2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Vendéglátósok a koronavírus szorításában- „Ha nem szigorítanak tovább, ételkiszállítással túlélhetjük!”

Zsiga Ferenc  |  2020. 11. 30., 08:34

Néhány kalocsai vendéglátóhelyet arról kérdeztünk, az éttermek, kávézók bezárása, csak az étel szigorú szabályok szerinti helyben történő átvétele, kiszállítása milyen hatással van a forgalmukra, a kényszer szülte helyzethez, az esetleg hosszabb ideig tartó korlátozásokhoz miként alkalmazkodnak? Hovatovább, mindez mekkora hatással van, lehet a vállalkozásuk jelenéré, jövőjére? Lássuk, mit mondanak!

Kék Duna Vendéglő

Először az egy éve a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „Év vendéglátója” címmel kitüntetett Szávai Zsolt és felesége, Szávai-Ruszinkó Alexadra nevéhez kötődő, páratlan fekvésű Kék Duna Vendéglőben jártunk. November 27-én, pénteken 11:30 óra körül a borongós idő, szitáló eső ellenére néhányan az acélszürke, itt-ott szél tépázta víztükörben gyönyörködtek, sétáltak, miközben egy autó kigurult, egy másik beáll a nyáron zsúfolásig teli parkolóba. Az egyik ismerős nagy sietve a szépen becsomagolt, négyszemélyes tálat óvatosan helyezte a csomagtartóba. Csak intett, és máris indult, hogy még az ötperces út hazáig se rontson a frissen elkészített étel minőségén. A személyzeti bejárónál parkoló kiszállító autókba is folyamatosan pakoltak, de mint a bejárat előtt maszkban fogadó Szávai Zsolt és felesége, Szávai-Ruszinkó Alexandra elmondta: minden kiszállított menü, egyedi megrendelés számít, hiszen mások mellett a vendéglátó szakmát is súlyosan érintő korlátozások közepette nem csak az elkészített étel minőségéért, de a náluk dolgozók szociális és anyagi biztonságáért is felelősséget éreznek. A koronavírus első hulláma alatt összegyűjtött tapasztalatokat most jól tudják kamatoztatni, de ami a legfontosabb: a törzsvendégek kitartanak, ha nem tudnak beülni, akkor kiszállításra kérik az ételt. A járvány első hulláma alatt a korábbi, hasonló időszakban tapasztalt forgalmuknak csak közel 50-60 százalékát érik el, pedig a nyár elején már egy kicsit fellélegezhettek. A higiéniai és járványügyi szabályok fokozott betartása miatt kisebb forgalom, nagyobb kiadás mellett dolgoznak, de mindenki tovább végezheti a munkáját. Szerencsére a kialakult helyzethez való rugalmas alkalmazkodást a vendégek is értékelik és kitartanak. Részükről érkezett az igény, hogy a népszerű vasárnapi büféasztalos ebédet valahogy mégiscsak tartsák fenn. Ezt is megoldották, a vendég az előre megadott ételsorból egy képzeletbeli büféasztal kínálatából választhat, csakhogy most nem tányérra kerül az étel, hanem azt fogásonként, kulturáltan becsomagolják, és máris indul a kocsi, hogy a megbeszélt időpontban a terített asztalra kerüljön. A házaspár egyetértett abban: ugyan a vírus elleni óvintézkedések elkerülhetetlenek voltak, közös erővel és megegyezéssel, a munkatársakkal, vendégekkel még szorosabban együttműködve, együttgondolkodva sikerülhet annyi bevételt realizálni, hogy a várhatóan megugró karácsonyi megrendelésekkel együtt ezt az időszakot is átvészelik majd.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek



Il Primo

A sétáló utca jellegzetes, modern stílusú étterme, az Il Primo ajtaja nyitva volt, a szájmaszk kötelező használatára figyelmeztető tábla persze ott is felkerült. Az egyik vendég éppen az előrecsomagolt étellel távozott. A kapualjban parkoló kiszállító autóba is pakoltak, ami azt mutatta, itt sem állt meg az élet, a törzsvendégek, vagy az olasz ételkülönlegességek kedvelői az új módihoz alkalmazkodnak. Szirákiné Buzai Klára tulajdonos - vezető távollétében Varga László felszolgáló tájékoztatott. Mint mondta, szerencsére a helyzet kezeléséhez a vírus első hulláma mind az étterem dolgozóinak, mind a vendégeknek kellő rutint adott. A vendégek vagy bejönnek az előre megrendelt ételért, menüért, vagy kiszállítást kérnek. Az étterem központi elhelyezkedése miatt gyakori, hogy a munkatársaknak csak néhány házzal odébb kell kopogtatni, így szinte a tűzhelyről levett étellel érkeznek. Mint elhangzott, az Il Primo vasárnap zárva tart. A hét többi napján, 13 óráig, vagy amíg a menü tart, csak annak a kiszállítása történik. Délután már teljes egészében az egyedi megrendeléseket teljesítik, ilyenkor a helyszínen kártyás fizetésre is lehetőség van. Minden héten vannak akciók, ezeket az Il Primo Facebook oldalán lehet követni. Népszerűek az előre rendelt tálak is. Ezekre a megrendelést, a különleges alapanyagok miatt célszerű egy-két nappal korábban leadni. Rendelést telefonon lehet leadni, de előfordult már, hogy az igényt a közösségi médián keresztül továbbították. A vendégforgalom visszaesése ellenére az Il Primo valamennyi munkatársa – igaz, csökkentett munkaidőben - tovább dolgozik, de a munkahelye mindenkinek megmaradt.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek



E.T. Pizzéria és Szendvicsbár

Esze Tamás tulajdonos arról számolt be, hogy az elmúlt hét év alatt sikerült az E. T-nek olyan ismertséget szereznie, megalapoznia, ami ebben a rendkívüli helyzetben különösen jól kamatozik. Miután az E.T. kiszállításban az elsők között van a városban, és a vendégek - itt is megköszönve töretlen bizalmukat – változatlan intenzitás mellett adják le a rendeléseiket, a kiszállítás terültén forgalomcsökkenést nem tapasztalnak. Más kérdés, hogy a rendezvények lefújása, a beülős vendégek elmaradása miatt bevételkiesés jelentkezik. Erre tekintettel ugyan csökkentett munkaidőben, de valamennyi munkatárs munkahelye megmaradt. Az E.T. elhelyezkedése is sokat segít abban, hogy többen személyesen jönnek el a megrendelt ételért. Időről időre akciókkal, új ételekkel is bővítik kínálatukat. Legutóbb kedvező fogadtatás mellett debütált a New York fantázianévre keresztelt hamburger, ami most igazi különlegességként hódít. Az étteremnek nagyon erős a Facebook jelenléte, nagyon sokan ott adják le a rendelésüket.
A Vajas-parti E.T.-nek jó a városon belüli elhelyezkedése, így többen gyalogosan, vagy kerékpárral érkeznek a megrendelt pizzáért, szendvicsért – mondta Esze Tamás, az E.T. Pizzéria és Szendvicsbár tulajdonosa.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés