2018. 01. 19. péntek
Márió, Sára
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Fajszi feltaláló üzleti partnert keres – Építsünk paprikakombájnt!

Illés György Cinó  |  2017. 12. 13., 23:11

Fejlesztési, innovációs munkalehetőséget ajánlott kalocsai és környékbeli gépipari vállalkozásoknak Varga János, fajszi feltaláló, akinek van egy találmánya, egy egyszerű csüngő fűszerpaprika-szedő gép kialakítására. A mai paprikakombájnok nagy területi teljesítménye a kisüzemi paprikatermesztés számára az ütemezés és emiatt a fagyokhoz való, kevésbé rugalmas alkalmazkodási lehetőség miatt komoly hátrány – ezt is kiküszöbölheti az új gép, amely a használatban lévő gépeknél kisebb terményszórással is dolgozna, és a paprikahüvelyeket sem roncsolja, ami a szárításnál költségmegtakarítást, a végeredményben pedig minőségi előnyt jelenhet – tudtuk meg a feltalálótól.

Szabadalmi oltalom alatt is állt a találmány, amely azonban lejárt, így a találmány közkinccsé vált, bárki fölhasználhatja. Ajánlatával a találmány helyben való hasznosítását szeretné lehetővé tenni, hiszen egész életében Kalocsa térségében, a fűszerpaprika bűvkörében tevékenykedett.

Egy Veszprém-megyei partnere félig már elkészítette a prototípust, majd elállt a folytatástól. A partner feladata a már félig elkészült prototípus befejezése, gyártásba állítása és forgalomba hozása volna.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Miután a prototípus elkészítésével nem járt sikerrel először Angliában sem, majd idehaza több vállalkozóval és a Kamarával is próbálkozott partnert találni, ami nem vezetett eredményre, úgy döntött, hogy a Kalocsa-környéki vállalkozásoknak közt keres partnert. A félkész prototípust a népszerű közösségi oldalon is közzétette.
[Ám ezt sajnos csak ismerősei láthatják – A szerk.]

A feltaláló elmondása szerint

A PAPRIKATERMESZTŐK RÉSZÉRŐL NAGY IGÉNY VOLNA RÁ, MIVEL BÁRMILYEN JÓ A JELENLEG HASZNÁLATOS AMERIKAI TECHNIKA, SZÁMTALAN HIBÁJA ÉS HÁTRÁNYA MIATT MÉGSEM ELÉG JÓ.


Az esetleges érdeklődők Varga Jánost az alábbi telefonszámokon érhetik el: 06/30-3954211 vagy 06/78-368562Mindez a múlt csütörtökön megtartott, kalocsai közmeghallgatáson hangzott el, Varga János felszólalásáról Napi gyors rovatunkban  rövid videót is közöltünk.

Mit tud a találmány?

Telefonon fölkerestük a feltalálót, akitől megtudtuk, hogy

A GÉP LEENDŐ PIACÁT ELSŐSORBAN A HAZAI PAPRIKATERMESZTŐK KÖZT REMÉLIK MEGTALÁLNI, DE KÜLFÖLDRE, ELSŐSORBAN KÖZÉP- ÉS NYUGAT-EURÓPAI PIACRA IS MEGPRÓBÁLNÁK BEVEZETNI.

A találmány megvalósításának jelentőségét a kistermelők szempontjából tartaná kiemelten nagynak Varga János, mivel kisüzemi mérete miatt

AZ IDŐJÁRÁSI KÖRÜLMÉNYEKHEZ – AZ ELSŐ FAGYHOZ – VALÓ RUGALMASABB ALKALMAZKODÁST TESZ LEHETŐVÉ,

szemben az ütemezés szerint dolgozó, ezért a szedés idejét tekintve kötötten elérhető szerződött vagy bérelt, amerikai nagygépekkel.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Emellett a ma használt szedőgépeknek a kíméletesebb szedés miatt a fűszerpaprika minőségére gyakorolt kedvező hatását is említette, valamint azt, hogy a törődésmentesség miatt az ő gépével szedett paprika természetes úton, szabadlevegőn is szárítható, ami a fűszerpaprika késztermékbe beépülő költségeket is csökkenti.
Ezáltal

A GÉP SEGÍTSÉGÉVEL A KISTERMELŐK JOBB MINŐSÉGŰ FŰSZERPAPRIKÁT ÁLLÍTHATNAK ELŐ, NAGYOBB HOZZÁADOTT ÉRTÉKKEL, KISEBB KÖLTSÉGRÁFORDÍTÁSSAL, ÉS A FAGYKÁR KIKÜSZÖBÖLÉSE ÁLTAL A TERMESZTÉSBIZTONSÁG IS JAVUL

– tudtuk meg Varga Jánostól.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 01. 16., 10:30
A Bajai Tankerületi Központ évértékelőjén annak működése mellett, számos fontos változás is napvilágot látott. A központ három járás 24 intézményét, 19 tagintézményét és 2 telephelyét fogja össze és koordinálja. Szemléletük, hogy a munkájuk során elért pozitív változásokat gyermek, szülő és pedagógus egyaránt érzékelje.
2018. 01. 15., 11:22
A Kalocsai FC elnökségének, és szűk baráti körének köszönhetően ismét megidézték a régi idők fociját a Városi Sportcsarnokban, ahol teltházas publikum előtt léphettek pályára az egykori paksi és kalocsai közönségkedvencek. A rendezők önzetlen igyekezete és a „hajdani gladiátorok” csatája ezúttal is méltó módon ápolta a dicső elődök hagyományait.
2018-01-17 18:30:59
Egy férfi a poggyászfeladás megúszása miatt nyolc réteg ruhában akart felszállni Izlandon egy repülőre, de meggyűlt a gondja a repülőtársasággal. Kíváncsiak voltunk, vajon van-e bármilyen szabály arra, hogy hány pulóverben vagy nadrágban lehet utazni, illetve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren futott-e már bele hasonló helyzetbe a repülőtéri vagy a biztonsági személyzet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 01. 19., 10:28
Két személyautó ütközött össze nem sokkal ezelőtt a Szent István király út és az 51-es főút kereszteződésében. Jelenleg is tart a helyszínelés! Még >>>
2018. 01. 18., 20:13
A Vajas-parti vízi turisztikai és tömegsport célú projekt részeként kerülnek városunkba az itt egyre népszerűbb sportág gyakorlásához nélkülözhetetlen hajók. Mostantól nincs mentség: a rutin és összeszokottság nem lesz kiváltság, annak hiánya nem lesz kifogás többé! Még >>>
2018. 01. 18., 16:31
Ezt – konkrétumok említése nélkül – Bálint József polgármester jelentette ki a mai, egyébként egészen más tárgyú sajtótájékoztatója záróakkordjaként. Még >>>
2018. 01. 18., 00:13
Földink ráadásul figyelemfelkeltő jelenség lesz, hiszen alaposan kilóg a február 5-én tartandó születésnapi koncert fellépőinek sorából, ahol a magyar rock-, pop- és tánczene hírességei közt lép színpadra – Hogy miért?! Még >>>
2018. 01. 17., 19:12
Az Oroszlán ma gyors és hatékony, a Nyilast felfalja a rendetlenség. Még >>>
2018. 01. 16., 22:02
Ha senki nem él elővásárlási joggal, akkor heteken belül nyélbe üthetik az adásvételt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A Changhe Aircraft Industries Group (CAIG) Z-18A típusjelű szállító helikoptere megkezdte szolgálatát a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg szárazföldi hadseregének légierejében – legalábbis erről közölt cikket a kormányzati China Central Television (CCTV) hírműsora.
Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.
2018. január 17-én, szerdán délután egy havas domboldalra zuhant a Török Légierő egyik CASA CN-235 típusú katonai teherszállító repülőgépe. A repülőgép 3 fős személyzete életét vesztette.
A Magyar Honvédség már az ország légterébe történő berepülés előtt jelzett arról a kisgépről az illetékes szerveknek, amelyről később kiderült, hogy tizenegy migránst szállított, s amit hétfő este találtak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén határában - közölte a Honvédelmi Minisztérium.