Ha úgy tetszik, igazi nyári szenzáció, hogy miközben mindenki a vendéglátás nehézségeiről beszél, ebben a valóban kivételes, pandémiával sújtott helyzetben Kalocsa város egyik legismertebb, páratlan fekvésű étterme a vidéki Magyarország csúcs vendéglátóhelyei közé beválasztott, a Dél-alföldi régió legjobb éttermének nyilvánított kalocsai Kék Duna Vendéglő lett. A Hello Vidék adataira épített elismeréshez ezúton is gratulálunk a vendéglő tulajdonosának és üzemeltetőjének, Szávai Zsoltnak, Szávainé Ruszinkó Alexandrának és természetesen a mögöttük álló, kiváló csapatnak.
Ugyan még csak április végén nyithatták meg teraszaikat a vendéglátóhelyek, majd a járványhelyzet enyhülésével immár szabadon beülhetünk bármelyik étterembe, kávézóba, az érintett kör forgalma a 2019. év áprilisi adatokhoz képest 48 százalékkal csökkent.
Ebben a helyzetben különösen érdemes odafigyelni arra, hol, mennyi vendég fordul meg, mennyien gondolják úgy, hogy a minőségi vendéglátást, a gasztronómiai élményt az általuk választott étteremben, vendéglátóhelyen élvezhetik a legjobban.
A hellovidek.hu és a KSH adatai szerinti ranglistát látva felkaptuk a fejünket, ugyanis a Hello Vidék értékelése szerint
A DÉL-ALFÖLDI RÉGIÓ LEGJOBB ÉTTERME A VIDÉKI MAGYARORSZÁG CSÚCS ÉTTERMEI KÖZÉ BEVÁLASZTOTT KALOCSAI KÉK-DUNA VENDÉGLŐ LETT.
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek
Mielőtt a részletekbe mennénk, és a Szávai Zsolttal készült interjút közzé tennénk, talán érdemes elmondani: 2020-ban is folytatódott a vendéglátóhelyek számának csökkenése Magyarországon.
A KSH ADATAI SZERINT ÉTTEREMBŐL 25 EZER, ITALÜZLETBŐL ÉS ZENÉS SZÓRAKOZÓHELYBŐL KÖZEL 15 EZER MŰKÖDÖTT AZ ÉV UTOLSÓ NAPJÁN, 260-NAL, ILLETVE 1030-CAL KEVESEBB, MINT 2019-BEN.
Ezzel szemben a korábbi évek tendenciáját folytatva a munkahelyi, rendezvényi és közétkeztetést végző vendéglátóhelyek száma nőtt. Illetve több lett a cukrászda is, míg 2019-ben 4013 üzletet tartottak számon, addig 2020-ra már 4037-re emelkedett a számuk. Ennek ellenére
ÚGY TUDJUK, KALOCSÁN EGYETLEN VENDÉGLÁTÓ HELY NEM ZÁRT BE, KITARTOTT A PANDÉMIA ELLENÉRE.
Mivel számos, egymástól jelentősen eltérő toplista létezik itthon, sorra jelennek meg a komolyabb gasztrokalauzok és egyéb gasztronómiai kiadványok minősítései, a Helló Vidék is felcsapta a térképet és összeállította a saját toplistáját. Sorra vették Magyarország régióit és megnézték, hol, mely éttermek szerintünk a legjobbak. Lássuk hát a listát!
A vidéki Magyarország csúcséttermei
Dél-Alföld
1. Kék Duna Étterem – Kalocsa
2. Kisvendéglő a Hargitához – Békéscsaba
3. Szeged Vendéglő – Szeged
Nyugat-Dunántúl
1. Szegedi Halászcsárda – Győr
2. Teri mama étterme – Hévíz
3. Joe papa szalonja és steakháza
Közép-Dunántúl
1. Bistro Sparhelt – Balatonfüred
2. GUSTO13 Bistro & Finom – Veszprém
3. Rózsakert étterem – Esztergom
Dél-Dunántúl
1. Bagolyvár Étterem – Pécs
2. Toscana étterem és kávézó – Szekszárd
3. Öreg Halász Étterem – Siófok
Közép-Magyarország
1. Maros Étterem – Nagymaros
2. Rab Raby étterem – Szentendre
3. Erzsébet Királynő Étterem – Gödöllő
Észak-Magyarország
1. Végállomás bisztró és bor – Miskolc
2. Bonchidai Csarda – Tokaj
3. Macok bisztró és borozó – Eger
Észak-Alföld
1. Paripa Csárda – Debrecen
2. Chloe New Yorkban – Nyíregyháza
3. Hedonista étterem – Nyíregyháza
Természetesen kíváncsiak voltunk, miként fogadta Szávai Zsolt és felesége, Szávainé Ruszinkó Alexandra, valamint a személyzet, hogy a tavalyi kamarai elismerés, „Bács-Kiskun Megye legjobb Étterme” cím után immár országos összehasonlításban is a régió -ami legalább három megyét jelent-, a kalocsai Kék Duna Vendéglő szerepel a toplista első helyén.
Ma délelőtt éppen akkor értünk a Kék-Duna Vendéglőhöz, amikor az M1 stábja forgatott, Szávai Zsolt a közszolgálati televízió munkatársának nyilatkozott.
Az étterem tulajdonosa, egyben vezetője portálunknak elmondta:
Csak ma reggel, akkor is a sajtó munkatársaitól értesültünk a hírről, ami természetesen örömmel tölt el bennünket. Ugyan nem számítottak ilyen elismerésre, ilyen előkelő helyre, de egy-egy ilyen visszajelzés akár a vendégtől, akár a szakmától további kitartást és lendületet ad a munkához, talán leginkább a vendéglátás sikerébe vetett hitünket erősíti.”– mondta Szávai Zsolt.
Hozzátette:
„Az elismerés természetesen nem csak nekem és családomnak, hanem annak a csapatnak szól, aki mindent meg tesz azért, hogy a legjobbat nyújtsuk a hozzánk betérőknek. Talán a legbeszédesebb, hogy ma is több nagyrendezvényünk, közte egy lakodalom lesz, és ez a család már évek óta minden familiáris és egyéb rendezvényét nálunk tartja, kitart mellettünk, ezzel is visszaigazolva, hogy az elvárásaiknak megfelelünk.
Most egy pillanatra megállunk, koccintunk egyet a csapat műszakban lévő tagjaival, és dolgozunk tovább. Ezt természetesen nem címekért, oklevelekért teszünk, hanem mert személy szerint én, a feleségem, és a velünk dolgozók a minőségi vendéglátásra, a vendég megelégedésére tettük fel a boldogulásunkat, az életünket.
Valljuk, hogy a hagyományos magyar ételek - amelyek mellett természetesen, de kisebb arányt képviselve a trendi, modern fogások is megjelennek - olyan vonzerőt képeznek, amelyek megtöltik a vendéglőnket. A mostani elismerés is azt mutatja, hogy talán jó úton járunk, nem tévedünk, ha a tradicionális magyar konyha remekei mellett tartunk ki, és egy-egy újdonság mellett a már ezen a téren elért színvonalat próbáljuk szinten tartani, amiről higgyék el: a legnehezebb, hogy a vendég mindig azt a minőséget kapja, amit már megszokott, megszeretett, és ami miatt felkeres bennünket.” – mondta a vendéglő vezetője.
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek
Szávai Zsolt arra is kitért:
1987-ben kerültem a Duna-partra, édesapám akkor vásárolta meg a Kék-Duna Vendéglőt. Édesapám 1994-ben mondta, hogy ez már neki sok, a vállalkozásai közül a vendéglátást már nem szeretné csinálni. Ebből adódóan akkor kezdődött, hogy az addigi tapasztalatokat kamatoztatva egyedül, illetve feleségemmel folytattam a családi vállalkozást, évről-évre újítva, bővítve, a környezetet is szépítve, ami még mindig nem érte el végső formáját. A vendéglő elhelyezkedése páratlan, ezt a közvetlen Duna melletti adottságot próbáljuk ötvözni a vendéglátás hagyományos szegmensével. Számos lakodalom, eljegyzés, keresztelő, minden egyéb családi és céges rendezvénynek helyet adunk, számunkra a legnagyobb elismerés, ha a vendég visszatér hozzánk és ismerősként köszönthetjük."- mondta Szávai Zsolt, a Dél-alföldi régió legjobb éttermének nyilvánított Kék-Duna Vendéglő tulajdonos vezetője.
A Fókuszban Podcast most megjelent adásában a nemrégiben megalapított Magyar Civil Hálóról beszélgetünk az országos hálózat elnökével, Petneházy Dáviddal és elnökségi tagjával, Szigeti Tamással. A beszélgetés második felében Scherer Erzsébet, a Magyar Vidék- és Térségfejlesztési Alapítvány ösztöndíjasa mesél céljairól.