2022. 08. 08. hétfő
László
: 395 Ft   : 386 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Újra itt a dinnye, az érsekcsanádi, mézédes, családi! – Később indul, rövidebb lesz a dinnyeszezon, ne maradjon le róla!

Újra itt a dinnye, az érsekcsanádi, mézédes, családi! – Később indul, rövidebb lesz a dinnyeszezon, ne maradjon le róla!
Illés György Cinó  |  2021. 08. 05., 09:39

Az érsekcsanádi Kovács család fő profilja évtizedek óta a dinnyetermesztés. Ferenc, a családi vállalkozás vezetője már gyermekkora óta űzi. A magvetéstől a nyugtaadásig mindent a család tagjai végeznek, ami már becsülendő ritkaság. A korábbi évekhez hasonlóan a Markó Cukrászda teraszán árusított dinnyék mézédes zamatában a sokéves termesztői és kereskedői tapasztalat mutatkozik meg – meg kell kóstolni! Aki már vett tőlük dinnyét, azt valószínűleg nem kell rábeszélni. Mi is megkóstoltuk, mennyei! (X)

A kereslethez igazodó, rugalmas nyitvatartással, de reggel nyolctól ötig minden hétköznap, hétvégén a forgalomtól függően, de legalább délután három óráig, néha négyig-ötig is várja a vásárlókat a Markó Cukrászda udvarán kialakított dinnyeárusító hely, ahol a családi gazdálkodás keretében megtermelt dinnyét leggyakrabban nagymama és unokája árulja, vagy aki épp a családból ráér.


A MÉZÉDES TERMELŐI DINNYÉJÜKET NEM CSAK ITT, A HELLER-SAROKNÁL, HANEM SZERDÁN ÉS SZOMBATON A PIACON IS MEGVÁSÁROLHATJUK, AMÍG A KÉSZLET TART.

A fajtaválasztékban találhatunk egy fajta sötét héjú és kétféle csíkos héjú görögdinnyét, valamint egy magszegény fajtát, ez utóbbi szintén csíkos héjú.
E mellé kétféle sárgadinnyét is árulnak.

Ami mindben közös:

MIND TÖKÉLETESEN ÉRETT, MÉZÉDES, FRISS, ROPOGÓS, ZAMATOS DINNYE, A LEGJOBB ÁLLAPOTÁBAN SZÜRETELVE, OLYAN ILLATTAL ÉS ÍZVILÁGGAL, AMILYENNEL NAGYON RITKÁN LEHET TALÁLKOZNI, NE IS KOCKÁZTASSON MÁSHOL!


Kuriózum ugyanis, hogy a család – a környékben ma már egyedül – saját maguk által termelt dinnyét árulnak. A többi dinnyeárus ma már szinte kivétel nélkül viszonteladó, ami magában hordoz némi bizonytalanságot a minőséggel kapcsolatban.
Kovácsék viszont

MINDEN NAP A SAJÁT TERMŐFÖLDJEIKRŐL FRISSEN SZEDETT GYÜMÖLCSÖKKEL TÖLTIK FÖL A KÉSZLETET,

amely – mivel az ilyen jó dinnye mindig kapós – gyakran teljesen kimerül zárórára.
Ezért aztán

ÉRDEMES SIETNI, HOGY ODAÉRJÜNK, AMIKOR MÉG LEHET VÁLASZTANI!

Reggel nyolc-kilenc órakor azonban még zavarba ejtő a választék. Sőt, még a konyhára is

VÁSÁROLHATUNK LECSÓNAK VALÓT, TÖKÖT, CUKKINIT, SZINTÉN A CSALÁD SAJÁT TERMÉSÉBŐL.


Persze, a dinnye a fő termék: a zavarba ejtő választékból sokszor alig tudjuk kiválasztani a nekünk leginkább tetszőt. Ám ebben készséggel segítenek Kovács Ferencné szakavatott kezei és fülei-szemei, így biztosak lehetünk benne, hogy a legjobbat kapjuk.
De, ahogy elnéztük a véletlenszerűen félbe vágott dinnyéket, úgy látszott:

ITT NEM LEHET MELLÉNYÚLNI!

Pedig ez az év sem kedvezett igazán a dinnyetermesztőknek.
A tavalyi évhez hasonlóan idén is eléggé későn melegedett föl eléggé a talaj és a levegő, ami nem kedvez a nagy hőigényű dinnyének.
Aztán rövidebb időszakokra újra visszahűlt, amit dinnye növények nagyon megszenvednek – akár hetekre „elalszik” a palánta, azaz leáll a fejlődésben.
Később, az érési időszakban is jött néhány szokatlanul hűvös éjszaka, ami már elég a dinnyének, hogy vontatottabb legyen az érés.
Ezért Kovácsék is később hozták el Kalocsára az első idei dinnyéiket,

A HAZAI DINNYE CSAK NEMRÉG JELENT MEG A PIACON, DE MOSTANÁRA TÖKÉLETESEN BEÉRETT – MOST ÉRDEMES VÁSÁROLNI!


DE IGYEKEZNI KELL, MERT EBBEN A NAGY MELEGBEN GYORSABBAN IS LEFUT AZ ÉRÉS, LE NE MARADJUNK AZ „IGAZIRÓL”!

Azért megnyugtatásképpen annyit elárulhatunk, hogy augusztus végéig biztosan árusítják a Markó Cukrászda udvarán ezt a lédús nyári csemegét – a továbbiak az időjárás kegyein múlnak.

Igaz, ma már elég jó módszerek vannak a szezon megnyújtására, és gyakran kedvez ennek az időjárás is – hogy legalább valami előnye legyen a klímaváltozásnak –, de

HA A HŐMÉRSÉKLET NAPI MINIMUMA 10 FOK ALÁ SÜLLYED, AKKOR A DINNYÉNEK VÉGE…

A dinnye egyébként rendkívül egészséges gyümölcs, és az ilyen forró napokban szükséges, a szokásosnál is fontosabb folyadékpótlásnak talán a legkellemesebb módja.
Úgyhogy

ITT A DINNYESZEZON! MOST EGYEN MNDENKI MINÉL TÖBB MÉZÉDES DINNYÉT!
VEGYÉK EGYENESEN AZ ÉRSEKCSANÁDI TERMELŐ KEZÉBŐL, A KOSSUTH LAJOS UTCA ÉS A PATAJI ÚT KERESZTEZŐDÉSE KÖZELÉBEN TALÁLHATÓ MARKÓ CUKRÁSZDA UDVARÁN!


Hazabeszélünk?
Hát persze! Ott az iksz, amely jelzi, hogy támogatott tartalom…
Pont mint tavaly.
De

HA NEM VOLNA IGAZ, AMIT ÍRTUNK, AKKOR VAJON KAPOTT-E VOLNA A CIKKÜNK 694 KEDVELÉST?!

Ha kóstolta, és ízlett, ossza meg és lájkolja Ön is!(Támogatott tartalom)

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-07-31 09:20:00
Szakmáron iskolaépület és tornaterem, az önkormányzat harkányi üdülője és óbányai diákszállója megújítása, az elbontott romos házak helyén épült új, korszerű játszótér és szabadidő park építése fémjelzi a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) által biztosított pályázati, összesen 72,8 millió forint hatékony felhasználását.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 07., 18:27
Egy nigériai férfi és két magyar nő alkotta csaló banda hálózta be az eddig ismeretlen számú áldozatokat, összesen több tízmillió forintos értékű kárt okozva nekik. Még >>>
2022. 08. 07., 09:17
Személyautó és motoros ütközött össze Kecskemétnél. Egy 21 éves férfi életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 07., 08:55
A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 2022. augusztus 7-én 4 óra körül az 53-as számú főút 50-es kilométerénél - Kiskunhalasnál - egy személyautó és egy kisbusz eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 06., 15:30
A rendelet szerint már az állami tulajdonú erdőben is csak ajánlás a vágásérettségi kor, gyorsan növő fafajoknál tíz, lassan növőknél húsz évvel a vágásérettség előtt is kitermelhető a fa. Még >>>
2022. 08. 06., 08:28
Szombaton eleinte a hőség, majd egy érkező hidegfront okozhat kellemetlen panaszokat az arra érzékenyek körében. Még >>>
2022. 08. 05., 17:24
A miskei elágazás közelében félpályás útlezárás mellett helyszínelnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés