2024. 05. 27. hétfő
Hella
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Teljes a XXXII. Kék Madár Fesztivál programja – Lakatos György fesztiváligazgató sajtótájékoztatón ismertette a részleteket

Illés György Cinó  |  2024. 05. 07., 15:20

A bevált helyszíneken, szokásosan változatos, összművészeti programsorral, neves előadókkal jön el idén a Kék Madár. A gyűjtés módja is a már megszokott, kitűzős rendszerben zajlik majd, az újdonság csupán annyi, hogy immár a paksi gyerekeket is bevonják majd a kapcsolódó rajzpályázatba – derült ki Lakatos György hétfői sajtótájékoztatóján, amelyen a részletes programot is közölte a fesztiváligazgató.

Hogy is volt ez? 91-ben kezdtem, az első koncertet november 6-án adtuk Kocsis Zolival, Isten nyugosztalja, Berkes Kálmánnal, a Budapesti Vonósokkal, 60.000 forint bevétellel. Eljutottunk 32 év után 110 millió forinthoz, ott tartunk most.”– kezdte egy kis visszatekintéssel tájékoztatóját Lakatos György, aki szerint

A MAGA NEMÉBEN EGYEDÜLÁLLÓ, NEM CSAK ITTHON, SZERINTEM MÁSHOL IS, HOGY EGY MAGÁNKEZDEMÉNYEZÉS, EGY MAGÁNALAPÍTVÁNY ÉS EGY FESZTIVÁL KINŐTTE MAGÁT EGÉSZ KALOCSA ÖSSZEFOGÁSÁVÁ.

A fesztiváligazgató fölidézte, hogy még a covid alatt sem szünetelt a fesztivál: az ország talán első online fesztiváljával mintegy hárommillió forintot gyűjtöttek a beteg gyerekek javára.

A továbbiakban Lakatos György előbb általánosságban szólt a 2024. évi fesztiválról, majd a részletes programot ismertette.
A műsor struktúráján idén sem változtattak: a fesztivál három napján lesz komolyzene, könnyebb zene, népzene, illetve világzene, lesz gyerekműsor, kiállítás, színház, vásárosok és minél nagyobb forgatag.


A helyszínekben sincs változás a tavalyelőtt bevezetett újításhoz képest: a fesztiváli központ a Sétálóutca és az ott felállított fesztiválszínpad és a mellette állószínház. Az onnan legtávolabbi helyszínek a Kiállítóterem, és odafelé félúton a Szent István király – egykori jezsuita – templom.
A könnyűzenei és folklór koncertek, valamint a gyerekműsor a Sétálóutcában kerül megrendezésre, a komolyzenei koncerteket a templomban tartják, kivéve a kiállítás- és fesztiválmegnyitóhoz kapcsolódó zenei betétet, amelynek a Kiállítóterem ad majd helyet, a korábbiakban megszokott módon.

A kitűzőket 500 forintban minimalizált áron fogják árusítani közel 200 kitűzőponton, de többet nyugodtan lehet adni érte.
A mintáját a kapcsolódó rajzpályázaton készült munkákból választják ki – a kitűző sablonját mintegy 4.500 gyerek kapta meg. E téren újdonság, hogy ebbe az előzetes munkába Paksot is bevonták, mondván, „a híd összeköt”, így a rajzpályázaton idén egy paksi és egy kalocsai győztest fognak hirdetni, továbbá, hogy a korábban megismert mágneses jelvények helyett most valóban kitűzők lesznek.

A június 9-ei választásokra tekintettel idén egy héttel későbbre halasztották a fesztivált, így ebben az évben

JÚNIUS 14-15-16-ÁN FÉSZKEL MAJD VÁROSUNKBAN A KÉK MADÁR.


Program

Péntek
A fesztivál megnyitója pénteken délután öt órakor lesz.
A kapcsolódó kiállítás Náray Tamás divattervező, festő, író munkáit mutatja be, Szabó András budapesti gyűjtő gyűjteményéből.

A FESZTIVÁLMEGNYITÓN VIGH ANDREA HÁRFAMŰVÉSZ, VOLT ZENEAKADÉMIAI REKTOR FOG MUZSIKÁLNI.

A Spanyolországban élő Nárai Tamás akkor épp hazánkban tartózkodik majd, de a megnyitó idején Budapesten lesz halaszthatatlan elfoglaltsága, ezért a tárlathoz kapcsolódó könyvbemutatóját dedikálással egybekötve vasárnap délután négy órakor fogja megtartani ugyanott.

PÉNTEK ESTE A VESZPRÉMI MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR AD KONCERTET A SZENT ISTVÁN KIRÁLY TEMPLOMBAN, KOVÁCS PÉTER VEZETÉSÉVEL, HÁROM SZÓLISTÁVAL.

Vigh Andrea egy Debussy-művet fog játszani, Balázs János egy Mendelssohn kettős versenyt fog játszani Kovács Péterrel, Lakatos György pedig egy Victor Máté fagottversenyt ad majd elő.

Este a fesztiválszínpadon a „Fesztiválkórus” – az egykori Ének-Zenei Általános Iskola tanulóiból szerveződött, több mint százfős formáció áll közönség elé, miközben már nyílnak majd a sétálóutcai pavilonok, hogy ott kedélyes zsíros kenyerezés és borozás zárja a nyitónap eseményeit.


Szombat
Reggel kezdődik a kézműves mesterek vására a Sétálóutcában, ugyanott lesz a gyerekeknek szóló program: ezúttal a Boridalok nevű trió ad gyerekműsort.

Este színház: a Katona József Színház kétszemélyes előadásában Kertész Imre Sorstalanság című darabját láthatja a közönség, amelynek pár hete volt a bemutatója.

A szombati napot Tátrai Tibor alias Tibusz és Godfather nevű formációjának koncertje zárja.

Vasárnap
Délelőtt Szabó Balázs bandája játszik majd a Sétálóutcában.
Délután öt órakor a Budapest Bár lép fel, Kis Tibivel és Lovasi Andrással és Behumi Dórival.
Este a templomban a Concerto Budapest ad koncertet Keller Andrással, Mozart műveiből.
Műsoron lesz a Figaro házassága nyitánya, az A-dúr zongoraverseny Érdi Tamással, valamint a 35., közkeletű ragadványnevén „Haffner” szimfónia – ez lesz a fesztivál záró koncertje.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024-05-21 10:49:00
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 27., 07:50
A baleset következtében a jármű utasa súlyos sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK