2022. 01. 19. szerda
Márió, Sára
: 356 Ft   : 314 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Országfásítási Program indul, nagy támogatási lehetőségekkel – Államtitkári faültetés polgármesteri és vezérigazgatói kísérettel

Országfásítási Program indul, nagy támogatási lehetőségekkel – Államtitkári faültetés polgármesteri és vezérigazgatói kísérettel
Illés György Cinó  |  2019. 11. 22., 13:27

Csütörtök délután két korai juhar (Acer platanoides) és egy amerikai hárs (Tilia americana) fát ültetett el közösen a kalocsai Zrínyi utcai bölcsőde udvarán Zsigó Róbert államtitkár, Filvig Géza polgármester és Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója, amely akciójukkal az Országfásítási programot népszerűsítették, amelynek keretében csak Bács-Kiskun megye 15 településének 40 hektáros területén 182 ezer fát fognak elültetni, országszerte pedig mintegy kétmillió fa ültetését tervezik. A program az erdők széndioxid-megkötő képessége révén a klímacélok eléréséhez, a környezetgazdálkodási feladatokhoz és a természetvédelem szempontjaihoz is igazodik.

A három facsemetét a Gemenc Zrt. biztosította az önkormányzat számára. A térség legnagyobb erdőgazdálkodási vállalkozása a százmilliárdos költségvetésű programban saját erdőterületeinek fejlesztése révén is részt vesz. A tervezett kilenc hektár telepítéséből három hektárt már be is fejeztek. Kalocsa város a közeljövőben nyolcvan fa elültetésével csatlakozik majd a kezdeményezéshez.

A faültetés kapcsán megtartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a programból 106 milliárd forint lesz fordítható erdőgazdálkodási célokra. Abból 30 milliárd forintot kifejezetten erdőtelepítésre szánnak, és hamarosan az önkormányzatok számára is megnyílnak pályázati források a fásítás és erdőgazdálkodás céljaira. A faültetéssel egybekötött sajtótájékoztatóval az érintettek figyelmét akarták fölhívni az elérhető pályázati forrásokra.


Forrás: KALOhírek / Illés György Cinó


A rendezvény kapcsán a felek sajtóközleményt is kiadtak, amelyet az alábbiakban adunk közre:

Sajtóközlemény

Juhar és hárs facsemeték elültetésével hívták fel a figyelmet az Agrárminisztérium Országfásítási Programjára Kalocsán. Zsigó Róbert államtitkár, Dr. Filvig Géza polgármester, valamint Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója három facsemetét ültetett a város Zrínyi Utcai Bölcsődéjének udvarán az állami erdőgazdaságok erdőtelepítési mintaprogramjának keretében, amelynek fő célja a figyelemfelhívás mellett az erdőterület közvetlen növelése is.

Az idei ültetési szezonban indult el az Agrárminisztérium Országfásítási Programja, amelynek keretében az állami erdőgazdaságok saját területeiken a meglévő erdeik fenntartása mellett több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel. A mintaprogram során – 2019. november elejétől a vegetációs időszak kezdetéig, 2020 áprilisáig – 86 településen ültetnek új erdőt.

A faültetésen – többek között – arra hívták fel a figyelmet, hogy jelenleg Magyarországon az egyetlen szénelnyelő ágazat az erdőgazdálkodás. Ez azt jelenti, hogy több szenet nyel el, mint amennyit kibocsát. A hazai erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxid egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8 százalékát ellensúlyozza. A becslések szerint az állami erdőgazdaságok által ültetett új erdők egy évtized múlva évente további mintegy 8000 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg, így segítve, hogy tisztább legyen a levegő.

A kormány számára kiemelten fontos az ország környezeti állapota, melyben meghatározó szerepe van a fáknak, az erdőknek. Az állami erőgazdaságokon keresztül a meglévő erdők fenntartásával megőrizzük a szénmegkötő kapacitást, az új erdők telepítésével pedig tovább tudjuk növelni. Fontos eleme a programnak, hogy az Agrárminisztérium a szemléletformáló kommunikációval partnerként kívánja bevonni a lakosságot is” – emelte ki beszédében Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere beszédében hangsúlyozta: „Szeretném, ha Kalocsa is úgy növekedne, fejlődne, mint ahogy ezek a fák fognak majd, ha megkapják a gondoskodást. Miért mondom azt, hogy a fa nekem a fejlődést szimbolizálja? Mert, ha minden adottsága megvan a növekedéshez, akkor ez a csemete, amit elültetünk, az nőni fog, minden évben fejlődik egyre szerteágazóbb lesz a gyökere, biztos alapot nyújtva a törzsnek, amely a nagy lombkoronát fogja tartani. Kalocsa, terveink szerint ilyen biztos alapokon fog növekedni és csapatommal olyan törzset alkotunk, amellyel a hatalmas lombkorona az élhető-, fejlődő-, gazdagodó város lesz.


Forrás: KALOhírek / Illés György CinóCsonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója elmondta: „Az éghajlatváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat adhat. Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt években az erdőgazdálkodásban paradigmaváltás történt: a klímacélok teljesítése kiemelt feladattá vált.” Az elmúlt 10 évben csak az állami erdőgazdaságok 450 millió facsemetét ültettek el és 9500 tonna makkot vetettek a meglévő erdők fenntartása során. Az Agrárminisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó állami erdőgazdaságok erdőtelepítési mintaprogramjának célja nemcsak az erdőterület közvetlen növelése, hanem a figyelemfelhívás is. Olyan mintaterületeket hoznak létre, ahol önkormányzati vagy éppen magán területeken dolgozó szakemberek számára bemutatókon tudják ismertetni a fásítások, erdőtelepítések folyamatát.

A Gemenc Zrt. meglévő erdeinek fenntartásáról

A Gemenc Zrt. november hónapban megkezdte az őszi erdősítési tevékenységét az általa vagyonkezelt állami erdőterületeken: Bács-Kiskun, Tolna, és Baranya megyékben egyaránt. A Gemenc Zrt. nemcsak a főfafajok és az értékes faanyagot adó elegyfafajok csemetéit ülteti vissza, hanem a ritka elegy-fafajok ültetése is folyamatos. A facsemeték egy része saját termelésből, egy része helyi termelőktől származik. Az erdőgazdaság külön figyelmet fordított a helyi származásból létesített saját fekete nyár és fehér fűz anyatelepről nevelt szaporítóanyag visszaültetésére (repatriálására). Arra is nagy gondot fordít, hogy a termőhelyi adottságokat és a természetvédelmi érintettséget figyelembe vegye, ezért minden alkalommal ennek megfelelően történik a fafajok kiválasztása.A sikeres fásítási, erdőfenntartási tevékenység nem létezhet kitartó és rendszeres ápolási munkák nélkül. Közel 3600 hektáron, a Gemenc Zrt. által kezelt erdőterület több mint 10%-án rendszeres ápolási tevékenységet végez az erdőgazdaság a szükséges csemetepótlásokkal, hogy az erdőfelújítások kielégítő fejlődése biztosított legyen.


Forrás: KALOhírek / Illés György CinóA sajtótájékoztató után Zsigó Róbert, Filvig Géza és Csonka Tibor az előkészített ültetőgödrökbe elültette a három facsemetét, aminek munkálatait a következő videónkon olvasóink is megtekinthetik:

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>
2022. 01. 19., 10:43
Online kérdőíves kutatás keretében kérdezik a kalocsai ifjúságot. Most mondjátok, srácok, lányok! Még >>>
2022. 01. 19., 07:37
A Kalocsa Vagyon Kft. munkatársai a mai napon is folytatják a vegetációs időszakra ütemezett fagondozásokat. Még >>>
2022. 01. 18., 19:06
Főképp az ország északi, északnyugati részén okozott károkat a viharos szél. Folyamatosan csörögtek a Katasztrófavédelem telefonjai. Még >>>
2022. 01. 18., 18:11
Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés