2023. 09. 28. csütörtök
Vencel
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Tiltott áramvételezés helyett szerződésszegő betáplálás történt a D7-nél - Bolvári Ferdinánd sajtótájékoztatón tisztázta a helyzetet

Illés György Cinó  |  2023. 09. 14., 10:30

Az augusztus 30-ai képviselő testületi ülésen fogalmazott úgy dr. Filvig Géza polgármester, hogy „tiltott áramvételezés” történt a D7 vízparti közösségi háznál, amiért az áramszolgáltató kötbért szabott ki az épület ingatlankezelőjére, a Vagyonhasznosítási Kft.-re, amelyet azonban a közösségi házat fenntartó Kalocsai Gerillakertész Egyesületnek kell kifizetnie. A szóhasználat téves következtetéseknek adhatott alapot, amelyeket az egyesület elnöke, Bolvári Ferdinánd igyekezett – amint fogalmazott – „helyretenni” múlt pénteki sajtótájékoztatóján.

Amint a polgármesteri tájékoztató nyomán megírtuk: először mintegy 2,6 15 millió forintos bírságról volt szó – ezt a Vagyonhasznosítási Kft. kérelmére, méltányosságból 1,8 millióra mérsékelték.
A közösségi házat üzemeltető Gerillakertész Egyesület elnökének további mérséklést sikerült elérnie – tudtuk meg Bolvári Ferdinánd sajtótájékoztatóján, amelyen ismertette a történteket, és két kérést fogalmazott meg.

Az egyesületi elnök a tájékoztatón egyrészt azt kérte, hogy a városban elterjedt szóbeszédek tisztázása végett a polgármester, valamint a hírt a bejelentése nyomán közlő médium – nevesítve a KALOhírek – is tegye közzé:

SZABÁLYTALAN ÁRAMVÉTELEZÉS HELYETT ÉPP ELLENKEZŐLEG: SZERZŐDÉSSZEGŐ BETÁPLÁLÁS TÖRTÉNT AZ ÚJ NAPELEMRENDSZERBŐL.

A téves kifejezés az olvasókban azt a képzetet kelthette, hogy a D7 közösségi házban ’lopták’ volna az áramot, de erről szó sincs, csupán a tetőre szerelt új napelemparkot helyezték üzembe a megengedettnél korábban, aminek folytán mintegy 800 Kwh áramot termeltek be szabálytalanul a hálózatba.


Forrás: KALOhírek


Azt ugyanakkor elismerte:

JOGOS VOLT A KÖTBÉR KISZABÁSA, ÉS A TÖRTÉNTEKÉRT EGYEDÜL AZ EGYESÜLET A FELELŐS.

Másrészt – tekintettel arra, hogy az egyesület a város lakóinak érdekét szolgáló közérdekű tevékenységet folytat, és az általuk szerzett forrásból épített napelempark a város költségvetésében jelentős megtakarítást eredményez majd – azt kérte az önkormányzattól Bolvári Ferdinánd, hogy a kötbér terhét felerészben vállalja át a város, a másik felét pedig az egyesület ki tudja gazdálkodni.

Hozzátette: arra az esetre is van forgatókönyvük, hogyha elutasító választ kapnak, ami az önkormányzat szuverén döntése. Ez esetben az eddig ingyenesen nyújtott szolgáltatásokért lennének kénytelenek pénzt kérni, és a jelenleg jutányos bérleti és egyéb díjaikat a piaci árak figyelembevételével alakítanák ki.


Forrás: KALOhírek


Mi történt?

Bolvári Ferdinánd részletesen ismertette a történteket, előzményeivel együtt:

A kalocsai Gerillakertész Egyesület a tavalyi év folyamán 32 millió forintos támogatásban részesült a Magyar Kajak-Kenu Szövetség jóvoltából, a vízi turisztika és a kajak kenu sport feltételeinek javítása érdekében, szabad felhasználásra. Az egyesület a forrás egy részéből a gyerekek biztonságos vízre szállása érdekében új stéget épített ki, kisebb fejlesztéseket végeztek az épületen, amelyek az eredeti projekt forrásainak korlátozottsága miatt elmaradtak.
E mellett a válságos energetikai helyzetre tekintettel

JANUÁR ELEJÉTŐL MÁJUSIG MEGVALÓSULT EZ A NAPELEMES RENDSZER, KÖZEL 7 MILLIÓ FORINT ÉRTÉKBEN.

A kivitelező kiépítette, a kulcsok nálunk vannak, az egyesületünknél. A teljes beruházást mi felügyeletük, mi nyitottuk az ajtókat, tehát más nem fért hozzá semmihez. (...) Itt voltam, amikor átadták és a kivitelező arra kért, hogy itt van ez a szekrény, ezeket a kapcsolókat nem szabad piszkálni. Én ezt tudomásul is vettem.”Ismertette a történteket az egyesület elnöke, majd a bonyodalomra tért:

megindult a vízi turisztikai szezon kezdetével az élet itt a parton. Az udvarban voltak itt budapesti vízitúrázók, voltak iskolások, sárkányhajó bajnokságra készítettük fel az embereket. A nyáron két vízi turisztikai tábort is rendeztünk, tehát rengeteg ember, heti több száz gyermek és felnőtt fordult és fordul meg a napjainkig itt a D7-nél.”


Forrás: KALOhírek


Aztán, amikor augusztus elején az MVM szakemberei jöttek bekapcsolni a napelemes rendszert, a villanyóra alapján megállapították, hogy működik a napelemes rendszer, aminek nem volna szabad.

A KAPCSOLÓKAT VALAKI FELKAPCSOLTA, ÉS AZ INVERTER A NAPELEM-RENDSZERBŐL 800 KWH ÁRAMOT BETERMELT A RENDSZERBE, AMIT BÍRSÁGGAL SZOKTAK SÚJTANI.


Forrás: KALOhírek


Egy itt táborozó gyermek kapcsolta föl a kapcsolókat. Nem lényeges, hogy ki volt, az egyesületünk sem foglalkozik vele. A gyerek nem hibás! Nekem, mint az egyesület vezetőjének felelősségem van a dologban, amelyet elismerek és vállalok”– ismertette vizsgálatainak eredményét Bolvári Ferdinánd.


Forrás: KALOhírek

 

Az ilyen rendszerek üzembe helyezésének ütemezése, megfelelő engedélyezése azért fontos, mert a meglévő elektromos hálózatot nem méretezték a nyáron nagy teljesítményt leadó, egyre szaporodó napelem-rendszerek kiszolgálására, így azok nem kellően körültekintő beüzemelése a hálózat túlterhelését okozhatja, ez által fennakadásokat eredményezhet az áramellátásban. Ezért a termelés megindítását minden esetben a szolgáltató által végzett vizsgálatok, átadás-átvétel kell, hogy megelőzze, és az ellátásbiztonság szavatolása érdekében esetenként csak a szükséges hálózati fejlesztések elvégzése után kerülhet rá sor.
Egyeztetések a várossal és a szolgáltatóval

Augusztus 11 én kapták meg a Vagyonhasznosítási Kft. levelét, amelyben 1,8 millió forintos kötbér megtérítését kérték a Gerillakertész Egyesülettől.
Erre Jéri Tamás ügyvezetőtől az üggyel kapcsolatos dokumentumokba való betekintést kért, amit a város vezetésével való egyeztetés után meg is kapott.
Ebből tudta meg, hogy a Vagyonhasznosítási Kft. egy személyes meghallgatás nyomán már kapott 30% engedményt és 12 havi részletfizetési lehetőséget, amit a társaság elfogadott.

Az egyesület viszont a tevékenységét javarészt díjmentesen végző, közhasznú civil szervezetként további engedményért szeretett volna lobbizni, de a szolgáltató azzal utasította el, hogy nekik a Vagyonhasznosítási Kft.-vel van szerződéses kapcsolatuk, az egyesülettel – jogcím híján – nem tudnak tárgyalni.

Végül sikerült elérni egy újabb személyes meghallgatást, amihez a Vagyonhasznosítási Kft. felhatalmazására lett volna szükség. Jéri Tamás ügyvezető ilyen meghatalmazást adni nem tudott, de felajánlotta személyes részvételét az egyeztetésen.
Erre az egyeztetésre szeptember 7-én délelőtt 10 órakor Kecskeméten került sor, és eredményeként – Bolvári Ferdinánd szavaival –

egy nagyon gavalléros és korrekt ajánlatot tettek.”E SZERINT A 2,61 MILLIÓS TELJES KÖTBÉR 25%-ÁT, 652.500 FT KELL CSAK KIFIZETNI, AZT IS 24 HAVI RÉSZLETFIZETÉSI LEHETŐSÉG MELLETT.

Időközben a polgármester az egyesület elnökének részletes tájékoztatását kérte az ügyről, és segítségét is felajánlotta.

Az erre adott válaszlevélben Bolvári Ferdinánd arra kérte a polgármestert, hogy korrigálja, helyesbítse a testületi ülésen tett kijelentését, amely az egyesületüket rossz fényben tüntette föl.
E mellett a polgármestertől azt kérte: járjon közben annak érdekében, hogy a megfizetendő havi részletek felét vállalja át a Vagyonhasznosítási Kft., amit méltányosnak tartana, azok után, hogy a galibát okozó napelem-rendszerrel a városnak 32 millió forint vagyongyarapodást eredményeztek, és körülbelül havi 400.000 forinttal csökkenti a Kft. és ez által Kalocsa városának energetikai kiadásait.

Bolvári Ferdinánd a városvezetés korrekt hozzáállásáról is szólt, fölidézve, hogy amikor a beruházást előkészítették, fontos volt az időzítés, mert akkoriban jött ki az a kormányrendelet, hogy meg fogják szüntetni az éves szaldó elszámolás lehetőségét, ezért sok múlott a gyorsasságon.

Amikor a határidő lejárta előtti napon a polgármestert megkérték, hogy írja alá a kérelmet, hogy időben beérkezzen, ő szombat este nyolc órakor kinyitotta a Polgármesteri Hivatalt, elhozta a bélyegzőt, hogy a kivitelező még aznap éjfél előtt benyújthassa a kérvényt a kedvezőbb szaldós elszámolás érdekében.
Ugyanígy a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetője, Jéri Tamás is mindenben segítette az ügy megnyugtató rendezését – derült ki az elhangzottakból.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 07:10
Muzsikaszótól lesz hangos a város, amikor néptáncosaink színes forgataga a város hét pontján tart majd bemutatókat a Kalocsai Szüreti Felvonulás keretében. A helyszínek közt nyolc lovas kocsi szállítja majd a hagyományőrzőket, akik között talán már határon túliakat is láthatunk majd. Mutatjuk az időpontot és a helyszíneket!
2023-09-22 11:40:00
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 28., 10:12
Egy hónap múlva délután öt órakor már sötét lesz. Még >>>
2023. 09. 28., 09:14
Igazi C-vitamin bomba a piros csipkebogyó! Még >>>
2023. 09. 27., 16:56
A Kórházlelkészi Szolgálatának működése - mely a „Kéz a kézben” nevet kapta - jóval túlmutat a lelkipásztori szentségkiszolgáltatáson és az időszakos kórházi szentmiséken. Még >>>
2023. 09. 27., 10:33
Valaki kihasználta, hogy a vendégek nem zárták be az ajtót; az ismeretlen a szobából elemelt közel 150.000 forintot. Még >>>
2023. 09. 26., 12:16
Úgy tett, mintha megcsalt férjként rajtakapta volna az asszonyt és egy gázriasztó pisztollyal kirabolta a „házasságtörésben vétkes" férfi riválisát. Még >>>
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK