2024. 06. 22. szombat
Paulina
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Testvériskolai kapcsolat létesül az Eperföldi Általános Iskola és a testvérváros Kúla Petőfi Brigád Általános Iskolája között

Zsiga Ferenc  |  2024. 05. 22., 09:30

Simon Zoltán alpolgármester május 14-én látogatást tett Kalocsa testvérvárosában, a vajdasági Kúlában, ahol Valka Károly alpolgármester és Pozsár Csaba, a kúlai magyar nyelvű Petőfi Brigád Általános Iskola igazgatója fogadta. A kalocsai alpolgármester úti célja ezúttal az volt, hogy ötlete nyomán - a Bajai Tankerület igazgatójának egyetértésével - előkészítse a kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola és a kúlai magyar nyelvű Petőfi Brigád Általános Iskola testvériskolai kapcsolatát. Simon Zoltánt a látogatása, a kezdeményezése eredményéről kérdeztük.

Örömmel számolhatok be arról, hogy a Bajai Tankerülettel előzetesen egyeztetett kezdeményezésemet Kúlában nagyon szívesen fogadták. Amint az közismert, a vajdasági Kúla és Kalocsa között közel másfél évtizede nagyon jól működik a testvérvárosi kapcsolat. A két város eddig is igyekezett maximálisan kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket, előnyöket. Így az indítványom, azaz hogy a kapcsolatot az iskolák, tehát célirányosan a felnövekvő fiatal generációk irányába is tovább bővítsük, fejlesszük, fűzzük szorosabbra, nyitott fülekre talált.A kúlai városvezetőkkel folytatott beszélgetésem soránegyetértettünk abban, hogya kezdeményezésnek nagyon jó alapjai vannak. Tudniillik a testvárosi kapcsolatból adódó legkülönbözőbb programok, immár másfél évtizedes barátságok eddig is a magyarságunk, a kulturális összetartozásunk mélyebb megélését szolgálták. Ezértaz eddigi, elsősorban kulturális és sport kapcsolatokon túl megérett a helyzet arra, hogy az oktatási intézményeink között is legyen egy hivatalos formát öltő baráti, partneri kötelék. Az iskolák, a gyerekek, a pedagógusok között is elinduljon egy olyan együttműködés, közeledés, ami tovább színesíti és még inkább elmélyíti a két város magyar és szerb nemzetiségű polgárai, gyerekei közötti kapcsolatot. Mindez magába foglalhat majd például egy cserediák programot, pedagógusi tapasztalatcseréket, diák sportversenyeket, vetélkedőket, és minden olyan együttműködést, ami speciálisan a tanintézetekre jellemző.”– mondta az alpolgármester, hozzátéve: „Valka Károly alpolgármester úr társaságában találkoztam és tárgyaltam a kúlai magyar nyelvű Petőfi Brigád Általános Iskola igazgatójával, Pozsár Csaba úrral, aki testnevelő tanár. Már meg is beszéltük az első találkozás konkrét időpontját, mert mindkét fél azt szeretné, ha ez a kapcsolatfelvétel még ebben a tanévben hivatalos formát öltene.”


Simon Zoltán azt is elmondta, hogy

június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján hagyományosan delegáció érkezik Kúláról.

Így ezt az alkalmat ragadták meg arra, hogy a kúlai delegáció tagjai között az iskola képviselői, Pozsár Csaba igazgató és további 3-4, köztük egy szerb nemzetiségű tanár is tárgyalóasztalhoz üljön Illés Péterrel, a kalocsai iskola igazgatójával és munkatársaival. Ettől jobb alkalmat aligha lehetne találni, hiszen június 4-én, 17 órakor, az országzászlónál kezdődő ünnepségen itt lesz a kúlai városvezetés, akik ezúttal majd a tárgyalásra érkező pedagógusokkal és a népviseletbe öltözött gyerekekkel együtt fognak koszorúzni.


Természetesen ha megtörténik, a két intézmény közötti hivatalos kapcsolatfelvételről tájékoztatjuk majd a nagyobb nyilvánosságot.”– mondta búcsúzóul Simon Zoltán alpolgármester.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK