2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Megszületett Kalocsa város 2021. évi „covidos költségvetése” – Valamennyi intézmény stabilan működhet

Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 03., 15:59

Fontos bejelentések hangzottak el dr. Filvig Géza polgármester március 3-i sajtótájékoztatóján, amelynek legfajsúlyosabb témája a város 2021. évi, a különleges jogrend ideje alatt született költségvetése volt. A több szempontból is rendhagyó városi büdzsé egyik legfontosabb erénye, hogy az önkormányzat valamennyi intézménye működéséhez biztosítja a szükséges forrást. Ugyan a veszélyhelyzetre figyelemmel a polgármester formálisan egy személyben hozta meg a költségvetés március 2-i hatályba lépéséhez szükséges döntést, ám azt a december óta tartó képviselői egyeztetések, majd a valamennyi képviselő részvételével, február 24-én tartott, részletekbe menő vita előzte meg. A polgármester, mint kiderült, a jogi értelemben nem létező Meszesi kerékpárút körüli anomáliákról és az újonnan létrehozott városgazda szolgálatról is tájékoztatást adott. Ez utóbbi két témáról külön cikkben számolunk be.

Dr. Filvig Géza a költségvetésről szólva elmondta:

a veszélyhelyzet miatt idén nem a szokásos módon történt a város 2021. évi költségvetésének elfogadása, ugyanis a képviselő-testület és annak bizottságai nem ülésezhettek.

A jegyző törvényi kötelezettségének eleget téve február 15-ig összeállította a költségvetés tervezetét, és azt jóváhagyásra benyújtotta.
Már a költségvetés előzetes tervezésénél sejteni lehetett, hogy a koronavírus-járvány miatt nem lesz lehetőség a jelenléti szavazásra, és vélhetően a különleges jogrend szabályai lesznek érvényben. Ezt figyelembe véve már december hónapban úgy kezdődött meg a büdzsé tervezése, összeállítása, hogy valamennyi képviselőt tájékoztatta arról: bárki észrevételt, javaslatot tehet, sőt, várja a költségvetéssel összefüggő javaslatokat, és természetesen maga is tájékoztatást ad majd a készülő költségvetésről.
Miután a jegyző összeállította a tervezetet, február 24-én, valamennyi képviselő részvételével informális ülésen mutatta be a költségvetést. Az ülésen nagyon sok kérdés elhangzott és megválaszolásra került, ám azon csak dr. Körmendi Szabolcs és dr. Vincze András tett módosító javaslatot.

A két javaslatot elfogadta és azt beépítették a végleges költségvetésbe.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A polgármester leszögezte: nagyon nehéz év lesz az idei, mert a főösszegét tekintve 4,5 milliárd forintos költségvetésen a központi költségvetés és a helyi adózók bevételkiesései is értelemszerűen nyomot hagynak.

Dr. Filvig Géza ennek érzékeltetésére kifejtette:

2020-ban, -tehát már a koronavírus-járvány sújtotta időszakban - a város helyi adóbevételei csak 598 millió 576 ezer forintot tettek ki, míg egy évvel korábban ez az összeg 791 millió forint volt.A város e tekintetben a 2014. évi helyi adóbetétel szintjére esett vissza.

A városvezető emlékeztetett: ez is azt mutatja, hogy a város mennyire ki van téve a helyi vállalkozások teljesítőképességének. Ennek fényében is fontos, hogy az önkormányzat minden lehetséges eszközzel támogassa a helyi gazdasági élet szereplőit.

A polgármester aláhúzta: a költségvetés összeállításánál legfőbb cél a város komplex működtetésének biztosítása volt, és hogy a törvény erejénél fogva rá rótt kötelező feladatait a lehető legmagasabb szinten teljesítse, miközben lehetőségeihez mérten az önként vállalt feladatainak is tegyen eleget.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Dr. Filvig Géza itt tért ki arra, hogy sajnálatos módon egy intézménynél, a múzeumnál létszámcsökkentést kellett végrehajtani. Ez azt jelenti, hogy a vezetővel történt egyeztetetés után a múzeum 16 fős létszámát 9 főre csökkentették, hogy a város gazdálkodása stabil maradhasson.

A polgármester e témánál később elmondta, hogy természetesen humánusan, az érintett 7 munkatárs más munkahelyeken való elhelyezését, illetve átképzését segítve igyekszik eljárni a város.

Mint elhangzott, városüzemeltetési feladatokra a tavalyi összeget, 380 millió forintot fordít az önkormányzat, és a szociális juttatásokat is a tavalyi szinten tartja, erre a célra 125 millió forint áll rendelkezésre.

A városvezető számokkal is bemutatta, hogy például a polgármesteri hivatal működésére az állami normatíván felül 91 millió forintot költ a város, ami a központilag finanszírozott összeg 30 százaléka. A Szociális Központnál 57 millió, az óvoda-bölcsődénél 40 millió forinttal egészíti ki a működési költségeket az önkormányzat, saját bevételei terhére, ami a két intézmény teljes költségvetése 20, illetve 10 százalékát teszi ki.

A legnagyobb hozzájárulás a Művelődési Központ esetében jelentkezik, ott 51 millió forintot ad a város, ami az intézmény költségvetésének 61 százaléka.
A Viski Károly Múzeumnál ez a számpár 21 millió forint és 45 százalék. A közétkeztetéshez 26 millió forinttal járul hozzá a város, ami a kiadások 17 százalékát jelenti.

Dr. Filvig Géza kérdésre válaszolva elmondta: az önkormányzat két cége, a Vagyonhasznosítási Kft. és a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. nem kerül több pénzébe a városnak, mint amit korábban az általuk most ellátott feladatokra tavaly költöttek.

A polgármester fontosnak tartotta kijelenteni, hogy beruházás nem marad el a városban. Ám a működési kiadásokat figyelemmel kísérik, és

ha esetleg olyan helyzet alakul ki, a költségvetés módosításra kerül a folyamatos és biztonságos működés érdekében.

Dr. Filvig Géza kérdésre válaszolva kifejtette, a város egyedül a gépjármű adó kiesésével számol, ami 63 millió forint, ugyanis az úgynevezett szolidaritási adó és más központi adóelvonások Kalocsát nem érintik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK