2024. 07. 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Október végére befejeződik a börtön épületének külső felújítása – A nagy múltú komplexum újra eredeti állapotában tündököl

Zsiga Ferenc  |  2018. 05. 05., 19:40

Legkésőbb november 1-ig befejeződik a Kalocsa Fegyház és Börtön épületének külső felújítása. Április 23-án állványoztak, jelenleg a visszabontási és javítási munkálatok folynak. A műemléki környezetre figyelemmel az eredeti állapot visszaállítása a cél – tájékoztatta portálunkat Orosz Zoltán őrnagy, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője. A nagy múltú, 1897-ben a törvénykezés céljára átadott épületegyüttes 1954 augusztusától fogadja be a női elítélteket, és miként az épület sarkán lévő alkotás is megemlékezik róluk, a fegyintézet első lakói a politikai okokból elítélt Márianosztrai Női Börtön részben kalocsai szerzetes nő fogvatartottai voltak. Ettől kezdve mint Kalocsai Országos Börtönben, majd változó elnevezéssel a női elítéltek börtönbüntetését hajtották és hajtják végre a barokk stílusú épületegyüttesben.

Ám térjünk vissza a jelenbe. A szóvivő példás gyorsasággal, kevesebb mint egy órán belül elektronikusan megérkezett válaszából azt is megtudtuk: a büntetés-végrehajtási szervezet fő célja az ország büntetés-végrehajtási intézeteinek folyamatos karbantartása, felújítása, megszépítése, így nemcsak Kalocsán, hanem szinte valamennyi börtönben folynak külső és belső munkálatok.

Orosz Zoltán őrnagy leveléből kiderül: a Kalocsai Fegyház és Börtön külső felújítása egy tavalyi, sikeres közbeszerzési eljárás következtében indult el. 2018. április 23-án felállványozták a teljes épületegyüttest, majd azonnal elkezdték a visszabontásokat, javításokat.


Forrás: KALOhírek

A munkálatok magukba foglalják

a Szent István király utca és a Grősz József utca felől a homlokzat teljes felújítását, ablakok mázolását, csatornarendszer javítását, lábazat szigetelését.

Ezeket a munkálatokat

a tavaszi, nyári és őszi időszakban végzik el a szakemberek, a kivitelezés befejezésének várható határideje 2018. november 1.

Az egész környezet műemlék jellegű, így e szerint eljárva, az eredeti állapot visszaállítása a cél – tájékoztatta portálunkat Orosz Zoltán szóvivő, aki azt kérte, hogy a további munkálatok ütemezésére és műszaki tartalmára egy későbbi, esetleg júniusi időpontban térjünk vissza.

Aki egy kis időt rászán, azt szívesen invitálom a városképet meghatározó Szent István király út 26. szám alatt barokk stílusban megépült épületegyüttes történetének és jelenének megismerésére. Az adatokhoz a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának honlapját hívtuk segítségül.

Hihetetlen, de bő egy év alatt felépítették

A Kalocsai Fegyház és Börtön épületét Kiss István budapesti építészmérnök tervezte. Az építkezési munkálatok 1896 tavaszán kezdődtek az Igazságügyi Minisztérium által biztosított költségvetési forrásból. 1897-ben helyi ünnepség keretében adták át az épületet, majd a következő év nyarán avatta fel dr. Erdély Sándor igazságügy miniszter az eredetileg is törvénykezés céljára épült barokk stílusú épületegyüttest, amelyben helyet kapott a Királyi Törvényszék, a Királyi Ügyészség, a Királyi Járásbíróság, telekkönyvi hivatal, és a törvényszéki fogház.

Egykor 115 férfi és 15 női elítéltet fogadott be

Egy korabeli újságcikk szerint a fogházban 44 egyszemélyes zárka, 12 öt fős zárka volt férfi fogvatartottak részére, a nők részére 5 egyes, és 2 ötös zárkát alakítottak ki, a fogház befogadóképességét 115 egészséges férfi és 15 egészséges nő számában jelölték meg. A fogházban 8 sötétzárka volt a „nem alkalmazkodó rabok” részére. A betegeknek kórházi részleget hoztak létre a főépületben. A katolikus vallású foglyok számára kápolna, a többi felekezet részére imaterem, valamint egy tanterem állt rendelkezésre a közösségi rendezvényekre. A pincében főzőkonyhát, mosókonyhát, fertőtlenítő kamrát és fürdő kamrát alakítottak ki, és az egész épületet központi vízfűtéses rendszerrel fűtötték. Ez utóbbi irigylésre adott okot a civil társadalomban. Az épület átadásakor a fogház mellett a rabok foglalkoztatására is alakítottak ki helyiséget. 1948-ig az elítéltek karbantartási, mezőgazdasági és kosárfonási munkát végeztek.


Forrás: KALOhírek

1916-tól első női dologház a közveszélyes munkakerülőknek

A Kalocsai Törvényszéki Fogház mellett 1916-tól létrehozták az első női dologházat, amelybe a közveszélyes munkakerülőket zárták. A dologházi munkára ítélteket magánszemélyek is foglalkoztathatták. A dologház működtetését a fogház személyzete végezte, ami helyileg a törvényszéki épület melletti utcában volt.

Megszűnt a Kalocsai Megyei Bíróság, bővülhetett a börtön

1950. április 30-án 22.600/1950/IV.01./IM. rendelet alapján a Kalocsai Megyei Bíróság megszűnt. 1950. augusztus 15-én költöztették át a Márianosztrai Női Börtön fogvatartottait Kalocsára, s ettől kezdve, mint Kalocsai Országos Börtön, a női elítéltek börtönbüntetését hajtotta végre. Ekkor az épületből a bírósági személyzet kiköltözött. Sajnálatos, hogy a római katolikus kápolnát is lebontották. A fogvatartottak foglalkoztatására varrodai szalagokat hoztak létre, és 1954-ig egy babaüzem is működött.

1953-tól folyamatos a munkaruhagyártás. 1976-tól a vegyesipari részleg azoknak az elítélteknek biztosít munkalehetőséget, akik a szalagrendszerű termelésben nem foglalkoztathatók. Az 1990-es évek közepétől kalocsai gépi- és kézi hímző részleg működik, és külső idényjellegű mezőgazdasági munkát is végeznek a fogvatartottak.

Befogadóképesség 240 fő, de a létszám meghaladja a 350 főt

Az intézmény 1967-től Büntetés-végrehajtási Intézet Kalocsa, 1972-től Kalocsai Fegyház és Szigorított Börtön, majd 1979-től Kalocsai Fegyház és Börtön elnevezéssel működött.
Az intézet alapterülete 6327 négyzetméter, ebből az Adorján Tex Kft. kalocsai telephelye 3789 négyzetméteren működik. A börtön befogadóképessége 240 fő, a mai jelenlévő létszám meghaladja a 350 főt. A fogvatartottak elhelyezésére 73 lakózárka áll rendelkezésre.
A Kalocsai Fegyház és Börtön a fegyház fokozatú, a börtön fokozatú és az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt nőket, valamint a Kalocsai Járásbíróság rendelkezése alapján elrendelt előzetesen letartóztatottakat, a bv. intézet fenntartási munkáinak elvégzése céljából börtön fokozatú férfi elítélteket fogad be.

Úgy látszik, marad a városközpontban

Mint emlékezetes, a városi önkormányzatok több cikluson át foglalkoztak a városközpontban lévő, annak funkciója miatt egyesek szerint nem oda illő épület további sorsáról és hasznosításáról. Ám ezek a kezdeményezések sorra elakadtak. Az okok között elsőként az szerepelt: senki nem merte megkockáztatni, hogy egy esetleges költözés – ennek egyik lehetséges helyszíne a foktői laktanya épülete volt – esetleg azzal jár, hogy a munkaadók között előkelő helyen álló büntetés-végrehajtás esetleg gondol egyet és másik, városon kívüli települést, helyszínt választ női börtönnek. Ez esetben a laktanyák bezárásával indult dominóelv folytatódott volna, több tucat értékes munkahely veszik el.

Őszintén szólva a fegyintézeti funkciót hirdető táblán, az ablakokon lévő rácsokon kívül direktben sem a városlakók, sem a turisták szinte semmit nem észlelnek abból, hogy a falakon belül milyen tevékenység folyik.

A városképet tekintve mindenképpen szerencse , hogy a nagy összegű felújítást követően várhatóan újra régi pompájában tündöklő épületegyüttes a központi költségvetés felett rendelkező állam tulajdonában és fenntartásában marad.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-21 08:54:11
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 25., 09:19
Hálózati meghibásodás miatt tapasztalható a vízszolgáltatás kimaradása. Már dolgoznak a hiba elhárításán. Még >>>
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK