2022. 01. 25. kedd
Pál
: 361 Ft   : 319 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Megszületett Kalocsa város 2021. évi „covidos költségvetése” – Valamennyi intézmény stabilan működhet

Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 03., 15:59

Fontos bejelentések hangzottak el dr. Filvig Géza polgármester március 3-i sajtótájékoztatóján, amelynek legfajsúlyosabb témája a város 2021. évi, a különleges jogrend ideje alatt született költségvetése volt. A több szempontból is rendhagyó városi büdzsé egyik legfontosabb erénye, hogy az önkormányzat valamennyi intézménye működéséhez biztosítja a szükséges forrást. Ugyan a veszélyhelyzetre figyelemmel a polgármester formálisan egy személyben hozta meg a költségvetés március 2-i hatályba lépéséhez szükséges döntést, ám azt a december óta tartó képviselői egyeztetések, majd a valamennyi képviselő részvételével, február 24-én tartott, részletekbe menő vita előzte meg. A polgármester, mint kiderült, a jogi értelemben nem létező Meszesi kerékpárút körüli anomáliákról és az újonnan létrehozott városgazda szolgálatról is tájékoztatást adott. Ez utóbbi két témáról külön cikkben számolunk be.

Dr. Filvig Géza a költségvetésről szólva elmondta:

a veszélyhelyzet miatt idén nem a szokásos módon történt a város 2021. évi költségvetésének elfogadása, ugyanis a képviselő-testület és annak bizottságai nem ülésezhettek.

A jegyző törvényi kötelezettségének eleget téve február 15-ig összeállította a költségvetés tervezetét, és azt jóváhagyásra benyújtotta.
Már a költségvetés előzetes tervezésénél sejteni lehetett, hogy a koronavírus-járvány miatt nem lesz lehetőség a jelenléti szavazásra, és vélhetően a különleges jogrend szabályai lesznek érvényben. Ezt figyelembe véve már december hónapban úgy kezdődött meg a büdzsé tervezése, összeállítása, hogy valamennyi képviselőt tájékoztatta arról: bárki észrevételt, javaslatot tehet, sőt, várja a költségvetéssel összefüggő javaslatokat, és természetesen maga is tájékoztatást ad majd a készülő költségvetésről.
Miután a jegyző összeállította a tervezetet, február 24-én, valamennyi képviselő részvételével informális ülésen mutatta be a költségvetést. Az ülésen nagyon sok kérdés elhangzott és megválaszolásra került, ám azon csak dr. Körmendi Szabolcs és dr. Vincze András tett módosító javaslatot.

A két javaslatot elfogadta és azt beépítették a végleges költségvetésbe.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A polgármester leszögezte: nagyon nehéz év lesz az idei, mert a főösszegét tekintve 4,5 milliárd forintos költségvetésen a központi költségvetés és a helyi adózók bevételkiesései is értelemszerűen nyomot hagynak.

Dr. Filvig Géza ennek érzékeltetésére kifejtette:

2020-ban, -tehát már a koronavírus-járvány sújtotta időszakban - a város helyi adóbevételei csak 598 millió 576 ezer forintot tettek ki, míg egy évvel korábban ez az összeg 791 millió forint volt.A város e tekintetben a 2014. évi helyi adóbetétel szintjére esett vissza.

A városvezető emlékeztetett: ez is azt mutatja, hogy a város mennyire ki van téve a helyi vállalkozások teljesítőképességének. Ennek fényében is fontos, hogy az önkormányzat minden lehetséges eszközzel támogassa a helyi gazdasági élet szereplőit.

A polgármester aláhúzta: a költségvetés összeállításánál legfőbb cél a város komplex működtetésének biztosítása volt, és hogy a törvény erejénél fogva rá rótt kötelező feladatait a lehető legmagasabb szinten teljesítse, miközben lehetőségeihez mérten az önként vállalt feladatainak is tegyen eleget.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Dr. Filvig Géza itt tért ki arra, hogy sajnálatos módon egy intézménynél, a múzeumnál létszámcsökkentést kellett végrehajtani. Ez azt jelenti, hogy a vezetővel történt egyeztetetés után a múzeum 16 fős létszámát 9 főre csökkentették, hogy a város gazdálkodása stabil maradhasson.

A polgármester e témánál később elmondta, hogy természetesen humánusan, az érintett 7 munkatárs más munkahelyeken való elhelyezését, illetve átképzését segítve igyekszik eljárni a város.

Mint elhangzott, városüzemeltetési feladatokra a tavalyi összeget, 380 millió forintot fordít az önkormányzat, és a szociális juttatásokat is a tavalyi szinten tartja, erre a célra 125 millió forint áll rendelkezésre.

A városvezető számokkal is bemutatta, hogy például a polgármesteri hivatal működésére az állami normatíván felül 91 millió forintot költ a város, ami a központilag finanszírozott összeg 30 százaléka. A Szociális Központnál 57 millió, az óvoda-bölcsődénél 40 millió forinttal egészíti ki a működési költségeket az önkormányzat, saját bevételei terhére, ami a két intézmény teljes költségvetése 20, illetve 10 százalékát teszi ki.

A legnagyobb hozzájárulás a Művelődési Központ esetében jelentkezik, ott 51 millió forintot ad a város, ami az intézmény költségvetésének 61 százaléka.
A Viski Károly Múzeumnál ez a számpár 21 millió forint és 45 százalék. A közétkeztetéshez 26 millió forinttal járul hozzá a város, ami a kiadások 17 százalékát jelenti.

Dr. Filvig Géza kérdésre válaszolva elmondta: az önkormányzat két cége, a Vagyonhasznosítási Kft. és a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. nem kerül több pénzébe a városnak, mint amit korábban az általuk most ellátott feladatokra tavaly költöttek.

A polgármester fontosnak tartotta kijelenteni, hogy beruházás nem marad el a városban. Ám a működési kiadásokat figyelemmel kísérik, és

ha esetleg olyan helyzet alakul ki, a költségvetés módosításra kerül a folyamatos és biztonságos működés érdekében.

Dr. Filvig Géza kérdésre válaszolva kifejtette, a város egyedül a gépjármű adó kiesésével számol, ami 63 millió forint, ugyanis az úgynevezett szolidaritási adó és más központi adóelvonások Kalocsát nem érintik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 25., 15:57
A Kalocsai Járásbíróság gyorsított eljárásban öt év börtönre, és tíz év kiutasításra ítélt egy 31 éves ukrán férfit, akit embercsempészés miatt állított az ügyészség bíróság elé. Még >>>
2022. 01. 25., 15:16
A Petőfi Zenei Díjakat a Duna Televízión közvetített ünnepség keretébe adták át vasárnap. Még >>>
2022. 01. 25., 13:19
Teljes terjedelmében égett egy személyautó az 5409-es út 2-es kilométerénél, Kiskunmajsa közelében. Még >>>
2022. 01. 25., 11:55
A Dunapatajhoz tartozó tó és környezete, az elmúlt néhány év során soha nem látott, többszáz millió forintos fejlesztésen esett át, de még átadásra sem kerül egy-egy beruházás eredménye, Dusnoki Csaba polgármester és csapata már a következőt tervezi. Még >>>
2022. 01. 25., 09:35
A rendőrség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt feljelentést tett az illetékes ügyészségen. Még >>>
2022. 01. 24., 17:59
Számos médium közölte a gyászhírt, a Kossuth Rádió adását megszakítva tájékoztatott olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk halálhíréről. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés