2022. 08. 07.
Ibolya
: 395 Ft   : 386 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Romani voja – Cigány kedv - Térségi Roma kulturális roadshow záró rendezvénye Kalocsán

Illés György Cinó  |  2021. 07. 08., 09:29

Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata (CNÖ) pályázaton nyert forrást arra, hogy az autentikus-tradicionális és a kortárs-populáris roma kultúrát ötvöző programsorozatot hívjon életre. A „cigánykaraván” öt helyszínre szállította a jókedvet, zenét, táncot a múlt hét négy napján, a programsorozat június 6-án, hétfőn Kalocsán ért véget. Az első négy állomás Mélykút, Soltvadkert, Kiskőrös és Solt volt, míg az ötödik eseménynek hétfőn Kalocsán, a Szőlők közi Sporttelep adott helyet.

Ahogy a rendezvény címe is mondja: „romani voja”, azaz „cigány kedv” – és valóban: ide minden résztvevő a jókedvét, vidámságát hozta magával mind az öt helyszínen. A résztvevők este héttől szűk két órán át az önfeledt szórakozásnak, táncnak és zenének adták át magukat, a kulturális rendezvényre, egész családok látogattak ki, csatlakozva a mindegyik településen több százas, félezres közönséghez.

A program egy része kötött, és mindenütt azonos volt, amit a helyi szervezők aktualitásokkal egészítettek ki. Például Mélykúton jótékonysági gyűjtést szerveztek egy súlyos daganatos beteg– egyébként nem cigány származású – kisgyermek családjának támogatására, gyógyulásának elősegítésére, amire mintegy 130 ezer forint gyűlt össze.

Solton gyermeknapi programmal toldották meg, illetve készítették elő a kulturális műsort, amelynek első részében az összes helyszínen autentikus cigányzenét és táncot felvonultató programot mutattak be a Kalocsai Fiúk és Sztojka Mariann, akikhez az ötből négy helyszínen a szintén kalocsai Kalányos Elvira társult ének produkciójával.

A programot a Roma Show-ból megismert tehetségek színesítették, településenként változó kínálattal, zenével és tánccal. A műsor koronáját valamennyi helyszínen a roma pop műfaj egyik legnagyobb hazai sztárja, Nótár Mary tette föl a program végén.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az erre a roadshow-ra az autentikus cigány muzsikát bemutató repertoárját elhozó Kalocsai Fiúk formációjától a közönség jobbára a roma pop dalokat várta, így általában azzal is álltak színpadra különböző rendezvényeken.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Most viszont kifejezett cél volt, hogy a hagyományos értékeket is bemutassák a nagyérdemű közönségnek, akiknek nagy részét azért – lássuk be – mégiscsak a sztárvendég, Nótár Mary csalogatott el a rendezvényre, amelyet több helyszínen is megtisztelt jelenlétével Font Sándor országgyűlési képviselő.

Sőt, a soltvadkerti és a kalocsai alkalmat ő is nyitotta meg, ugyanis – amint a forrást elnyert kalocsai szervezőktől megtudtuk – a pályázat sikeréhez nagyban hozzájárult a képviselő hathatós közbenjárása is.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Font Sándor úgy nyilatkozott portálunknak, hogy

nem kellett túl sokat dolgoznia az ügyön, ugyanis remek pályázatot állítottak össze a kalocsaiak, amihez nem volt nehéz elnyerni a kellő támogatást.” Amint Fon Sándor megnyitó beszédében is kiemelte, a pályázati kiírás fontos célja volt az autentikus cigány kultúra megjelenítése ás átadása, az igazi, ősi, hagyományos értékek megjelenítése, összekapcsolva a vidámsággal, mulatsággal és a népszerű kortárs cigányzenével, amelynek Nótár Mary és kiváló zenésztársai méltó letéteményesei voltak.

Az egyes rendezvények létrejöttében az adott település helyi roma önkormányzatának vezetői és képviselői segédkeztek, de jellemzően a települési önkormányzat tagjai és vezetője is megtisztelték a rendezvényt."A rend fenntartásában a helyi polgárőrség is mindenütt besegített, azonban fellépésükre nem volt szükség. Nem csak azért, mert a rendezvénynek magának is megfelelő biztosítása volt, hanem főleg azért, mert semmilyen atrocitás, rendbontás, fegyelmezetlenség nem történt az öt alkalmon. Még hangos szó sem hangzott el, eltekintve attól, hogy az igen nagy hangerő mellett beszélgetni is csak kiabálva lehetett.


Kalocsán a Roma Show zsűritagját, Kárpáti Róbertet is sikerült rávenni egy színpadi táncra, bár nem volt egyszerű rábeszélni, ugyanis nem volt autentikus tánchoz öltözve. De azt is tudjuk, hogy a cigányok akár népviselet nélkül is remekül ropják, ha mulatni támad kedvük – így volt ez most is! A kalocsai közönség is kitett magáért, ugyanis soraiban minden más helyszínnél többen perdültek táncra – tudtuk meg a stábtól.

Kérésünkre Sztojka István, a CNÖ elnöke értékelte a rendezvénysorozatot. Az elnök - köszönetet mondva Font Sándornak a pályázat sikeréért való lobbi-munkáért - a „Romani voja” programsorozatot igen sikeresnek vélte, és reményét fejezte ki, hogy a mostani sikertől kapott lendülettel a jövőben is eredményes pályázatok és ehhez hasonló rendezvények gazdája lehet a kalocsai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-07-31 09:20:00
Szakmáron iskolaépület és tornaterem, az önkormányzat harkányi üdülője és óbányai diákszállója megújítása, az elbontott romos házak helyén épült új, korszerű játszótér és szabadidő park építése fémjelzi a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) által biztosított pályázati, összesen 72,8 millió forint hatékony felhasználását.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 07., 18:27
Egy nigériai férfi és két magyar nő alkotta csaló banda hálózta be az eddig ismeretlen számú áldozatokat, összesen több tízmillió forintos értékű kárt okozva nekik. Még >>>
2022. 08. 07., 09:17
Személyautó és motoros ütközött össze Kecskemétnél. Egy 21 éves férfi életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 07., 08:55
A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 2022. augusztus 7-én 4 óra körül az 53-as számú főút 50-es kilométerénél - Kiskunhalasnál - egy személyautó és egy kisbusz eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 06., 15:30
A rendelet szerint már az állami tulajdonú erdőben is csak ajánlás a vágásérettségi kor, gyorsan növő fafajoknál tíz, lassan növőknél húsz évvel a vágásérettség előtt is kitermelhető a fa. Még >>>
2022. 08. 06., 08:28
Szombaton eleinte a hőség, majd egy érkező hidegfront okozhat kellemetlen panaszokat az arra érzékenyek körében. Még >>>
2022. 08. 05., 17:24
A miskei elágazás közelében félpályás útlezárás mellett helyszínelnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés