2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

TEIT Családi Napot tartottak Györkönyben

2019. 10. 11., 10:16

A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) ebben az évben Györkönyben tartotta szokásos tájékoztató eseményét, a TEIT Családi Napot. A rendezvény célja, hogy a Paksi Atomerőmű és a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának (KKÁT) környezetében élő lakosság első kézből kapjon információkat a térségben zajló tevékenységekről.

Az rhk.hu beszámolója szerint Dr. Bálint József, a TEIT elnöke a rendezvény kapcsán kiemelte, hogy elsődleges fontosságú a TEIT kapcsolata a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.-vel (RHK Kft.) és a Paksi Atomerőmű Zrt.-vel (PA Zrt.), hiszen a Társulás kapcsot jelent a lakossághoz, tájékoztatási és ellenőrzési feladatot lát el. Ráadásul már 16 település érdekeit képviselik, hiszen Madocsa, Györköny és Dunapataj is csatlakozott soraikhoz.

A program elején Gáncs István, a TEIT alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd kezdetét vették a tudományos előadások. Elsőként Tokaji Sándor, az RHK Kft. beruházási igazgatóságának kollégája mutatta be a KKÁT bővítési munkálatait, az úgynevezett III. ütem 3-4. fázisát, melynek keretében 1 db négykamrás és 1 db ötkamrás modul kerül kiépítésre. Ezzel a KKÁT eléri végleges formáját, 8 modulban összesen 33 kamra kap helyet, így 17 716 kiégett kazetta kerülhet ide az atomerőműből átmeneti tárolásra. A legfontosabb fejlesztés, hogy a kezdeti 450 tárolócső helyett – melyekbe egyenként 1 kiégett fűtőelem kerül – már 703 darab tárolócsövet alakítanak ki kamránként, változatlan kamraméret mellett. Ez 33%-os növekményt jelent.

Dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója a sokak által látott „Csernobil” című sorozat kapcsán arról tartott előadást, hogy miért nem történhet meg Pakson hasonló katasztrófa. Paks II képviseletében Németh Szabolcs médiakapcsolatok osztályvezető a két új blokkról mutatott látványterveket és a beruházás aktualitásait is ismertette. Kiemelten beszélt emellett a szakember képzést szolgáló Paks II Akadémiáról és ösztöndíjról is, valamint a kommunikációban elért eredményeiket is bemutatta. Végezetül Vincze Bálint természetfotós a kabócákról tartott élvezetes előadást a hallgatóságnak.

Braun Zoltán, Györköny polgármestere hangsúlyozta, hogy a gyermekek bevonása is legalább olyan fontos a programokba, mint a felnőtteké, ezért az előadásokkal párhuzamosan vetélkedőn, játékokon, kézműves foglalkozáson vehetnek részt. Györkönnyel kapcsolatban azt emelte ki, hogy Magyarország 3000 településéből mindössze 10 tud felmutatni picefalut, ebből az ő településük az egyik. Éppen ezért természetes volt, hogy a program részét képezte egy bortúra is, melynek keretében megismerkedhettek a vendégek Györköny ezen jellegzetességével.

Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs osztályvezetője szintén a fiatal generációk bevonásáról beszélt a különböző programokba.
– A gyerekeknek is megvan a maguk információéhsége, akárcsak a felnőtteknek. Az idősebb korosztály feladata, hogy az ő szintjükön adjon át számukra tudást. Ezek mellett a nevelési feladat is fontos, többek között ezért is hirdettünk plakátkészítő-pályázatot a TEIT tagtelepülések iskoláinak olyan fontos témában, mint a víz világnapja – mondta az osztályvezető.

A plakátkészítő-pályázaton két korosztály közel 100 tanulója vett részt. Az alsósok közül Nagy Hanga Paksról szerezte meg az első helyet, míg a felsősök közül a Bodó Attila, Sinka Máté páros Tengelicről vihette haza az első helyért járó, értékes jutalmakat.

Forrás: RHK

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK