és jelenének megismerésére. Az adatokhoz a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának honlapját hívtuk segítségül.

Hihetetlen, de bő egy év alatt felépítették

A Kalocsai Fegyház és Börtön épületét Kiss István budapesti építészmérnök tervezte. Az építkezési munkálatok 1896 tavaszán kezdődtek az Igazságügyi Minisztérium által biztosított költségvetési forrásból. 1897-ben helyi ünnepség keretében adták át az épületet, majd a következő év nyarán avatta fel dr. Erdély Sándor igazságügy miniszter az eredetileg is törvénykezés céljára épült barokk stílusú épületegyüttest, amelyben helyet kapott a Királyi Törvényszék, a Királyi Ügyészség, a Királyi Járásbíróság, telekkönyvi hivatal, és a törvényszéki fogház.

Egykor 115 férfi és 15 női elítéltet fogadott be

Egy korabeli újságcikk szerint a fogházban 44 egyszemélyes zárka, 12 öt fős zárka volt férfi fogvatartottak részére, a nők részére 5 egyes, és 2 ötös zárkát alakítottak ki, a fogház befogadóképességét 115 egészséges férfi és 15 egészséges nő számában jelölték meg. A fogházban 8 sötétzárka volt a „nem alkalmazkodó rabok” részére. A betegeknek kórházi részleget hoztak létre a főépületben. A katolikus vallású foglyok számára kápolna, a többi felekezet részére imaterem, valamint egy tanterem állt rendelkezésre a közösségi rendezvényekre. A pincében főzőkonyhát, mosókonyhát, fertőtlenítő kamrát és fürdő kamrát alakítottak ki, és az egész épületet központi vízfűtéses rendszerrel fűtötték. Ez utóbbi irigylésre adott okot a civil társadalomban. Az épület átadásakor a fogház mellett a rabok foglalkoztatására is alakítottak ki helyiséget. 1948-ig az elítéltek karbantartási, mezőgazdasági és kosárfonási munkát végeztek.


Forrás: KALOhírek

1916-tól első női dologház a közveszélyes munkakerülőknek

A Kalocsai Törvényszéki Fogház mellett 1916-tól létrehozták az első női dologházat, amelybe a közveszélyes munkakerülőket zárták. A dologházi munkára ítélteket magánszemélyek is foglalkoztathatták. A dologház működtetését a fogház személyzete végezte, ami helyileg a törvényszéki épület melletti utcában volt.

Megszűnt a Kalocsai Megyei Bíróság, bővülhetett a börtön

1950. április 30-án 22.600/1950/IV.01./IM. rendelet alapján a Kalocsai Megyei Bíróság megszűnt. 1950. augusztus 15-én költöztették át a Márianosztrai Női Börtön fogvatartottait Kalocsára, s ettől kezdve, mint Kalocsai Országos Börtön, a női elítéltek börtönbüntetését hajtotta végre. Ekkor az épületből a bírósági személyzet kiköltözött. Sajnálatos, hogy a római katolikus kápolnát is lebontották. A fogvatartottak foglalkoztatására varrodai szalagokat hoztak létre, és 1954-ig egy babaüzem is működött.

1953-tól folyamatos a munkaruhagyártás. 1976-tól a vegyesipari részleg azoknak az elítélteknek biztosít munkalehetőséget, akik a szalagrendszerű termelésben nem foglalkoztathatók. Az 1990-es évek közepétől kalocsai gépi- és kézi hímző részleg működik, és külső idényjellegű mezőgazdasági munkát is végeznek a fogvatartottak.

Befogadóképesség 240 fő, de a létszám meghaladja a 350 főt

Az intézmény 1967-től Büntetés-végrehajtási Intézet Kalocsa, 1972-től Kalocsai Fegyház és Szigorított Börtön, majd 1979-től Kalocsai Fegyház és Börtön elnevezéssel működött.
Az intézet alapterülete 6327 négyzetméter, ebből az Adorján Tex Kft. kalocsai telephelye 3789 négyzetméteren működik. A börtön befogadóképessége 240 fő, a mai jelenlévő létszám meghaladja a 350 főt. A fogvatartottak elhelyezésére 73 lakózárka áll rendelkezésre.
A Kalocsai Fegyház és Börtön a fegyház fokozatú, a börtön fokozatú és az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt nőket, valamint a Kalocsai Járásbíróság rendelkezése alapján elrendelt előzetesen letartóztatottakat, a bv. intézet fenntartási munkáinak elvégzése céljából börtön fokozatú férfi elítélteket fogad be.

Úgy látszik, marad a városközpontban

Mint emlékezetes, a városi önkormányzatok több cikluson át foglalkoztak a városközpontban lévő, annak funkciója miatt egyesek szerint nem oda illő épület további sorsáról és hasznosításáról. Ám ezek a kezdeményezések sorra elakadtak. Az okok között elsőként az szerepelt: senki nem merte megkockáztatni, hogy egy esetleges költözés – ennek egyik lehetséges helyszíne a foktői laktanya épülete volt – esetleg azzal jár, hogy a munkaadók között előkelő helyen álló büntetés-végrehajtás esetleg gondol egyet és másik, városon kívüli települést, helyszínt választ női börtönnek. Ez esetben a laktanyák bezárásával indult dominóelv folytatódott volna, több tucat értékes munkahely veszik el.

Őszintén szólva a fegyintézeti funkciót hirdető táblán, az ablakokon lévő rácsokon kívül direktben sem a városlakók, sem a turisták szinte semmit nem észlelnek abból, hogy a falakon belül milyen tevékenység folyik.

A városképet tekintve mindenképpen szerencse , hogy a nagy összegű felújítást követően várhatóan újra régi pompájában tündöklő épületegyüttes a központi költségvetés felett rendelkező állam tulajdonában és fenntartásában marad.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK