2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Visszatért az élet a teraszokra – Elseje óta védettségi igazolással már bent is leülhetünk, de egyelőre nem akarunk

Visszatért az élet a teraszokra – Elseje óta védettségi igazolással már bent is leülhetünk, de egyelőre nem akarunk
Illés György Cinó  |  2021. 05. 05., 14:39

Az újranyitás lépéseit a kormány a beoltottak számától tette függővé. Az előre meghatározott lépések közül május elsején, négymillió oltott után életbe lépett lazító intézkedés nyomán már a vendéglátóhelyek belső terei is megnyíltak a védettséget igazolók előtt, múlt hétvégén a teraszok fogadhatták az erre már igencsak kiéhezett vendégeket. A védettségi igazolvány adta lehetőségekkel kevesen éltek, a május elsejei lazításban nagyobb jelentősége a kijárási tilalom és a nyitvatartási idő későbbre tolódásának van, bár éjfélre még mindig haza kell érni. Hamarosan, talán már a jövő héten a fokozatos nyitás újabb mérföldkövéhez érhetünk.

Alig, hogy megnyitottak az éttermek és vendéglátóhelyek teraszai a három és félmillió beoltott után, nem sokkal később már négymillió első oltottról érkeztek a hírek. Ezt múlt pénteken jelentette be Orbán Viktor, és még aznap meg is jelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amely az újranyitás következő lépését tartalmazta. Így szombaton, május elsején léphettek életbe az újabb lazítás szabályai, egyúttal megszülettek az első olyan rendelkezések is, amelyek különbséget tesznek a védettséget igazoló okmánnyal rendelkezők és az oltatlan, illetve a betegségen igazoltan át nem esett polgárok között, előbbiek ugyanis több jogosultsággal rendelkeznek az új szabályok értelmében.

Egyúttal a kijárási tilalom kezdeti időpontja is későbbre tolódott. Egy héttel korábban, április 24-én az este tíz órai kezdő időpont helyett érvénybe lépett 11 órai kezdést is felülírva éjfélre tolódott a kijárási tilalom kezdete május elsejével. Későbbre tolódott az üzletek nyitva tartásának megengedett ideje is: szombattól kezdve 23 óráig fogadhatják a vevőket, akárcsak a vendéglátóhelyek, amelyek immár belső terei nyitva lehetnek. Ezeket a belső tereket azonban csak a betegséggel szemben védettek és a kíséretében érkező kiskorú gyermekek vehetik igénybe.

Számukra viszont számos más szolgáltatás igénybevétele is lehetségessé vált. Így a szálláshely-foglalás és az állatkertek, vadasparkok, múzeumok, színházak, mozik, könyvtárak, valamint uszodák, fitnesztermek, sportlétesítmények szintén elérhetővé vált számukra. A védettek látogathatják emellett a kaszinókat is, és az éjszakai kijárási tilalom alatt is elmehetnek horgászni. Mentesülnek továbbá a külföldről való hazatérés utáni karanténkötelezettség alól is.

AZONBAN TOVÁBBRA IS KÖTELEZŐ A KÖZTERÜLETEN A MASZK HASZNÁLATA, AHOGYAN A BOLTOKBAN ÉS TÖMEGKÖZLEKEDÉSBEN IS HASZNÁLNI KELL A VÉDŐESZKÖZT, ÉS TOVÁBBRA IS TILOS A ZENÉS-TÁNCOS RENDEZVÉNYEK, VALAMINT A CSALÁDI ÉS MAGÁNRENDEZVÉNYEK, KÖZTÜK A LAKODALMAK MEGTARTÁSA.

Az immár belátható közelségben lévő ötmilliós átoltottság után viszont a lakodalmakat és hasonló családi rendezvényeket is meg lehet majd tartani, amennyiben a járványhelyzet váratlan fordulatot nem vesz. Tegnap mintegy 4 millió százezer első oltottról érkezett hír, így várhatóan már jövő héten elkövetkezhet az újranyitás következő lépésének időpontja.
Az eddigi lépéseknek a vendéglátóiparra gyakorolt hatásairól helyi szórakozóhelyeken tájékozódtunk.

MÁR MÚLT HÉTVÉGÉN, MAJD A MÁJUS ELSEJEI HÉTVÉGÉN IS LELKESEN VETTÉK BIRTOKBA A KÜLÖNBÖZŐ KERESKEDELMI EGYSÉGEKET, VENDÉGLÁTÓHELYEKET, ÉTTERMEKET A VÁSÁRLÓK.

Amerre jártunk, mindenütt arról számoltak be a tulajdonosok, illetve a személyzet tagjai, hogy a vendégek tudomásul veszik az érvényben lévő szabályokat, azokat betartva, fegyelmezetten vették igénybe szolgáltatásaikat. Nem tapasztaltunk ahhoz hasonló tumultuózus jeleneteket, amilyenekről a budapesti romkocsmák és más vendéglátóegységek háza tájáról érkeztek hírek.

Az igen frekventált helyen,a Sétálóutca közepén, a mozinál található Snassz Bár látogatottságán nem érződött lényeges különbség a belső terek május elsejei nyitása után, a vendégek továbbra is inkább a teraszt választották, függetlenül attól, hogy volt-e védettségi igazolványuk – tudtuk meg Birtók András üzletvezetőtől.

– Nálunk az esti, éjszakai forgalom a nagyobb, hiszen éjszakába nyúlóan tartunk nyitva, így a mi megszokott, hagyományos vevőkörünknek a fél tízeses zárás még nagyon korai, ezért számunkra ez még nem volt teljes felszabadítás. Így még nem tért vissza a korábbi, megszokott vevőkör, de azért a forgalomnövekedés jelentős – mondta az üzletvezető, hozzátéve:

Főleg az a két héttel ezelőtti szombat, amikor először lehettünk nyitva! Na, akkor telt házunk volt egészen zárásig!” „ÉREZHETŐ, HOGY FELSZABADULTAK AZ EMBEREK”

Forrás: Snassz Bár / Facebook


Hasonló tapasztalatokról számoltak be más vendéglátóhelyek dolgozói is. A belső tereket csak kisebb számban veszik igénybe, amiben közrejátszhat, hogy az asztaltársaságok esetleg még megosztottak abból a szempontból, hogy megkapták-e már az oltásukat, így aztán, főképp, ha jó az idő, nem használják ki a védettségi igazolvány által nyújtott többletjogokat.

M1-riport Kalocsáról

Az április 24 i nyitásról, amikor még csak a teraszok nyithattak meg, másnap, vasárnap délelőtt Kalocsán, a Sétálóutcán forgatott riportot az M1 köztelevízió. A délután fél öt előtt nem sokkal sugárzott riportban több járókelő és a Belvárosi Kávéház vezetője is nyilatkozott. A közel négy és fél perces riport alatt a kamerák végig pásztázták a sétáló utcát, így mondhatni, városunknak is reklámot csinált a köztévé.

Németh Dávid, a Belvárosi Kávéház vezetője már akkor is kedvező tapasztalatokról számolt be: sokan éltek a nyitás adta lehetőséggel, és az engedélyezett esti fél tízes zárásig ki is tartottak a vendégek – derül ki az elhangzottakból.
A riportot a kávéház Facebook oldalán közzétette:

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK