2023. 02. 01. szerda
Ignác
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Megyei szinten kedvezőek Kalocsa ingatlanpiaci árai

2021. 01. 02., 13:30

A lokáció erősen befolyásolja az ingatlanok árát. Míg a nagyvárosokban egy négyzetmétert egy havi átlagfizetés sem fut ki, addig néhány kilóméterrel arrébb, a kisebb településeken alacsonyabbak az ingatlanok négyzetméter árai.

Nincs ez másként Bács-Kiskun megyében sem: a kisebb városok és települések eladó lakóingatlanainak átlagára sokkal kedvezőbbnek bizonyulnak, mint például a megye székhelyén.

Hol érdemes a megyében ingatlant vásárolni? – Kalocsán!

Bizony egyszer sem mindegy, hogy az ember hol vásárol ingatlant. Az egyes városok, települések négyzetméter árai között hatalmas árbeli különbségek lehetnek. Az Ingatlannet.hu által vizsgált Bács-Kiskun megyei városok közül családi házat Kalocsán hirdettek meg a legkedvezőbb átlagáron idén októberben. A megye nyugati oldalán fekvő városban a házakat négyzetméterenként átlagosan 160 ezer forintért kínálták eladásra.

Kiskőrösön és Kiskunhalason is barátságos árakkal találkozhattak az ingatlanvásárlók idén októberben. Ezeken a településeken a családi házak 170 ezer Ft/m²-es átlagáron kerültek a piac kínálatába. Baján is megfizethetők voltak a házak, itt egy négyzetmétert átlag 200 ezer forintért kínáltak eladásra a tulajdonosok.

Az októberi statisztikák alapján a 200 ezer Ft/m²-es lélektani határt a kiskunfélegyházi családi házak átlagára haladta meg 40 ezer Ft/m²-rel. A többi városhoz képest pedig Kecskeméten toronymagas a házak kínálati átlagára. A megyeszékhelyen 380 ezer forintot kértek el átlagosan a házak egyetlen négyzetméteréért.

Tehát a legolcsóbb (kalocsai) és a legdrágább (kecskeméti) átlagárak között 220 ezer Ft/m²-es differencia van. Ha jobban belegondolunk egy kecskeméti ház árából Kalocsán akár két ingatlant is lehetne vásárolni.

 

Egyre olcsóbbak a lakások Kalocsán

Nemcsak családi házat érdemes vásárolni Kalocsán, hanem lakást is. A nyári időszakot követően ugyanis egyre alacsonyabb árszínvonalon érhetőek el ezek az ingatlantípusok. A téglalakások átlagos négyzetméter ára a júniusi hónapot követően kezdett ereszkedni 250 ezer Ft/m²-ről egészen 220 ezer Ft/m²-re. Ez azt jelenti, hogy míg egy 50 m² alapterületű lakásért cserébe júniusban 12,5 millió forintot kértek, addig októberben már csak 11 millió forintot. A téglalakások mellett a panellakások átlagára is leesett Kalocsán. A panelek átlagos négyzetméter ára júliustól kezdődően indult csökkenésnek, melynek eredményeképpen októberben átlag 220 ezer Ft/m²-ért kínálták őket eladásra.

A családi házak pedig mondhatni egész évben ugyanazon az árszínvonalon, 150-160 ezer Ft/m² között mozogtak.

 

Mire lehet számítani a jövőben?

Ágházi Gyula a Portfolionak adott interjújában elmondta, hogy inkább érdekesnek, mint nehéznek véli a 2020-as évet és szerinte a gazdasági viszonyok 2021-re rendeződnek majd. Egyelőre még a megtakarításokra figyelnek ez emberek, mert bizonytalanok, de a jövő év második felére megfordulhat ez a trend és a vásárlásé lehet a főszerep.

Ami az ingatlanpiaci árakat illeti, az állami támogatásoknak köszönhetően valószínűleg emelkedni fognak a lakáspiaci árak – legalábbis a korábbi tapasztalatok ezt mutatják. A házak ára is növekedhet, hiszen a koronavírus hatására egyre többen vágynak kertes házba.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023. 01. 26., 08:05
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>
2023. 01. 30., 14:56
Így alakult a Duna és a Tisza vízállása hétfőre a hydroinfo.hu adatai alapján. Még >>>
2023. 01. 30., 10:35
A szívroham és a stroke valószínűsége 40 és 50 százalékkal alacsonyabb volt azok körében, akik ennyit gyalogoltak. Még >>>
2023. 01. 29., 17:35
Minden olyan rövid időn belül történt, hogy a két pilótának esélye sem volt a katapultálás folyamatának beindítására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK