2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Valószínűleg Foktő és Uszód között épül az új Duna-híd

Zsiga Ferenc  |  2015. 06. 17., 10:28

Június 16-án, kedden a Paksi Erzsébet Nagyszálló adott helyet annak a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter részvételével tartott, nem sajtó nyilvános tanácskozásnak, amelyen a Paksi Atomerőmű körüli 41 település polgármestere az érintett parlamenti képviselőkkel közösen alakított úgynevezett Társadalmi Tanácsot. A Tanács ülésén hivatalosan is bejelentették: Kalocsa térségében új Duna-híd épül, a létesítmény előkészítése megkezdődött.

A Tanács elnöke Süli János Paks polgármestere és Lázár János lett. A Társadalmi Tanács célja, hogy nyomon kövesse a Paks II. beruházás előkészítését, majd megvalósítását, közvetlen kapcsolatot létesítsen a kormány és a környékbeli települések között.

A Tanács alakuló ülésen részt vett még  Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Aszódi Attila kormánybiztos és Bán Tamás, az MVM Paks II. Zrt. új vezérigazgatója. Lázár János Tasó Lászlót mint az új Duna-hídért is felelős államtitkárt mutatta be.

A tanácskozásról kiadott közlemény tanúsága szerint a térségben élők érdekeit képviselő polgármesterek egyöntetűen támogatják az új blokkok építését.

A térség fejlesztésére a Kormány 2015-re egy milliárd forintot különített el – jelentette be Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: várja a települések terveit, javaslatait a források hatékony felhasználására.

A Tanács ülését követően Font Sándor, térségünk országgyűlési képvelője a tervezett Duna-híddal kapcsolatban fontos információkat osztott meg a Korona rádióval. Az ott elhangzottak szerint a híd hossza 750-800 méter, teherbírása 40 tonna lesz.

A híd nagy valószínűséggel Foktő és Uszód, a Duna túlsó oldalán Dunaszentgyörgy és Paks között között épül meg.

A tervezési és előkészítése munkálatok elkezdődtek, a fizikai megvalósítását 2017-ben kell elkezdeni és 2018-ban, tehát a Paks II. építésének megkezdésével egy időben szeretnék befejezni. A határidő szoros, de ha esetleg egy fél évet késnek, még az is jelentős eredmény, hiszen a Paks II. építése 4-5 évig is eltart.

A kétszer 3,5 méteres, plusz 1,5 méteres leállósávú híd két oldalán kerékpár út is vezet. Ennek a változatnak a forrás igénye 40 milliárd forint, ám ha a hídon vasúti pályát is átvezetnek, az a költségeket további 32 milliárd forinttal növeli. Mindkélt változat esetében komoly elemzések történnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés