2022. 05. 25. szerda
Orbán
: 385 Ft   : 361 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Így indult az ’Ez Zene’ minifesztivál – Több százan voltak kíváncsiak a Kalocsai Fiúk, a Zsikó Zenekar és Herczku Ági és a Banda koncertjeire

Illés György Cinó  |  2021. 08. 22., 18:04

Kalocsát mindig is a folklór egyik hazai központjaként tartották számon, az utóbbi években különböző okokból mégis híján voltunk a népzenei rendezvényeknek. Most igazán színvonalas kárpótlást hozott városunk népművészet-kedvelő közönségének ez a hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvény, amely szombaton délután folytatódott, hasonlóan magas minőséget képviselő formációk fellépésével. Ebben a cikkben a minifesztivál első napjának történéseit foglaljuk össze.

A programindító zenekar a Kalocsai Fiúk együttese volt, akik az autentikus cigány népzenéből adtak ízelítőt. A fiúk a Romani voja roadshow-n megismert felállásuktól némileg eltérően, szintén trió formációban, de a ritmusszekcióban a kannán kívül ezúttal a perui cajon (ejtsd: káhón) is megjelent, a második gitár helyett pedig tambura színesítette a hangzást.


Régi igazság, hogy ahol cigányok muzsikálnak, ott előbb-utóbb táncra is perdül valaki, így a közönség a zene mellé táncbemutatót is kapott, Kárpáti Róbert és Sztojka Mariann jóvoltából:


A második koncertet a Zsikó Zenekar adta, virtuóz zenei kísérettel megszólaltatva számos szép, magyar népdalt. Ezzel végre bemutatkozhatott a kalocsai közönségnek a Zsikó Zoltán, a Kalocsai Innovációs Központ (KIK) vezetője, és bemutathatta számos elismerésben részesült zenekarát.


A pénteki nap zárószáma a Liszt-díjas énekes és zenekara, Herczku Ági és a Banda volt, akik számos tájegység autentikus népzenéjéből tartottak pazar bemutatót, a népi kultúrától távol sohasem állott humorral átszőve előadásukat.
Herczku Ágnes egy dal erejéig a közönséget is megénekeltette, rájuk bízva a minden versszak végén magismétlődő rövid motívumot.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Reméljük, a jóváhagyás után utólag, várhatóan holnap beágyazott videókkal kicsit sikerül csökkentenünk a hiányérzetüket azoknak, akik máshol találták meg az államalapítás méltó megünnepléséhez a legvonzóbb feltételeket, de azért – kalocsaiak lévén – a hamisítatlan népi kultúrát és autentikus népzenét is szomjazzák, tekintettel arra, hogy a járvány miatt tavaly sem lehetett megtartani az így már harmadik éve csúszó Dunamenti Folklórfesztivált, és ilyen koncertek megtartására sem nyílt mód, különösen nem ilyen magas színvonalon!
Ha így van, kövessék a rendezvénysorozatról készült cikkeinket, mert jön a folytatás!

A szombati nap ugyanis szintén fergeteges kínálattal kedveskedett a népzene rajongóinak, a nézőtéren szép számmal megjelent néptáncosoknak hála, legalább olyan parádés volt a közönség - erről holnap olvashatnak portálunkon, szintén videókkal illusztrált cikkünkben!

FRISSÍTÉS>>>
Megkaptuk Herczku Ági hozzájárzulását a koncertjükön felvételeink közzétételére. De ajánljuk olvasóink figyelmébe a koncertjükről készült, Youtube csatornánkon megtekinthető másik felvételt is balkéni ritmusokkal, és egy harmadikat is, amelyen Ági megénekelteti a közönséget.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 25., 10:12
A fiút egy ferencvárosi szállodában fogták el a TEK-esek. A fiatal részletes, tényfeltáró beismerő vallomást tett a kihallgatása során. Még >>>
2022. 05. 24., 16:21
Az elkövető a könyökével megütötte a nő száját, leverte a szemüvegét, valamint betörte telefonjának a kijelzőjét. Még >>>
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés