2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Megnyíltak teraszok – A vendéglátósok nagy lendülettel készülnek, de nem mindenki él a lehetőséggel

Megnyíltak teraszok – A vendéglátósok nagy lendülettel készülnek, de nem mindenki él a lehetőséggel
Illés György Cinó  |  2021. 04. 23., 18:31

A járvány elleni védekezés jegyében hozott korlátozások lazításának újabb mérföldköveként holnap megnyithatnak a vendéglátó egységek, éttermek teraszai. A legtöbb vendéglátós már alig várta ezt a pillanatot. Ám nem mindenütt ésszerű megnyitni, hiszen a helyi adottságok, a terasz mérete és elhelyezkedése, a személyzet létszáma, a vendégkör fogyasztói szokásai és más tényezők is befolyásolják, hogy ki mennyit veszíthet a réven, vagy nyerhet a vámon. Megkérdeztük a teraszos vendéglátó egységek illetékeseit, elsősorban – a teljesség igénye nélkül – az éttermeket, hogy hogyan kommentálják a holnapi nyitást, mik a szándékaik, milyen várakozásokkal tekintenek a következő időszakra, és hogyan vészelték át az eddigieket.

Körképünk az éttermekre fókuszált, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy más vendéglátó egységek is megnyithatják kerthelyiségeiket, utcai kiülőiket, teraszaikat.
A sétálóutcai Belvárosi Dallmayr Kávéház üzletvezetője, Németh Dávid például – aki legutóbb, nem is régiben „Kalocsa Kávéja” megalkotásával hallatott magáról, idén januárban pedig a vendéglátóipar helyzetéről festett portálunknak siralmas képet – arról számolt be portálunknak, hogy bár lelkesen készülnek és bizakodással tekintenek a nyitásra, de a fokozatosság elvét követik.
A hagyományos nyitási időpontjuk május elseje, így a szokásosnál most korábban nyitnak, bár a változékony idő nem kedvez a szabadban kávézgatás kedvelőinek.
A virágokat sem helyezték még ki, azoknak is jobban kedvez a későbbi időpont. A terveik szerint a teraszt is csak részben, kisebb felületen nyitják meg, majd az időjárás és a kereslet függvényében bővítik lépésről lépésre, ahogyan a termékskálát is a keresettebb termékekkel, szűkített palettával indítják, és igény szerint fokozatosan színesítik majd.

A Csilás parki E.T. Pizzéria tulajdonos üzletvezetője, Esze Tamás még lelkesebben csatlakozik a várakozásokhoz:

Nagyon várjuk a jó időt és teljes gőzzel készülünk a nyitásra, ebben a pillanatban is virágokat ültetünk, rendezzük a teraszt, és hatalmas várakozásokkal tekintünk a holnapi, a szombati napra”
– mondja megkeresésünkre Esze Tamás, aki azt sem titkolta, hogy a járvány elleni intézkedések miatti lezárás időszakában szinte a túlélésért küzdött az étterem.

Épp a csak a létezést tudtuk fenntartani”– fogalmazott kérdésünkre válaszolva az üzletvezető. Ebben radikális változást remél a szombati nyitástól, ugyanakkor abbéli reményét is kifejezte, hogy ez a szabályokon történő lazítás nem fog újabb megbetegedéseket eredményezni, hiszen az egészség mindig a legfontosabb, különösen egy járvány idején.
Ennek érdekében továbbra is minden higiénés, illetve szociális távolságtartásra és egyebekre vonatkozó szabályt maradéktalanul betartanak, és erre kérik vendégeiket is, akiket – a jó idővel együtt – holnaptól nagy szeretettel várnak ünneplőbeöltöztetett teraszukra.


A Grande Chico Pizzériának nincs túl nagy terasza, ellenben ami van, az rendkívül népszerű a törzsvendégek körében. Papp Alexandra, a főutca buszmegálló felőli vége közelében található pizzéria felszolgálója is lázas készülődésről számolt be.

Az összes munkatársast behívtuk, mindent kitakarítottunk, lefertőtlenítettünk. A székek még nincsenek kint, nehogy valaki azt gondolja, hogy már kinyitottunk. Ezért péntek este fogjuk kirakni az összes széket, és várjuk a szombati nyitást”– számolt be a felkészülésükről a felszolgáló. A mögöttünk hagyott időszakot itt is nagyon nehezen élték meg. Panaszkodni nem akart, de pozitívumot csupán egyetlen egyet tudott említeni:

Hál’Isten egyetlen munkatársunk sem betegedett meg! A meszesi Kék Duna Vendéglő egész más kategória, annak ugyanis hatalmas, sok férőhelyes, de tágas kültéri kiszolgáló része van. Tulajdonképpen ez a hely varázsa. A nyitásra való felkészülésükről Szávai Zsolt tulajdonos és felesége, Szávai-Ruszinkó Alexandra üzletvezető tájékoztatott. Az a la carte étkezés nagyobbik része is itt zajlik, ami miatt van szerepe a szezonalitásnak, noha az étterem nagy belső rendezvénytermével egész évben üzemel.

Mivel a lezárás időszaka épp a téli időszakra esett, azt gondolhatná az ember, nekik kisebb veszteségeket okozott a járvány.
Ez nincs így.

Igaz, hogy nyáron nagy a teraszforgalom, viszont nálunk, főleg télen meghatározóak a rendezvények. Sajnos a fő rendezvényszezonban zárva kellett tartanunk, ami nagy vérveszteség volt, ezért nagyon várjuk már a nyitást – kapjuk kérdésünkre a választ, amelyből azt is megtudtuk, hogy a lezárás időszaka alatt – más éttermekhez hasonlóan – a Kék Duna Vendéglő is a kiszállítással, menüztetéssel foglalkozott a korábbi sültes tálas, svédasztalos felszolgálás helyett. Így próbálták átvészelni a nehezebb időszakokat.
Igénybe vették az állami támogatást is, amely ugyan messze nem fedezte veszteségeket, a 16 fős stáb és az üzlet fenntartásának költségeit, de ebben a helyzetben minden támogatást meg kell becsülni, hiszen, amint a mondás is tartja: kétszer ad, ki jókor ad.
A cél az volt, hogy ne kelljen leépíteni, és ezt nagy részben sikerült is tartaniuk, mindössze két munkatárs távozott.
Ennek most látják előnyét:

– Amikor bejelentették, hogy lehet nyitni a teraszt, akkor nekünk könnyű dolguk volt, hiszen minden munkatársuk megvan. Ha csak ezen múlna, már másnap is megnyithatunk volna – fejti ki az üzletvezető, hozzátéve: előtte még rengeteg teendő van. Jelen pillanatban is takarítanak, minden felületen fertőtlenítő mosást alkalmaznak, fertőtlenítik a poharakat, tányérokat, evőeszközöket, a teraszt, a mellékhelyiségeket, egyszóval mindent. Átfestették a székeket is, virágot ültettek, úgyhogy volt teendő bőven.

Ezzel a terasszal most különösen nagy szerencsénk van, nem csak azért, mert a forgalom nagy része ott bonyolódik, hanem azért is, mert kellően tágas. A vendégek teljes biztonsággal jöhetnek, hiszen az asztalok eleve úgy vannak elhelyezve, hogy könnyűszerrel megtarthatják a járvány elleni védekezés jegyében előírt másfél méteres távolságot.”
Várakozásaik szerint a nyitás után a vendégek számára is elsődlegesen fontos szempont lesz az egészségügyi biztonság, és a tágas teraszon sok vendéget fogadhatnak egyszerre, mégis biztonsággal fogadni, és így megéri megnyitniuk. Más éttermekben, ahol a szabályok szerint csak néhány asztalt tudnak kirakni, nem biztos, hogy megéri – hívták föl figyelmünket.

El se tudom képzelni, hogy oldják meg, lehet, hogy sokan ki se nyitnak.”

A kalocsai Csajdakert Étterem tulajdonosa és vezetője, Jákob Zsolt, következő telefonos riportalanyunk ezt rögtön megerősítette:

A kollégáimmal együtt arra a döntésre jutottunk, hogy az étteremhez tartozó kis terasz megnyitásának lehetőségével nem élünk.”
– Hogyha eddig kitartottunk, már több mint fél éven keresztül, akkor most már szeretnénk ezt végigvinni úgy, ahogy eddig, és akkor megnyitni a teraszt, amikor az egész éttermet meg lehet nyitni, és rendezvényeket is lehet tartani – kezdte válaszát az üzletvezető.


Indoklásképp elmondta, hogy az étteremhez tartozó, amúgy is csak négyasztalnyi, mintegy húsz vendég fogadására képes terasznak a kiszolgálására plusz embereket kellene behívnia, annál is inkább, mert a pulttól távolabb eső részen van, ahol bentről nem látható, ha vendég érkezik.
A többnyire a környékben élők közül verbuválódó vevőkör ismeretében az is borítékolható, hogy az asztalokat gyakran egyedül érkező, menüt rendelő vendégek foglalnák le, így a forgalom sem növekedne. De a la carte kiszolgálás esetén a készleteket föl kell tölteni, azt kockáztatva, hogy az alapanyagok a nyakukon maradnak. A korábbi készletek jelentős részét is a személyzet fogyasztotta el, vagy megromlott, ki kellett dobni.
Emellett az étkészletek, tányérok kezelése, mosogatása is többlet erőforrást igényelne, nem is beszélve a nyitásra való felkészüléshez szükséges erőfeszítésekről.

Ezért a Csajdakert Étteremben egyszerűen nem éri meg a terasznyitás.
Ahogyan Jákob Zsolt fogalmazott, szintén egy, immár szakmába vágó közmondást idézve:

Drágább lesz a leves, mint a hús.”
Ugyanakkor, bár a járvány kellemetlen üzleti hatásait elkerülni nem tudták, de sikeresen alkalmazkodtak a kialakult helyzethez:
Részben a környékben élő, többnyire idős emberek, másrészt több szociális otthon és magánvállalkozás dolgozói számára főznek menüt, kiszállítással. Napi háromszáz körüli adagszámmal dolgoznak, ami nem kevés, viszont csak ebédeltetéssel foglalkoznak, így a dolgozók számára kedvezőbb a műszak időbeosztása, és a munka is egyszerűbb.

Nincs a la carte, nincs az, hogy itt ülünk este kilencig, vagy fél tízig.” Az itt dolgozók közül egyébként senkitől sem kellett megválni, a fizetésük is megvan, ráadásul, amint Jákob Zsolt hangsúlyozta, az utánuk járó kormányzati támogatást is teljes egészében szétosztották a dolgozók között.

Amellett, hogy a járvány hatása kevésbé érintette az éttermüket, a nyitás késleltetésére más indoka is volt az üzletvezetőnek:

Nem akarunk az elsők közt lenni, nem akarjuk elhamarkodni! De nem hiszem, hogy megrohamoznák a vendégek az éttermeket. Félnek a vírustól. Éerthető: nekem is több ismerősöm van lélegeztetőgépen. Ez is közrejátszott a döntésben: én is féltem és védem a dolgozóimat.


A közelmúltban jelentős fejlesztésen átesett Vigadó Apartmanház & Panzió üzletvezetője tájékoztatta szerkesztőségünket még a nyitás későbbi időpontjáról, mint mondta:

Jövőhéten még nem szeretnénk nyitni. Feszített tempóban dolgoztunk azon, hogy egy, a városunkban egyedülálló vendéglátóhelyet nyithassunk meg. De sokkal nagyobb meglepetéssel készülünk a lakosság és a szállóvendégek számára egyaránt, amit nem lehet csak a terasznyitással megoldani. Azonban mindig van mit csinálni, addig is szépítjük a helyet tovább! Mindenesetre nagyon várjuk már mi is a tényleges nyitás időpontját! 


Mészáros István, a Vigadó üzletvezetője kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy míg a pandémia miatt zárva kellett tartani a "bár" részt, szállóvendégeket tudtak fogadni és szerencsére vírusos megbetegedés nem történt a közvetlen környezetükben. 

Aki esetleg kimaradt, de volna mondanivalója a témakörben, keresse szerkesztőségünket a címlapunkon található elérhetőségeinken, Facebook oldalunkon!

A nyitásról az első napok fényében, hamarosan újabb cikk készül, szerkesztőségünknek küldött üzeneteikben osszák meg velünk tapasztalataikat!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés