2023. 02. 01. szerda
Ignác
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

TEIT Családi Napot tartottak Györkönyben

2019. 10. 11., 10:16

A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) ebben az évben Györkönyben tartotta szokásos tájékoztató eseményét, a TEIT Családi Napot. A rendezvény célja, hogy a Paksi Atomerőmű és a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának (KKÁT) környezetében élő lakosság első kézből kapjon információkat a térségben zajló tevékenységekről.

Az rhk.hu beszámolója szerint Dr. Bálint József, a TEIT elnöke a rendezvény kapcsán kiemelte, hogy elsődleges fontosságú a TEIT kapcsolata a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.-vel (RHK Kft.) és a Paksi Atomerőmű Zrt.-vel (PA Zrt.), hiszen a Társulás kapcsot jelent a lakossághoz, tájékoztatási és ellenőrzési feladatot lát el. Ráadásul már 16 település érdekeit képviselik, hiszen Madocsa, Györköny és Dunapataj is csatlakozott soraikhoz.

A program elején Gáncs István, a TEIT alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd kezdetét vették a tudományos előadások. Elsőként Tokaji Sándor, az RHK Kft. beruházási igazgatóságának kollégája mutatta be a KKÁT bővítési munkálatait, az úgynevezett III. ütem 3-4. fázisát, melynek keretében 1 db négykamrás és 1 db ötkamrás modul kerül kiépítésre. Ezzel a KKÁT eléri végleges formáját, 8 modulban összesen 33 kamra kap helyet, így 17 716 kiégett kazetta kerülhet ide az atomerőműből átmeneti tárolásra. A legfontosabb fejlesztés, hogy a kezdeti 450 tárolócső helyett – melyekbe egyenként 1 kiégett fűtőelem kerül – már 703 darab tárolócsövet alakítanak ki kamránként, változatlan kamraméret mellett. Ez 33%-os növekményt jelent.

Dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója a sokak által látott „Csernobil” című sorozat kapcsán arról tartott előadást, hogy miért nem történhet meg Pakson hasonló katasztrófa. Paks II képviseletében Németh Szabolcs médiakapcsolatok osztályvezető a két új blokkról mutatott látványterveket és a beruházás aktualitásait is ismertette. Kiemelten beszélt emellett a szakember képzést szolgáló Paks II Akadémiáról és ösztöndíjról is, valamint a kommunikációban elért eredményeiket is bemutatta. Végezetül Vincze Bálint természetfotós a kabócákról tartott élvezetes előadást a hallgatóságnak.

Braun Zoltán, Györköny polgármestere hangsúlyozta, hogy a gyermekek bevonása is legalább olyan fontos a programokba, mint a felnőtteké, ezért az előadásokkal párhuzamosan vetélkedőn, játékokon, kézműves foglalkozáson vehetnek részt. Györkönnyel kapcsolatban azt emelte ki, hogy Magyarország 3000 településéből mindössze 10 tud felmutatni picefalut, ebből az ő településük az egyik. Éppen ezért természetes volt, hogy a program részét képezte egy bortúra is, melynek keretében megismerkedhettek a vendégek Györköny ezen jellegzetességével.

Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs osztályvezetője szintén a fiatal generációk bevonásáról beszélt a különböző programokba.
– A gyerekeknek is megvan a maguk információéhsége, akárcsak a felnőtteknek. Az idősebb korosztály feladata, hogy az ő szintjükön adjon át számukra tudást. Ezek mellett a nevelési feladat is fontos, többek között ezért is hirdettünk plakátkészítő-pályázatot a TEIT tagtelepülések iskoláinak olyan fontos témában, mint a víz világnapja – mondta az osztályvezető.

A plakátkészítő-pályázaton két korosztály közel 100 tanulója vett részt. Az alsósok közül Nagy Hanga Paksról szerezte meg az első helyet, míg a felsősök közül a Bodó Attila, Sinka Máté páros Tengelicről vihette haza az első helyért járó, értékes jutalmakat.

Forrás: RHK

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023. 01. 26., 08:05
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>
2023. 01. 30., 14:56
Így alakult a Duna és a Tisza vízállása hétfőre a hydroinfo.hu adatai alapján. Még >>>
2023. 01. 30., 10:35
A szívroham és a stroke valószínűsége 40 és 50 százalékkal alacsonyabb volt azok körében, akik ennyit gyalogoltak. Még >>>
2023. 01. 29., 17:35
Minden olyan rövid időn belül történt, hogy a két pilótának esélye sem volt a katapultálás folyamatának beindítására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK