2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Megerősítette kapcsolatát Fajsz és Trun

2016. 07. 24., 09:19

A héten franciaországi testvértelepülésének küldöttsége látogatott Fajszra. Remek alkalom volt ez arra, hogy a két fél szándéknyilatkozattal erősítse meg sokéves partnerkapcsolatát. Erre szerdán délután, ünnepélyes keretek között került sor.

A testvérvárosi kapcsolat kialakításához szükséges intézkedéseket még 1996-ban hagyta jóvá Illés József akkori polgármester és a korábbi képviselő-testület. Ennek eredményeképpen 2005-ben meg is történt a két fél közötti paktum aláírása, amelynek megerősítésére fogalmaztak meg szándéknyilatkozatot 2016-ban, a francia küldöttség fajszi látogatása alkalmával.

– Úgy gondoltuk, hogy a ’96-os döntést mindenképpen meg kellene erősíteni. Ezért is fogalmaztuk meg, hogy szerda délután öt órakor aláírunk egy szándéknyilatkozatot, amelyben benne foglaltatik, hogy ami már két évtizede működik, azt igyekszünk megtartani és a továbbiakban is előrevenni, hogy még sokáig beszélhessünk egy Fajsz-Trun testvérvárosi kapcsolatról – nyilatkozta az aláírás mögött húzódó szándékról Berta Zsolt, Fajsz polgármestere.

A program helyszínéül a részlegesen megújult Művelődési Ház szolgált, ahol éppen a napokban fejeződött be egy, a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány támogatása nyomán megvalósult technikai-infrastrukturális fejlesztés.

– Minden testület törekedett arra, hogy évről évre kilátogassunk Franciaországba, vagy őket fogadjuk viszont. A hozzánk érkezőket általában családoknál szállásoltuk és szállásoljuk ma is el, ami többek között azt eredményezte, hogy nem egy baráti kapcsolat szövődött ez idő alatt – folytatta Fajsz első embere. – Vannak gyerekek, akik egészen fiatalon, nyolc-tízévesen ismerkedtek meg a Fajszra látogatott vendégekkel, és az évek tükrében olyan szorosra szövődött a kapcsolattartás, hogy barátság lett belőle. Ennek ápolása az internet és a Facebook világában már nem is olyan bonyolult feladat – így Berta Zsolt. – Ha csak ezen a fronton tudjuk erősíteni a kapcsolatot, már megérte minden erőfeszítés, de szeretnénk mélyíteni például a kulturális együttműködést is. Ugyancsak lényeges hozadéka a partnerségnek, hogy sokat tanulhatunk egymástól. Ők is gazdálkodnak és fejlesztenek, ahogyan mi is. Akár mi megyünk, akár ők jönnek, mindig tanulunk valamit egymástól. Véleményem szerint így tudjuk a mi közös Európánkat építeni – mondta búcsúzóul a polgármester, a szerdai ünnepélyes aláírás kapcsán.

A dokumentumban, amelyet Berta Zsolt fajszi és Jacques Prigent truni polgármester szentesített kézjegyével, az szerepel, hogy a két település képviselő-testülete felhatalmazza az aktuális polgármestereket, hogy gondoskodjanak róla, hogy a kialakított kapcsolat a jövőben is működjön, és hosszú távon is életképes maradjon.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés