2022. 01. 19. szerda
Márió, Sára
: 356 Ft   : 314 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Városgazda rendszer indult Kalocsán – A telefon mellett már e-mailben, vagy Messengeren is jelezhetjük a fölmerülő aggályokat

Illés György Cinó  |  2021. 03. 04., 14:32

Tegnap, szerdán délelőtt 11 órakor a városháza kis házasságkötő termében dr. Filvig Géza polgármester több témakörben tartott sajtótájékoztatót. Ezek egyike volt a március elsejétől útjára indított városgazdai rendszer bemutatása. A városgazda rendszernek a kor technikai vívmányainak segítségül hívásával történt újraindításától a városvezetés azt várja, hogy a közterületek és a város üzemeltetése kapcsán felmerülő problémákról a lakosság észrevételei gyorsabban, hatékonyabban juthatnak majd el az illetékesekhez.

A polgármesteri sajtótájékoztatón három témát érintett dr. Filvig Géza: bejelentette, hogy március elseje óta elfogadott költségvetése van városunknak, szólt arról, hogy bonyodalmak közepette készítik elő a meszesi kerékpárút sürgető felújítását, és arról is tájékoztatott, hogy március elsejétől újra városgazda rendszer működik Kalocsán. A városgazdai rendszer nem ismeretlen városunkban, már 2015. év elején is korábban elhalt hagyomány fölélesztése céljából neveztek ki városgazdát, akkor Korsós Csaba személyében. A szolgálatot most új szemléletben, a korszerű technikai lehetőségek kihasználásával, két munkatárssal szervezték meg – erről alább részletesen írunk.

A költségvetés megalkotásának körülményeiről és fő számairól tegnap már írtunk, és a Meszesi kerékpárút felújításának tervéről illetve előkészületeiről is önálló cikkben számolunk be.

A harmadik témakörként ismertetett városgazda rendszer bevezetésének okairól Filvig Géza elmondta:

Fontos, hogy az emberek úgy érezzék, hogy a Hivatal értük dolgozik, s hogy minél élhetőbb, minél komfortosabb legyen a város.”


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A közterületekkel kapcsolatban nagyon aktívak és érzékenyek a lakók – konstatálta örömmel a polgármester, mivel ez fontos visszajelzés számukra, és megkönnyíti a munkájukat.

A KALOCSÁN MÁRCIUS ELSEJÉTŐL MŰKÖDŐ VÁROSGAZDA RENDSZER FELADATAIT A KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐK VÉGZIK.

Az ő munkájuk eddig abból állt, hogy járták a közterületeket, ellenőrizték, betartatták a szabályokat. A funkció beindításával bővültek a városgazda feladatai:

IMMÁR KÖZVETLENÜL HOZZÁJUK IS LEHET FORDULNI A VÁROS KÖZTERÜLETEIT ÉRINTŐ ÉSZREVÉTELEKKEL.

E célra egy email címet is létrehoztak:

varosgazda@kalocsa.hu

Ez egy hivatalos bejelentési forma, amelyről a bejelentő választ is fog kapni visszaigazolásképpen.
A városgazda feladatait a városunkban eddig is tevékenykedő két közterület-felügyelő, Tamás Péter és Szűcs Zsolt látja el, akik e célra hivatali mobiltelefonszámmal is rendelkeznek, és a hozzájuk tartózó számon munkaidőn kívül is fogadják a bejelentéseket.
Emellett egy Messenger vonalon is be lehet majd jelenteni problémákat. Igaz, ez nem hivatalos forma, ahhoz a postai utat, vagy az e-mail lehetőségét kell választani, azonban

A LEGGYORSABB VALÓSZÍNŰLEG EZ A MESSENGER VONAL LESZ,

hiszen a közterületeken járva-kelve mobil telefonjával bárki készíthet egy képet, lefotózva a közterületi problémát, amelyet jelezni szeretne, és azt pillanatok alatt továbbíthatja a városgazdáknak. A lényeg, hogy minél előbb eljusson a megfelelő helyre az információ.

A város közterületeivel kapcsolatos problémákat sokan eddig is a Facebook-oldalukon osztották meg, így lassabban jutott el az információ a városüzemeltetés letéteményeseihez. Ezzel szemben a városgazdák tevékenysége hatékony, gyors ügyintézést tesz lehetővé.
Ugyanis ők

a beérkezett észrevételeket ugyanis azonnal továbbítják a megfelelő helyre,

legyen szó akár a Vagyonhasznosítási Kft. hatáskörébe tartozó problémáról, akár valamely szolgáltató illetékességi területéről.
További előny, hogy így már nem a bejelentőnek kell kiderítenie, hogy ki az adott probléma „gazdája”, hova kell eljuttatnia az információt. E helyett a 30/563-8658, valamint a 30/788-6526 számokon tehetünk bejelentést, a bejelenteni kívánt dolog jellegétől függetlenül.

Ezenkívül egy Facebook oldalon is elérhetőek lesznek a városgazdák, oda küldhetjük a Messenger üzeneteket.
A Messenger elérhetőséget hamarosan közzéteszik.


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Filvig Géza abban reménykedik, hogy a most elindított rendszer jelentősen meggyorsítja és megkönnyíti a közterületi problémák orvoslását, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy

a városgazda nem varázsló! Ne azt várják el, hogy lefotóznak valamit, elküldik a Messengeren, és akkor egy óra múlva rendben lesz!”
Ehelyett befogadják majd az igényt, visszajelzést küldenek, továbbítják az igényt, és nyomon is követik azt, a Polgármesteri Hivatal és a város apparátusa pedig azon lesz, hogy minél előbb megoldják a felmerülő gondokat.
A polgármester kiemelte továbbá, hogy

A PANASZOKAT MUNKAIDŐN KÍVÜL, SŐT AKÁR HÉTVÉGÉN IS ELJUTTATJÁK A VÁROSGAZDÁKHOZ.

Filvig Géza elmondta: a két munkatárs vállalta a városgazdai teendőkkel járó többletfeladatot, amiért emelt javadalmazásban is részesülnek.

A POLGÁRMESTER REMÉNYÉT FEJEZTE KI, HOGY A LAKOSSÁG NEM FOG VISSZAÉLNI EZEKKEL A LEHETŐSÉGEKKEL,

és munkaidőn kívüli, hétvégi, ne adj’ Isten ünnepnapokra eső alkalmakon csak valóban rendkívül fontos és sürgős esetekben használják majd ezeket a csatornákat.
Arra is rámutatott: vannak olyan helyzetek, amikor szükséges az azonnali elérés, mint például egy csőtörés, vagy hasonló üzemzavar esetén.

Filvig Géza arra számít, hogy a kezdeti időszakban rengeteg bejelentés fog érkezni, de azokat is igyekeznek minél hamarabb feldolgozni. A későbbiekre nézve pedig azt reméli, hogy ki fog alakulni egy jól működő és nem túlterhelt rendszer, amely megkönnyíti az illetékesek munkáját, a lakosságnak pedig, hogy az észlelt hiányosságokkal kapcsolatos észrevételeiket megtegyék.

E nélkül maradna a hagyományos forma, a hivatalos levél – ez azonban lassú és körülményes megoldás, mivel a levél beérkezése is késedelemmel jár, majd azt az önkormányzatnál iktatják, majd akár újabb több nap is eltelhet, mire az illetékes asztalára kerül a probléma.

Felgyorsult a világunk, ezt próbáljuk követni ezzel a lépéssel” – jelentette ki a polgármester, hozzátéve, hogy a későbbiekben, ha ez szükséges lesz, akkor a tapasztalatok fényében kapacitásbővítéssel, vagy más alkalmas eszközzel korrigálják majd a most útjára bocsátott rendszert.

A sajtótájékoztató témáiról közéleti Facebook-oldalán bejegyzést is közzétett Filvig Géza, amelyben a városgazdai tisztséggel kapcsolatban hamarosan további tájékoztatást ígért.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>
2022. 01. 19., 10:43
Online kérdőíves kutatás keretében kérdezik a kalocsai ifjúságot. Most mondjátok, srácok, lányok! Még >>>
2022. 01. 19., 07:37
A Kalocsa Vagyon Kft. munkatársai a mai napon is folytatják a vegetációs időszakra ütemezett fagondozásokat. Még >>>
2022. 01. 18., 19:06
Főképp az ország északi, északnyugati részén okozott károkat a viharos szél. Folyamatosan csörögtek a Katasztrófavédelem telefonjai. Még >>>
2022. 01. 18., 18:11
Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés