2022. 08. 18. csütörtök
Ilona
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Nyári lazulás a Duna mentén, avagy hol fürödhetünk, pihenhetünk, horgászhatunk – Ismét homokpadok csábítják a fürdőzőket

Zsiga Ferenc  |  2022. 07. 29., 09:00

Ha nem is Budapesttől Mohácsig, de megnéztük, július végén a több évtizedes csúcsokat döntő hőségben, a rendkívül alacsony dunai vízállás mellett hol fürdőzhetünk, hűsölhetünk, horgászhatunk a nagy folyam, a Duna partján, vagy annak közelében, Bács-Kiskun (vár)megyében. Ehhez a kalocsai járás Duna-menti településeinél változatosabb helyeket persze aligha találhatunk, hiszen a települések fejlesztése következtében az üdülőhelyek mostanában annál is szebb arcukat mutatják, mint amilyennek korábban láthattuk azokat. Már csak azért is, mert a megyei önkormányzat TOP és a JETA pályázati forrásaiból szinte mindenhol komoly infrastrukturális, vendégcsalogató, vendégmarasztaló fejlesztések történtek, és a Duna menti településeket összekötő út is megújult.

Kezdjük a vízparti lazulásunkat a pünkösdi szezonnyitó óta idén is újdonságokat tartogató Szelidi-tóval, Dunapataj- Szelid üdülőfaluval, ahol mint tavaly beszámoltunk róla, a nagyközönség is birtokba vehette a 333 milliós TOP-fejlesztés részeként megépített turisztikai központot.

A megye nyári idegenforgalma fősodrába tartozó Szelidre immár kivilágított, kitűnő minőségű kerékpárúton is kitekerhetünk. Az autózás is gondtalan, a körforgalomtól végig kitűnő úton gurulunk. Aki nem feltétlenül a Szittyótér nyüzsgésére vágyik, az a tó szemben lévő partján fekvő Bodzás és Húsfoka üdülőterületre is kitűnő, szintén megújult aszfaltúton juthat. Áldás ez a horgászoknak is, akiknek az idei szezonban igencsak nincs okuk panaszra, partról, stégről vagy csónakból egyaránt eredményesek.

Szelid elsősorban a családosok, az új vízparti játszóterek, vízi csúszdák, a kulturált környezet miatt lett a kisgyermekeket nevelők kedvelt üdülő - és kirándulóhelye. Nagy változás az is, hogy gyakorlatilag egész évben nyitva tartó Waterfront Lodge négycsillagos szálláshelynek köszönhetően a szezontól független minőségi vendéglátás is nagyot ugrott előre.


A strand árak sem borsosak, ingyenes parkolás mellett 1000 forint az egész napos felnőtt belépő, így nem csoda, hogy ott jártunkkor még Debrecenből, Szolnokról, Nyíregyházáról, Budapestről érkezett olyan baráti társasággal is találkoztunk, akik nem győzték dicsérni Szelidet, a július 27-én délután 28 fokos, selymes vizet. Igazán egy-egy ilyen kiruccanás alkalmával csodálkozunk rá arra, mennyire jó, hogy a közelben van hazánk egyik legnagyobb tava, amely az üdülés, a testi - lelki, szellemi feltöltődés, az aktív turizmus egyik országosan kedvelt helye lett.


A szelidinyar.hu szerint a strandbelépők árai az idei évben a szelidihez hasonló üdülőterületeken alkalmazott jegyárakhoz hasonlóan változtak, de a parkolás ebben az évben is ingyenes a strand és a part körül.

Jegyárak:

Egész napos
Felnőtt belépőjegy: 1.000,- Ft / nap
Gyermek (diák) belépőjegy: 600,- Ft / nap
Délutános (16 órától)
Felnőtt belépőjegy: 600,- Ft / nap
Gyermek (diák) belépőjegy: 300,- Ft / nap
Heti bérlet
Felnőtt: 5.000,- Ft
Gyermek: 3.000,- Ft
Szezonbérlet: 7.000,- Ft
Szezonbérlet megvásárlására jogosult:
– önkormányzati nyugdíjas
– dunapataji nyugdíjas
– dunapataji diák (érvényes nappali diákigazolvánnyal  rendelkező, 20 éves korig)
– Szeliden üdülő ingatlannal rendelkező tulajdonos, résztulajdonos nagycsaládos szülők, akik 3 vagy több gyermeket nevelnek, építményadón hátraléka nincs, az ilyen nagycsaládban élő gyermekek strandon történő felügyeletét ellátják. A nagyszülők jogosultságának további feltétele, hogy a gyermek is rendelkezzen szezonbérlettel. 
A 20 fő feletti csoportoknak a belépőjegy árából 20%-os kedvezményt biztosítanak.


Ordas és a híres dunai horgászhelyek

Dunapatajról a Duna vonalán lefelé elindulva az első község Ordas, amelynek Duna-partja amellett hogy meseszép, arról is nevezetes: ez a község van legközelebb a Dunához, a folyamtól gyakorlatilag csak az árvízvédelmi töltés választja el. A magyarországi Duna-szakasz egyik legnagyobb kanyarulatának közelében elhelyezkedő Ordas az elénk táruló panoráma miatt is híres. Hogy a „nagy kanyar” mennyire van összefüggésben a „haldorádó”-nak nevezett horgászhelyekkel, annak megválaszolására nem vállalkozunk, ám az biztos: nincs már olyan magára valamit is adó természetfilm-csatorna, amelyik nem forgatott az ordasi Duna szakaszon és nem Európa hírűnek nevezte az itteni horgászhelyeket.
Így nem is lepődtünk meg, amikor a ligetes, pihenő - és bográcsozó helyekkel szabdalt területen egy lakókocsis német és holland horgász házaspárral találkoztunk, lejjebb pedig Csehországból, Szerbiából, az ország legkülönbözőbb településeiről érkező pecások vetették ki horgaikat. Az elszántabbak a nyáron különösen népszerű nemzetközi EuroVelo 6 kerékpárúton tekertek Ordasig, amely a Duna menti kerékpárút része. A szállásadók szerint a Covid-járvány óta a kerékpáros turisták száma megcsappant, eddig nem éri el a két évvel ezelőttit.
Ordasnál a meredek part miatt nincs fürdőzésre alkalmas hely, de azért a naptejet és a szúnyogriasztót ne feledjük otthon, ha a féderhorgászat Mekkájának titulált Ordason szeretnénk horgászni, vagy kirándulni.

 

Dunaszentbenedek – ártéri erdő, kempingtábor, jetskisek, Paksról átjáró fürdőzők

Dunaszentbenedek az utóbbi évek egyik legkedveltebb Duna-parti fürdő és üdülőhelyévé nőtte ki magát, és nem csak a környékbeliek körében. A nyári idillt a most éppen alacsony vízállás fokozza, a visszahúzódó Duna széles sávban homokos partja, a homokpadokon való sütkérezés, a part magasabb részén elhelyezkedő büfé hatalmas, árnyas terasza, a Gyürgencs Halsütöde, a közvetlen mellette lévő lakókocsis kempingtábor kellemes és nyugodt kikapcsolódást ígér.


El is időzünk itt egy kicsit, a frissen sült keszeg mellé ki a sörkínálatból, ki a nyárra hangolt borszelekcióból választ, kortyolgat a panorámában gyönyörködve. Hamar egyetértésre jutunk abban, sörkorcsolyának a sült keszeg a legjobb! Közben a túlpartról csónakkal, jetskivel megérkeznek a gerjeniek, paksiak, akik azonnal a törzsvendégeknek kijáró vendégfogadásban részesülnek. Csak jó hely lehet a benedeki Duna-part, ha még az atomváros lakói is elcsábulnak, szórakozni, kikapcsolódni csapatastól ide jönnek! 

 

Kalocsa-Meszes, Meszes Beach

Ha kalocsaiként vagy környékbeliként szeretnénk kiszakadni a napi nyüzsgésből, és pár órát természet - és víz közelben tölteni, akkor biztosan nincs ideálisabb hely, mint a Kalocsa-Meszes Duna-part. Gyakorlatilag mindegy milyen hónapot mutat a naptár, az oda vezető, nemrégiben reperált kerékpárúton biciklisekkel, futókkal, túragyalogolókkal mindig találkozunk, de azért az igazi a júliusi, augusztusi nyári szezon. A koronavírus-járvány után újraéledő hajóforgalom miatt immár újra szállodahajókban is gyönyörködhetünk, miközben a kompkikötő alatti területet szintén megszállták a napozók, fürdőzők, akiket a szebbnél szebb magán kishajók, egyesületi kajakok vízre eresztése is gyönyörködtet. A Kék Duna Vendéglő, a Juca néni csárdája előtt parkoló autók is azt igazolják, hogy sokan keresik itt a felüdülést. A hajóállomás Duna felé fordított padjain idén is többen, akár napestig beszélgetnek, a panorámában, a kalocsai evezős klub habokat szelő kajakosaiban gyönyörködnek.

A Dél-alföldi régió legjobb étterme a vidéki Magyarország csúcs éttermei közé beválasztott kalocsai Kék- Duna vendéglő lett.
bővebben ...


Na és persze ha Meszes, feljebb, de már Foktőnél ott van a legendás Meszes Beach, ami homokos partjával talán az egész Közép-Duna-völgyben páratlan „tengerparti” hangulatot áraszt. Az árnyékos teraszon mindig hideg italt tudunk elfogyasztani, a kiszolgálás kedves, figyelmes, és a hangszórókból áradó zene is fülbemászó. Ezért is a környék legszuperebb Duna-parti placca, ahol a dunaszentbenedekihez hasonlóan szívesen kikötnek a csónakosok, jetskisek. Talán nem csak ők gondolják úgy: semmiféle túlzás nincsen abban, amikor festői szépségűnek írják le a közkedvelt, a mostani alacsony vízállás miatt széles homokos strandjáról is híres Meszesi Duna-partot, Meszes Beachet.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 10:14
A program keretében szegregált élethelyzetben élő tinédzser és felnőtt korosztály számára a Pünkösdi Egyház Imaházában lelki gondozáson, önismereti és társismeret fejlesztési, istentiszteleteken, dicsőítéseken vesznek részt roma emberek
2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022. 08. 17., 08:49
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>
2022. 08. 17., 17:17
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik Magyarország államhatárának védelmére elhivatottak. Még >>>
2022. 08. 17., 08:31
Az árverésre bocsátott termékeket előzetesen augusztus 17-én és 18-án Budaörsön lehet megnézni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés