2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Paks áll a legnagyobb változás előtt Magyarországon – A Duna-híddal a kalocsai oldalon is „kinyílik a világ”

Zsiga Ferenc  |  2018. 04. 05., 13:50

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, mint ötletgazda kezdeményezésére ült tegnap tárgyalóasztalhoz Paks város képviselő-testülete Süli János miniszterrel és államtitkáraival, a működő atomerőmű, valamint a megvalósítás előtt álló Paks II. atomerőmű fejlesztő társaság vezető munkatársaival. A megbeszélés témája nem kevesebb volt, mint az a jelentős mértékű változás, ami előtt Paks és térsége áll. A tanácskozást megelőző sajtótájékoztatón elhangzott: ennek a kihívásnak csak úgy lehet eleget tenni, ha a Paks II. beruházás megvalósításához az eddig is kiváló partneri kapcsolatot ápoló város és az atomerőmű még szorosabbra fűzi együttműködését. Lenkei István, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója a sajtó munkatársai előtt azt hangsúlyozta: ma Magyarországon elképzelhetetlen a biztonságos villamosenergia-ellátás az új blokkok megépítése nélkül. Süli János miniszter kijelentette: a Duna-híd megépítésével a kalocsai oldal települései előtt is „kinyílik a világ!”

Amint az közismert, a paksi önkormányzat rendszeresen egyeztet a működő Paksi Atomerőmű és a Paks II. beruházás vezetésével, a város korábbi polgármesterével, Süli Jánossal, aki immár az újonnan létesülő atomerőműért felelős miniszter. A szerdai tanácskozás előtti sajtótájékoztatón Süli János miniszter, Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt vezérigazgatója és Szabó Péter, Paks város polgármestere állt a média munkatársai elé, hogy közösen adjanak tájékoztatást a város és a régió fejlődése szempontjából nélkülözhetetlen együttműködés jelentőségéről.

Hamvas István mondanivalójának középpontjában az állt: az atomerőmű az elmúlt több mint 30 év alatt bizonyította, hogy az alkalmazott technológia kiforrott, biztonsággal és hatékonyan üzemeltethető. Az atomerőmű építésről tények alapján, objektíven és nem érzelmi alapon kell dönteni. Ma Magyarországon elképzelhetetlen a biztonságos villamosenergia-ellátás az új blokkok megépítése nélkül. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. mindenben támogatja a beruházást. A vezérigazgató arra is rámutatott, hogy a közhiedelemmel ellentétben Paks II. szakember igénye nem gondot jelent, hanem perspektívát, mert e nélkül nehéz lenne pótolni a működő Paksi Atomerőműből nyugdíjba vonulókat.

Szabó Péter polgármester annak a reményének adott hangot, hogy hasonló körben a jövőben is rendszeresen találkoznak, hiszen ma nincs olyan város Magyarországon, amely olyan komoly változás előtt állna, mint Paks. Ahogy az első négy blokk létesítésénél, most is népességnövekedésre, az intézményeket, infrastruktúrát érintő változásokra lehet számítani.

Paks polgármestere kiemelte, hogy már a közeljövőben közös gondolkodásra lesz szükség az új látogatóközpont helyének kiválasztásában, az oktatási központ, az Atomenergetikai Múzeum átköltöztetése érdekében. A kultúra, az oktatás, a legkülönbözőbb szolgáltatások fejlesztése is tárgyalásokat igényel. Ugyanígy az infrastrukturális fejlesztések, a leendő munkavállalók elhelyezése is csak közös gondolkodással, cselekvéssel valósítható meg.

Lenkei István, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy az építéshez kapcsolódó előkészítő munkák jól haladnak. Jelenleg a létesítési engedélykérelem dokumentációjának összeállítása, a felvonulási területet átadása folyik az orosz fél részére, amely ezt követően megkezdheti a szükséges épületek létesítését. A villamos betáplálási hálózat kapcsolódási pontjainak kiépítését a magyar fél végzi.

A vezérigazgató azzal folytatta: munkájuk során nagyon fontos a teljeskörű transzparencia. Az átláthatóság érdekében nagyon sok helyen tartanak előadásokat. Legutóbb Süli János miniszterrel a Paksi Atomerőműben dolgozóknak adtak tájékoztatást a projekt állásáról, hogy a távolabbi jövőjüket nyugodtan a Paks II. társaságnál tervezzék. Lenkei István azt ígérte: a várossal a lehető legszorosabbra fonják az együttműködést, azzal teljes szimbiózisban működnek együtt, ennek csak az EU által előírt korlátok szabnak határt.

Süli János, a beruházásért felelős miniszter felszólalása elején ismét megerősítette azt a véleményét, hogy az erőmű bővítésnek nincs alternatívája, az új blokkok nélkül az ország villamosenergia-ellátása nem garantálható. A miniszter kijelentette: ezt az erőművet ugyanolyan jó minőségben fogjuk megépíteni, mint az első négy blokkot, de korszerűbb technológiával.

A miniszter felidézte, hogy Hamvas Istvánnal és Lenkei Istvánnal közösen még 2000-ben kezdtek el foglalkozni az atomerőmű, az atomenergia jövőjével. Együtt dolgoztak a teljesítmény növelésért, az üzemidő hosszabbításért, majd bővítésért, amihez a parlament 2009-ben több mint 95 százalékos támogatással adott felhatalmazást.

Süli János kijelentette: Paks város olyan léptékű fejlődés előtt áll, mint a meglévő blokkok építésekor, ám a mostani fejlesztés végén igazi modern atomvárossá válhat. A miniszter nyilvánvalóan a Duna bal partján élőkhöz is szólva azt hangsúlyozta: az erőműépítéshez kapcsolódó térségfejlesztés előnyeit nemcsak Paks fogja élvezni, hanem annak vonzáskörzete is. Az új Duna-híd átadásával a Duna kalocsai oldalán lévő települések előtt is „kinyílik a világ!”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés