2024. 03. 04. hétfő
Kázmér
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Megyei szinten kedvezőek Kalocsa ingatlanpiaci árai

2021. 01. 02., 13:30

A lokáció erősen befolyásolja az ingatlanok árát. Míg a nagyvárosokban egy négyzetmétert egy havi átlagfizetés sem fut ki, addig néhány kilóméterrel arrébb, a kisebb településeken alacsonyabbak az ingatlanok négyzetméter árai.

Nincs ez másként Bács-Kiskun megyében sem: a kisebb városok és települések eladó lakóingatlanainak átlagára sokkal kedvezőbbnek bizonyulnak, mint például a megye székhelyén.

Hol érdemes a megyében ingatlant vásárolni? – Kalocsán!

Bizony egyszer sem mindegy, hogy az ember hol vásárol ingatlant. Az egyes városok, települések négyzetméter árai között hatalmas árbeli különbségek lehetnek. Az Ingatlannet.hu által vizsgált Bács-Kiskun megyei városok közül családi házat Kalocsán hirdettek meg a legkedvezőbb átlagáron idén októberben. A megye nyugati oldalán fekvő városban a házakat négyzetméterenként átlagosan 160 ezer forintért kínálták eladásra.

Kiskőrösön és Kiskunhalason is barátságos árakkal találkozhattak az ingatlanvásárlók idén októberben. Ezeken a településeken a családi házak 170 ezer Ft/m²-es átlagáron kerültek a piac kínálatába. Baján is megfizethetők voltak a házak, itt egy négyzetmétert átlag 200 ezer forintért kínáltak eladásra a tulajdonosok.

Az októberi statisztikák alapján a 200 ezer Ft/m²-es lélektani határt a kiskunfélegyházi családi házak átlagára haladta meg 40 ezer Ft/m²-rel. A többi városhoz képest pedig Kecskeméten toronymagas a házak kínálati átlagára. A megyeszékhelyen 380 ezer forintot kértek el átlagosan a házak egyetlen négyzetméteréért.

Tehát a legolcsóbb (kalocsai) és a legdrágább (kecskeméti) átlagárak között 220 ezer Ft/m²-es differencia van. Ha jobban belegondolunk egy kecskeméti ház árából Kalocsán akár két ingatlant is lehetne vásárolni.

 

Egyre olcsóbbak a lakások Kalocsán

Nemcsak családi házat érdemes vásárolni Kalocsán, hanem lakást is. A nyári időszakot követően ugyanis egyre alacsonyabb árszínvonalon érhetőek el ezek az ingatlantípusok. A téglalakások átlagos négyzetméter ára a júniusi hónapot követően kezdett ereszkedni 250 ezer Ft/m²-ről egészen 220 ezer Ft/m²-re. Ez azt jelenti, hogy míg egy 50 m² alapterületű lakásért cserébe júniusban 12,5 millió forintot kértek, addig októberben már csak 11 millió forintot. A téglalakások mellett a panellakások átlagára is leesett Kalocsán. A panelek átlagos négyzetméter ára júliustól kezdődően indult csökkenésnek, melynek eredményeképpen októberben átlag 220 ezer Ft/m²-ért kínálták őket eladásra.

A családi házak pedig mondhatni egész évben ugyanazon az árszínvonalon, 150-160 ezer Ft/m² között mozogtak.

 

Mire lehet számítani a jövőben?

Ágházi Gyula a Portfolionak adott interjújában elmondta, hogy inkább érdekesnek, mint nehéznek véli a 2020-as évet és szerinte a gazdasági viszonyok 2021-re rendeződnek majd. Egyelőre még a megtakarításokra figyelnek ez emberek, mert bizonytalanok, de a jövő év második felére megfordulhat ez a trend és a vásárlásé lehet a főszerep.

Ami az ingatlanpiaci árakat illeti, az állami támogatásoknak köszönhetően valószínűleg emelkedni fognak a lakáspiaci árak – legalábbis a korábbi tapasztalatok ezt mutatják. A házak ára is növekedhet, hiszen a koronavírus hatására egyre többen vágynak kertes házba.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 13:21
Magyarország elkötelezett a zöld energia mellett, ezért a megújulók mellett a nukleáris energia használatra épít. Az országnak nagy szüksége van az új atomerőműre. Minderről Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszélt Pakson miután a Paksi Atomerőműben járt, ahol a 4-es blokk karbantartása folyik éppen, majd az új blokkok építési területét tekintette meg, ahol Jákli Gergely elnök-vezérigazgató tájékoztatta a projekt aktualitásairól. (x)
2024-02-28 08:54:51
A szavalóverseny létszáma korlátozott, de még lehet jelentkezni – tudtuk meg Bolvári Ferdinándtól a kedd délelőtti sajtótájékoztatón, míg Bolváriné Gärtner Anikó az esemény kapcsán egyesületük tevékenységéről szólt, az ezt kiegészítő Király Róbert egyebek mellett a 6300.hu internetes oldalt népszerűsítette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 03. 02., 15:19
Lássuk milyen fontos ünnepek, szünetek várnak ránk idén tavasszal. Még >>>
2024. 03. 01., 07:30
Egyre több európai reptéren törlik el a kézipoggyászokban való folyadék szállítás tilalmát. Még >>>
2024. 02. 29., 12:05
A díjak ez esetben sem lehetnek magasabbak, mint a normál átutalások díjai. Még >>>
2024. 02. 29., 11:14
A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kiemelt törekvése a hátrányos helyzetű járások, így a Jánoshalmai, a Bácsalmási, a Kunszentmiklósi, a Kiskunmajsai, a Tiszakécskei járás, valamint a Kalocsai, a Kiskunfélegyházi, a Kiskunhalasi, a Kiskőrösi és a Bajai járás vállalkozásainak fejlesztése. Még >>>
2024. 02. 28., 13:59
25 ezer liter szeszes folyadék került elő földalatti tartályokból és különböző helyekről, amelyek értéke 150 millió forint volt. Még >>>
2024. 02. 28., 13:35
Március elsején ismét megnyitja kapuit a kalocsai uszoda, és előreláthatólag egész évben várja majd a látogatókat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK