2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

TEIT: Sok változást hoz az új év

2018. 01. 14., 13:49

Vezérelvein nem, de eszközein szeretne változtatni a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) a lakosság tájékoztatása terén. A legfontosabb változatlanul a korrektség, de élni kell az új csatornák, modern kommunikációs eszközök adta lehetőségekkel – mondta Gáncs István alelnök a TEIT Balatonfüreden tartott találkozóján.

A Paksi Hírnök múlt szombaton megjelent cikkében azt írja, hogy a társulás alelnöke szerint nagyon sok változás vár a régióra, a beruházás felbolygatja a térség életét, a környékben lakóknak hosszú távon kell berendezkedni a nukleáris ipar szomszédságára, ezért a régió jogos igénye a megkülönböztetett státusz, azaz az, hogy a nukleáris ipar befogadójaként előnyöket is élvez.

– Szerencsére a TEIT-nek szerződéses alapon lehetősége volt tapasztalatokat gyűjteni külföldön működő, épülő és leszerelés alatt álló atomerőművek környezetében is – fogalmazott az alelnök, aki szerint a magyar gyakorlat a kommunikációban, a társadalmi kapcsolatok terén a világ élvonalában van.

Dr. Bálint József elnök azt mondta, kemény tárgyalások előtt áll idén a társulás, hiszen az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel év végén lejár a szerződése, a Paks II. Atomerőmű Zrt.-vel pedig még nincs. Az utóbbira vonatkozó tárgyalásokat megkezdték.

A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás szerződéstől függetlenül szeretné kivenni részét az új atomerőmű építésével kapcsolatos tájékoztató munkából – mondta az elnök. Hozzátette, a társaság vezetésétől megerősítést kaptak arról, hogy a TEIT-re számítanak habár a térségfejlesztés, a kiemelt tájékoztatás a Paksi Társadalmi Tanács 47 települését érinti.


Forrás: Vida Tünde / Telepaks.net

Az elnök beszámolója szerint, tavaly minden szerződésben vállalt feladatukat teljesítették, minden programot megvalósítottak, az elszámolás problémamentes volt az erőmű és az RHK Kft. esetében is. Az idei költségvetést a tavalyi szinten tervezik és nem számolnak bővüléssel a tagságot illetően sem – részletezte dr. Bálint József.

A TEIT ülésén résztvevő Süli János miniszter szerint meg fog pezsdülni a térség, hiszen komoly térségfejlesztés kapcsolódik az erőmű építéséhez. A fő teherviselő Paks lesz, mint legközelebb fekvő település, de szeretnék, ha osztozna az előnyökön és a hátrányokon a környékbeli településekkel.

– Szeretnénk minél több településen elhelyezni a dolgozókat, ott gondoskodni az ellátásukról, szeretnénk a térségben megtermeltetni a szükséges élelmezési alapanyagokat – vázolta Süli János. Azt mondta, alapvetően 47 településsel számolnak, de építenek a TEIT tapasztalataira, a kiépült kapcsolatra, hiszen a közvetlen környezetet képviseli, az ott élők ellátása napi információval, a véleményük megismerése fontos.

A miniszter arról is beszélt a településvezetőknek, hogy az atomenergia a politikai kampánynak színterévé vált, s ez az országgyűlési választásokig fokozottan így lesz. Mint hangsúlyozta, eltökélt szándék, hogy megépítik a két blokkot, mert az ország ellátásbiztonságának ez a záloga.

A kampány közeledtével felerősödtek az atomerőművet ért támadások. Gyakran jelennek meg minden realitást, valóságot nélkülöző információk, fontos, hogy az itt élők a lehető legteljesebb, legkorrektebb tájékoztatást kapják. Kulcskérdés, hogy az atomerőmű környékén élők elegendő információval rendelkezzenek és a TEIT ezt a szerepet már 25 éve betölti – fogalmazott dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója.

Annak érdekében, hogy a kapcsolat valóban élő legyen, minden évet közös értékeléssel és tervezéssel kezdenek. – A kihívások számosak, fel kell készíteni a társadalmat a bővítéssel járó feladatokra, hangsúlyozta dr. Kovács Antal, aki Hamvas István vezérigazgató mellett képviselte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-t a társulási ülésen.

Szabó Péter, Paks polgármestere emlékeztetett rá, hogy a szervezet tavaly volt 25 éves, s a jubileumi találkozón számba vették az eredményeit. – Azt gondolom az elkövetkezendő huszonöt évben hasonló eredményeket kell, hogy felmutasson a TEIT – mondta. Hozzátette, úgy gondolja, a társadalmi tanács léte ellenére fontos a társulás működése és az is, hogy a szervezetben, illetve általa a paksi érdekek és vélemények is hangot kapjanak.

Forrás: Telepaks.net

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK