2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Fajszi feltaláló üzleti partnert keres – Építsünk paprikakombájnt!

Illés György Cinó  |  2017. 12. 13., 23:11

Fejlesztési, innovációs munkalehetőséget ajánlott kalocsai és környékbeli gépipari vállalkozásoknak Varga János, fajszi feltaláló, akinek van egy találmánya, egy egyszerű csüngő fűszerpaprika-szedő gép kialakítására. A mai paprikakombájnok nagy területi teljesítménye a kisüzemi paprikatermesztés számára az ütemezés és emiatt a fagyokhoz való, kevésbé rugalmas alkalmazkodási lehetőség miatt komoly hátrány – ezt is kiküszöbölheti az új gép, amely a használatban lévő gépeknél kisebb terményszórással is dolgozna, és a paprikahüvelyeket sem roncsolja, ami a szárításnál költségmegtakarítást, a végeredményben pedig minőségi előnyt jelenhet – tudtuk meg a feltalálótól.

Szabadalmi oltalom alatt is állt a találmány, amely azonban lejárt, így a találmány közkinccsé vált, bárki fölhasználhatja. Ajánlatával a találmány helyben való hasznosítását szeretné lehetővé tenni, hiszen egész életében Kalocsa térségében, a fűszerpaprika bűvkörében tevékenykedett.

Egy Veszprém-megyei partnere félig már elkészítette a prototípust, majd elállt a folytatástól. A partner feladata a már félig elkészült prototípus befejezése, gyártásba állítása és forgalomba hozása volna.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Miután a prototípus elkészítésével nem járt sikerrel először Angliában sem, majd idehaza több vállalkozóval és a Kamarával is próbálkozott partnert találni, ami nem vezetett eredményre, úgy döntött, hogy a Kalocsa-környéki vállalkozásoknak közt keres partnert. A félkész prototípust a népszerű közösségi oldalon is közzétette.
[Ám ezt sajnos csak ismerősei láthatják – A szerk.]

A feltaláló elmondása szerint

A PAPRIKATERMESZTŐK RÉSZÉRŐL NAGY IGÉNY VOLNA RÁ, MIVEL BÁRMILYEN JÓ A JELENLEG HASZNÁLATOS AMERIKAI TECHNIKA, SZÁMTALAN HIBÁJA ÉS HÁTRÁNYA MIATT MÉGSEM ELÉG JÓ.


Az esetleges érdeklődők Varga Jánost az alábbi telefonszámokon érhetik el: 06/30-3954211 vagy 06/78-368562Mindez a múlt csütörtökön megtartott, kalocsai közmeghallgatáson hangzott el, Varga János felszólalásáról Napi gyors rovatunkban  rövid videót is közöltünk.

Mit tud a találmány?

Telefonon fölkerestük a feltalálót, akitől megtudtuk, hogy

A GÉP LEENDŐ PIACÁT ELSŐSORBAN A HAZAI PAPRIKATERMESZTŐK KÖZT REMÉLIK MEGTALÁLNI, DE KÜLFÖLDRE, ELSŐSORBAN KÖZÉP- ÉS NYUGAT-EURÓPAI PIACRA IS MEGPRÓBÁLNÁK BEVEZETNI.

A találmány megvalósításának jelentőségét a kistermelők szempontjából tartaná kiemelten nagynak Varga János, mivel kisüzemi mérete miatt

AZ IDŐJÁRÁSI KÖRÜLMÉNYEKHEZ – AZ ELSŐ FAGYHOZ – VALÓ RUGALMASABB ALKALMAZKODÁST TESZ LEHETŐVÉ,

szemben az ütemezés szerint dolgozó, ezért a szedés idejét tekintve kötötten elérhető szerződött vagy bérelt, amerikai nagygépekkel.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Emellett a ma használt szedőgépeknek a kíméletesebb szedés miatt a fűszerpaprika minőségére gyakorolt kedvező hatását is említette, valamint azt, hogy a törődésmentesség miatt az ő gépével szedett paprika természetes úton, szabadlevegőn is szárítható, ami a fűszerpaprika késztermékbe beépülő költségeket is csökkenti.
Ezáltal

A GÉP SEGÍTSÉGÉVEL A KISTERMELŐK JOBB MINŐSÉGŰ FŰSZERPAPRIKÁT ÁLLÍTHATNAK ELŐ, NAGYOBB HOZZÁADOTT ÉRTÉKKEL, KISEBB KÖLTSÉGRÁFORDÍTÁSSAL, ÉS A FAGYKÁR KIKÜSZÖBÖLÉSE ÁLTAL A TERMESZTÉSBIZTONSÁG IS JAVUL

– tudtuk meg Varga Jánostól.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei